Zvezda

Стр. 304

3 В Е 3 Д А

Број 37 и 38

— То сам ја, турски витез, чисто-крвни! Овај мисли да му је оружје непобедно. Али, ја ћу га умирити. Таурђе и турски витез ступају у борбу. Тоурђе побеђује, Турчин пада на колена пред њим. — Опрости, свети Ђурђе; смилуј се на ме само сад, бићу ти роб до века, вели побеђени. — Нема милости, нема поштеде! одговара светац. — Устај и бори се а немој плакати ту као баба! Турчин гине, а за њим и други неки витезови. Кћи егииатскога краља, дотле нема, пада у наручје светому Ђ УРђУ— Но, леде и џентлмени, забава је свршена! —говори глумац. — Молим вас сада, да обратите вашу пажњу на капу ! И он подметне капу и прима од гледалаца новац. Не гледећи на невиност садржаја у овој представи, публика је опет радо гледа, и то, не само по селима и паланкама, него и по већим градовима у Енглеској.

ИЗ СТАРЕ2 КЊЕГА Шта су новине — (један из с^вастопоља у разним новинама) „1 августа 1855 године једна савезничка патрола наиђе на неколико Козака и заметне се чарка. Онале по једанпут — два из пушака па се — разиђу. Оба се табора узбунила.« 0 томе различите новине овако пишу : »1 августа пред зору ударе савезници са 5000 војника на руско десно крило и тукли су се пуна четири сахата. Савезници су изгубили 142 а Руси 161 војника.« (Журнал де — Деба.) „Опет једну лаворову грану уплела је наша војска у свој венац. 1 августа ноћу, напали су Енглези са 8000 људи на Русе изненада, разбили их и упропастили им читаву батерију. Енглеза је погинуло 320 а Руса које* фтвих које рањених преко 500 (Тајмс).

А - !

>Из ноузданог извора можемо јавити да су савезници са 18.000 војника ударили 1 августа у 10 сахата Јноћу на четврти руски бастион, али буду жестоко дочекани и тако потучени, да су цео сутрашњи дан имали цосла сарањујући своје мртваце. У тој борби погинула су два савезничка генерала, 14 официра и 740 војника. Руси > су изгубили само 4 офвдира и 75 војника." (Крајц Цај: тунг).

»Дакле све се ближе и ближе иде одсудној битци. Судбина Севастопоља ће се скоро решити. 1. августа био је страшан јуриш; бој је трајао седам сахата. Руси су ЈЈЗРубили том приликом 14 топова и два су им магацина отишла у ваздух. 40.000 савезника пало је на опкопе руеке. Крв се потоком лила. 34- официра и 2432 војника рУска платили су главом. Савезници оставише на бојном 'ољу 1855 мртвих и 62 рањена војника (Бечка Осш—дајче тст). Ћ

»Овоме рату нема краја. Последњом битком од 1 августа, обе су стране толико разјарене да се не могу измирити док једног војника траје. Један очевидац, што је битку 1 августа својим очима посматрао, пише: да тако крваве битке не зна историја. 60.000 савезника сукобило се са 80.000 Руса. Битка је трајала 18 сахата. Руса је пало 2890 а савезника око 2000." (Фремденблат). «Једва једанпут прекиде се ратна тишина, која је онако дуго трајала. Врећа, у којој је судбина Европе, почиње се дрешити. Битка што се 1 августа догодила осветлала је руско оружје, и показала савезницима, да је тврд орах што га беху ради зубима скрцати. Руси су славно одбили напад савезника који су и са сувоземном и морском силом на Русе напали. Руса је погинуло свега 192 а савезника само мртвих преко 4000.« (Срп. Дневник). „Као што из Крима јављају: 1 авгусга ударила је сва војска и сувоземна, и морска, и подземна, и ваздушна на Севастопољ. Сваког минута падало је 10.000 које ђулета које бомби у Севастопољ. Битка је трајала као Нојев потоп: четрдесет дана и четрдесет ноћи. У тој борби које Руса, које савезника учествовало је 356.000 људи. То је све у том крвавом боју изгинуло, то су све сами гробови. Шта више, као што све новине јављају, погинуло је 400.000, дакле 44.000 више него што је тамо било. Али ми, љубећи само истину, и држећи се умерености и онога што је вероватно, можемо уверити наше читаоце да после битке 1 августа није више ннкогживог на Криму остало.« (Шумадинка). „Из поузданих извора можемо јавити да је битка, о којој новине говоре да се 1 августа догодила. у свему претерана; шта више, сумња се да је тога дана и било какве битке.« (Српске Новине) »Са бојног поља нема ништа ново. 1 августа провеле су обадве стране у миру и тишини.« (Монитер) »Из Крима иема ништа ново, војске се обе налазе на миру. До 2 августа није се ни најмањег покрета ни на једној страни приметило.« (Инвалид) УВ. ЈС. 3(.

КН ј ЕСЗКЕВИОСТ

Корделија. Међу чувене талијанске женске списатеље, као што су Матилда Серао, Ада Негри, Нера, и друге спада и Корделија. Она је написала неких петнаест књига скица, приповедака, и романа. Још у већој мери одликовала се у дечјој књижевности и написала небројено много педагошких причица, бајки и песама за дечји свет. С Ахилом Тедески, који се такође прославио на дечјој књижевности, уређује она дечји лист „0гтгпа1е (МЕапсји Ш ", један од најбољих дечијих Листова у Италији. Њени радови су пуни поуке, нежности и лепих, одабраних мисли. Стил јој је прост и лак, без икаквог кићења. Цр-