Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

САВРЕМЕНИ ТЕОРИЈСКИ ОСНОВИ ФРАНЦУСКОГ УПРАВНОГ ПРАВА И ЗАХТЕВИ ЗА ПРЕОБРАЖАЈ УПРАВЕ

1. Y француском управном праву, join од Дишја (Duguit) и Жеза (Gèze) дуто je било владајуће гледиште да je јавна служба основ управног права (*). Међутим, у савременој теорији француског управног права ситуација није више иста, јер je јавна служба у савременом позитивном праву некад подвргнута посебном гГТЈекад и општём праву; .алгГи поред тога, како je добро речено, остаје да je јавна и инспирација управног права, Франдуске" (*). Y Француској су тражени и други основи управног права, на пример: општи интерес, јавна корист, јавна власт комШнована саДизврШНШГТвлашћу и, најзад, правни егзистенцијализам. ~' ~ ' ■ ЈГОпшти интерес и јавна корист као основ управног права. Проф. МарселЈВлдин- (Marcel Waline) највише je истидао ошнти интерес (L’intexêt général) и јавну корист (l’utilité publique) као основ управног права ( 2 ). По њему „и јавна служба и вршење јавне властйДсамо су поступци које лримењују јавни службеници да би служили јавној користи". Проф. Валин стога заклучује да јавна корист, односно ошпти интерес „ј едино објаштьава разлику правног режима који се примењује на индустријске и трговачке службе 5д режима кощ се примењује на друге јавн^лужЂе Г| Т~Рпшти ийтерес, односно јавнажорист je у ствари претпоставка која одређује који lie суд бити надлежан за решавање спорова. Ако je у питању јавна корист односно ошпти интерес, управно судство биће надлежно за решавање спорова, а ако није у питању служба ко ja обезбеђује јавну корист односно општи интерес, за решавање спорова било би_надлежно редовно судство ( 3 ). Исправно се истине да се општи интерес пбјДвљује код управе и кад управа ступа у односе са јачом волЈт-НгРсал се појављује са једнаком дољом, јер баш општи интерес налаже да се управа у одређеним односима јавља са једнаком волом и да буде подвргнута општим правилима а не посебним правилима управног права нити контроли посебгюг управног

(*) Д. Денковић, Јавна служба у француском управном праву, Аналц Правног факултета у Београду, 1970. бр. 5. стр. 461—476.

(i)Prosper Weil, Le Droit administratif. Presses Universitaires de France, Paris, 1964, стр. 18.

(2) Marcel Waline, Situation actuelle du droit administratif en France предговор у Jurisclasseur de droit administratif, 1957, fascicule 11, стр. I—ls. Y издању 1963. под No 8.

(3) M. Waline, op. cit. стр. 10