Zvezda

Број 5

3 В Е 3 Д А

Стр. 39

до да је у „жанру" Брзаковом који вам је довољно познат. Иначе сам је слабо чуо и разумео јер је Гавриловић није био научио, (пошто су му, као што се он брани, доцне поделили). А сем тога су, како Брзак тврди, нешто и прекрајали — што би било већ и сувише слободно од Управе! Слика је била дивна врло артискички и с пуно смисла компонована. Комади су текли да не може боље бити. Ето шта вреди кад глумци знају улоге и кад се држе многе пробе. И ако подела није, по моме мишљењу добра, ипак су глумци одлични били. Г-ђа Тодосићка није „зла жена", она је жена, па је можда и зла, али није зла жена Стеријина, па је ипак ову улогу сјајно савладала. То се већ зове уметност. Тааво би га знао, ја исгшшем оволике ступце, и опет никад не стигнем да вам што кажем о главној ствари. Хтео сам вам рећи коју реч о „Злој Жени" и „Београду некад и сад", ал' видите да немам већ места. Ваљада ћу моћи то у другу недељу. Само морам уграбити да речем: да су у „Београду" г-ђица Миљковићева и г-ђа Јовановићка биле изврсне. Сушти Београд некад и сад — бар у глумицама! 5рес!а1ог.

ка ИЗКЕБНОС т Једна пикантерија из иеторије. Г. Алимтшје Васиљевић ово дана пишући у „Београд, Новинама« о Св. Андрејској Скупштини казао је и ово: Да је И. Гарашанин радио да створи кајмакамије па да и он постане један од тих кајмакама. Да је И. Гарашанин радио да се закњажи, Но да је једно друштво чији је члан и г. Алимпије био, осујетило те планове. Да је Гарашанин, пошто је проглашен Кнез Милогп 12 Децембра изашао из Скупштине огорчен претећи Грујићу. Да читаву недељу дана није смео из своје куће изаћи. То г. Алимпије пише данас. А на дванајест дана после прогласа Кнеза Милоша за Књаза Србије, пошто је већ пок. Г. Алимпић узео војску у своје руке, а г. Белимарковић узео полицију, а сам шеф тога друштва г. Алимпијевог са још једним својим једномишљеником постали су намесници (Стевча и Угричић) — кад је, дакле, кајмакамија потпуно разбијена била, онда је у то исто време на Туцин дан 23 Децембра 1858 год. г. Алимпије Васиљевић дошао из Шапца лично у Београд и донео И. Гарашанину ову адресу у којој се овако изражава о истом И. Гарашанину : Ваше Високород1е ! Кад Државник познае савремене потребе народа своега и свима силама стара се одговорити изискиванго доба свог; то се онда зове бити великим Државником. Таковог Државника има данас народ наш у .лицу Вашега Високород1н.

Ви сте прекрасно сватили жел^ народа свога и нисте се посумнлли руководити га у тим желлма. Народ е жеЛ10 скупштину, и благодарећи Вашои неуморнои д-ћлателности, та е желл данас остварена: скупштина е народна сазвана. Но велики е бГо посао, кои е имала решити сазвана скупштина; сва е землн стрепила да га она неће надвладати моћи. Али благодарећи Вашои истино државнои мудрости, таи е велики посао близу ц&ли свое тако, да се данас сав народ србски радуе а сва Европа диви. Те велике заслуге Ваше кое сте показали Отечеству у одсудном часу нћговог препорођенн оцениће достоино Исторја, Вас ће благосилнти потомство, али и савременици немогу остати прама томе равнодушни. Подписани у име свш грађана вароши Шабца и у име целог народа окружног имаго част изнвити Вашем Високород1к) наитошто благодарност на Вашем мудром рукованго у овои наимилхои за народ Србски ствари, и у1Дпо умолити Вас, да и дал г ћ преднлчите народу своме у развитку н^зговог државног живота, ер у Вама налази данас наивеће поуздан-ћ за добар усп^х. у Шабцу 23. Децембра 1858. Р. Ђурић Пом. Гаврил Витковић инж. Ђ. Ј. Радовић Секр. Начства Матјн М. Краинић Начелникљ среза поцерског Јованч. Милинковић у остав. "Секретарт. АДИМШе ВАСИДЂВИЋБ професорч. С. БОШКОВИТЉ Управитељ полугим. Ђорђе Берисавл^бвић професорЂ Петар Мостић Предсћдатељ Суда при мир Член г в Јован (неразумљиво) Јовинђ А. Кокановићт. Јеван П. Рекалић г в | Милисавч. Радосавл^ћвићч. Андра Нешићч, Јовент, Лрићт. П. Ј. Куртовић'], ПетарЂ К. Алимпиевићт. Марко Т. Шилићч, | Вучко Петровићч. Кузманв Лазаревићч. Јованк Радовановићч. Павле Ђ. — Струнт. Тоша Селаковићч. | Саво Тошићт, Урошч, Ђ. Марковићт. Јованч. Ж. Гашић г в Карлч. Шчесни Димитр1е Авакумовићтв Ристо А. Ковачевићт. Живко Петковићт. М. Поповићч. Панта Јовановићч. пошларт. Коста Цин. Марковић казначеи Стефант. Мачеи варошки л^карт. Коста БогдановићЂ Столнб М. Плашипилетовићт. Антоние МаксимовићБ