Zvezda

56

3 В Е 3 Д А

баци на Лурак.) Беже, чисто је злато, каково су Кнежевићи увијек носвли. Шта иштеш још ? Кулин. И Станка је чисто злато, Иво ! Кнез Мво. (Сети се) Лх ! (Одјури у куЛу).

ДЕВЕТА ПОЈАВА Пређашњи бев кнеза Иве. Боја. Каиетане, беже! Ја не смијем стати пред сипа ; ја га не смијем устављати ; ја бих да могу да му помогнем, али чим и како ? Зар не видиш да се оголио и обосио; шта иштеш од њега још ? Имаш ли, канетане, мајку ; ако је имаш ти знаш шта су ао материнске сузе. Па ево, беже, и једпу ииску материнскијех суза ја прилажем свему овом благу шго ти га је Иво сложио иред поге ( алаче ). Зар ти још не мекша срце ; зар још не умијеш да кажеш: доста ! Кулин. (Дирнуло га јв иа се диже на ноге и окреИе главу на другу страну а руком јој маше да се макне).

ДЕСЕТА ПОЈАВА Кнеа Иво и пре|ашњи Кнез Иво. (Жзлази из ку&е гологлав, носи једно сребрно кандило и богату икону сву сребром оиточену.) Ево, беже, имам још и ово сребрно кандило које је до овог часа горело, а ево, чистијем сребром онгочена је и ова икона, моје крсно име. (Најире је спустио кандило и код ових речи врекрсти се } целива икону иа је иолако саусти на Иурак.)