Zora

Стр. 216

3 0 Р А

Бр. VI.

Голуб доноси Ј - свом 11. и 12. броју на челЈ' листа ^Честитку младих Голубана своме милом чика Јопи на дан прославе његовог педесетогодишњег пјесниковања", од Крајишника. Осим ове пјесме има и: _ Венац чики Дру Јовану Јовановићу Змају о педесетогодишњици славног му песничког рада", од Миладпна К. Николића Распнског. Затим долазп животопис: Наш чика-Јопа са сликом. Др. Миленко Р. Веснић написао је за овај број: Моје прво познанство с чика Јођом (у споменицз' његове педесетогодишњице). Ова згодица је успомена из гимназиског доба књижевна рада пишчева проткана хумором наивне озбиљности и уображености дјетића, који у четвртој гимназији ствара. „Два брата, позоришна игра у иет чинова од Миленка Веснића!" Уредништво Зоре застуиаће на Змајевој прослави у Загребу њеки чланови редакције Аљекса ШантгЛ, Св. Ћоропић и Атанасије Шола , те ће том приликом предати јубилару дивотно, у свнли повезан нарочити број Зоре иосвећен прослави педесетгодншњице Змајеве. Змајев лик. Издавачка Књижарница Пахер и Кисића у Мостару има умјетнички израђених фотографских снимака Змајева лика у кабинет и кварт Формату са оригиналним потппсом, израђених у сопственом Фотографском ателијеру. Цијена 70 и 90 новчића. Змајева Бпвлкографкја Т( е 6 а н иј а 3 м а ј јована јовановића, одабране целокупне умотворине у песми и прози са опширни.м животописом змај-песниковим издање књижаре ераће м. поповића код „свегог саве" у новом саду. 1882. сриска штампарија дра светозара милетића. Овај дивотнп зборник Змајеве појезије уједно је и најдивотнпји егземплар у библпотеци српске књижевности. Велики елегантни Формат. са 612 страна најфиније артије, са чистом и укусном штампом и у дивотном повезу, — то је јеванђеље српске појезије без ког не би смио битп ни најсиромашнпјн дом српске иптелигенције, ни најскученија библиотека оних школа, гдје и једанпут ступи српско дијете у њу, ни један столић српског салона у ком је икад одјекнула златна ријеч: Змај. Књижара Браће М. Попо-

вића уложила је у ово издање пуном љубављу највеће материјалне жртве, те узвишеном имену Пјесниковом и његовој лири одала достојну пошту, пустпвши у свијет украс српске књиге: Певанију. Српски дом цијенећи узвишени рад и истинску појезију најзаслужнијег му великана српске књиге не смије се сјећати п светковати овај дан прославе — без Пепаније у свом дому. Срнске школе награђујући своје прве ученике, најбоље ће одатн пошту и обиљежити доба педесетгодишњице пјесникове, ако дарове своје ограничи искључпво на Певанију и друга издања Змајеве иојезије. — Певанији су знатно снижене цијене п може се добити у свима књпжарама у дивот повезу, у дивот издању, и издању за народ од 3 до С Фор. Ј{ е 6 е н чика змајовин лисг, излази у загребу сваког 1 и 15 у мјесецу (осим јула и августа). годишња цијена му је 3 фор. претплату ваља слати српској штампаријп у загрееу. Зјулићи убеоци пјесме Змај-Јов. Јовановића. Дивот издање српске књижаре Браће М. Поповића у Новом Саду 1882. СнохбаШице Змајовине. Свеска I и II. Издање Ауторово. Парна радикална штампарија у Биограду. пруга ЈТебанија I св. издање „Српске Књижевне Задруге" IV коло за 1895 годину. За штампу приредио и предговор написао М. К. Драгутиновић. II. св. издање „Српске Књижевне Задруге" V коло за 1896 годину. За штампу приредио М. К. Драгутнновић. Ш а р а н шаЈвива нгра у једном чину од Змаја Јована Јовановића. Издање Браће М. Поповића у Новом Саду. „Позоришна библиотека". 0'тма јУ1урањ Трада од Јована Арања, превео Змај Јован Јовановић. бнох ЈЈрден од Алфреда Тенисна превео Змај-Јован Јовановпћ. Ово је дјело наградила Матица Српека. У Новоме Саду пздање шта.мпарије А. Пајевића 1880. Чо &екоба Шрагедија од Имре Мадача, превео Змај Јован Јовановић. Штампарнја А. Пајевића.

С А Д Р Ж А Ј : Стеван Бешевић-Петров Змајеша са сликом Змајевом. — Пјесме: Алекса Шантић' Поклич Змају. — А. X. Карабеговић : Пјесник. — ЈБубомир Логић : 0 педесетогодигшмци књижевног рада — Змаја-Јована Јовановића. — Приповијетке : Мига Калић: Успо.пена Змаја-Јована ЈотнотФа. — Мига Нешковић: Бабиље. — Др. Плија Огњановпћ-Абуказем: Покрађен Змај. — Разни књижевници: У Змајепу споменицу. — Чланци: Стеван Жакула: З.иај-Јован Јовановић. — Писма: Никола С. Петровић: Из Женеве. — Кроника. Претплату Зоре прима њена Администрација, затим Издавачка Кљижарница Пахер и Кисића у Мостару, Дворска Књижарница Мите Стајића у Биограду и сви њени повјереници. — Рукописи шаљу се Уредништву. — Поједина свеска стаје 40 новчића. — Прима трговачке и друге огласе, рачунајући од петит-редка у једном ступцу и то: за једн-е-оглашавање но 6 новч., за три оглашавања по 4 новч., а за више од три пута, као и за огласе на читавој страни, знатно јефтиније. За сваки пут оглашавања урачунава се 30 новч. биљеговине.

ШТАМИД СЕ У ШТАМПАРИЈИ И ИРВОМ Б0С.-ХБРЦ. СВИЈЕТЛО-ШТАМПАРСКОМ ЗАВОДУ, ИЗДАВАЧКЕ КЊИЖАРНИЦЕ ИАХЕР И КИСИЋА У МОСТАРУ. 99.