Beogradske novine

Strana 2.

Beograd, utorak

Beogradske Novine

4. januara 1916.

Broj 2.

uspjesi. Oni će nam i dalje pomoći, da sa Božijom pomoću dogjemo do krajnjeg uspjeha ’l'ebi i Tvojim hrabrim četama šaljem moje najtoplije želje za sad u novoj godini, koja sada počinje. Neka hrabrost i izdržljivost vojnika, pod Tvojim vodstvom dovedu do zaslužene nagrade. i 1 i m.

^alkanske vijesti. Posljednji Englezi na Galipolju. ,Daily Telegraph" javlja sa Dardanela: ,Već nekoliko dana izloženi sa jakoj vatri engleski položaji na južnom kraju Galipolja, i ta ubijstvena vatra na engleske položaje upravljena je sa tri strane. Naročito su izloženi neprijateljskoj vatri položaji kod Alibabe. Engleske čete moraju vrlo innogo da pate zbog nepovoljnih klimatskih odnosa. Na Galipolju već nekoliko nedjelja vlada strašna oluja. Poslijednjih dana mjeseca novembra bila je tako jaka hladnoća, kakova se ne pamti. U megjuvremenu pak nekoliko puta je padao snijeg i dolazilo je do provale oblaka. Sa visokih položaja, na kojima se Turci nalaze, sjurila se vođa u engleske šanceve, tako da su engleske čete bile u nemogućnosti, da namjeste vatru, na kojoj bi mogli što pripremiti, ili se ogrijati. Danima su čete morale da jedu samo hladne konzerve, i pokadkad su mogli da ugriju nješto alkoholnih pića. Flota je zbog nepovoljnog vremena, vrlo malo mogla da pomogne svojom artiljerijom, a i u pogledu donošenja hrane. Tek posljednjih dana unekoliko se popravilo vrijeme. Nagjena Pašićeva bilježnica. Poluzvanični list bugarske vlade „L’ Echo de Bulgarie" javlja, da je u Nišu nagjena bilježnica Nikole Pašića. U ovoj je bilježnici Pašić sve do 19. oktobra prošle godine svojom rukom zabilježio sve važnije dogagjaje iz evropskoga rata, a posiije tog datuma nije ni-ta zabilježeno. Bi1 ježuica Nikole Pašića nalazi se sada u Sofiji kod bugarske vlade. Bugarski bugjet. U bugjelu je bugarskog ministarstva unutrašnjih djela za 1916. godinu predvigjen kredit od 6 milijova franaka za "a d m i n i s t r a t i v n o uregjenje novih bugarskih krajeva. Neutralnost Grčke. Solunski dopisnik berlinskog „Lokalanzeiger“-a javlja svomelistu: 0 mogućnosti sam da javim pouzdano, da su sasvim pogriješni i potpuno neosnovani svi glasovi, kao da je grčka vlada riješila, da se oružanom rukom usprotivi, ako zajedno sa njemačkim i austro-ugarskim četama, pregju preko grčke granice i bugarske čete, radi progonjenja Engleza i Francuza iz Soluna. Kako se ovdje tvrdi, Grčka će pod svima okolnostima čuvati strogu neutralnost, a napustiti će je samo u slučaju, ako i poslije završenih operaciia bugarske čete nebi izišle sa grčkog zemljišta. A ovo je pak, koliko saznajem, potpuno isključeno. Jedna mi je ugledna bugarska ličnost rekla: ,Ništa nije tako daleko od nas, kao štoje daleko namjera da radimo ma šta što bi bilo protlvno interesima našim i interesima naših saveznika. A naš je interes, da dobre odnose sa Grčkom po mogućstvu .što više učvrstimo“. Položaj u Arbaniji. Prema milanskim vijestima talijanske čete, koje su došle u Arbaniju zauzele su samo položaje u i oko Valone.

Arbanaši se u velikom broju pridružuju bugarskim četama kcje prodiru sve dublje u Arbaniju. Prema izveštajima ženevskog lista „Albanie", Arbanasi se u velikim grupama okreču protiv Esad-paše. Esad je već odavna izgubio svoj upliv u zemlji, i on bi već davna morao pobjeći, da ga ne održavaju Srbiji Talijani. Porodica samog Esad paše, porodica Toptani, smatra Esad pašu za izdajicu. Odbrana Soluna. Prema jednom brzojavu dopisnika M a g r in i s a, talijanskom listu n Secolo«, odbranbene pozicije pored Soluna podijeljene su u dvije linije. Francuzi, pod komandom generala Sorrail-a, drže lijevo krilo izmeg;u Vardara i visova Gallico; Englezi, pod komandom generaia Mahon-a, drže desno krilo sa selima Halća, Kuvesna, Aivali i Langaza, kao i jedan dio Kalkidičkog poluostrva. Snage saveznika u Solunu za sada su 100.000 Francuza i 90.000 Engleza. Dnevne vijevSti. Sastanak u Smederevu. Mi smo već javili, da je Njegovo carsko i kraljevslco Visočanstvo maršal nađvojvođa F r i d r i k bio u Beogradu, povodom posvete i otvorenja savskoga mosta icod Beograda. Oclavle je nadvojvoda nastavio put p re m a S m e d e r e v u, gdje se je sastao sa bugarskim kraljem F e r d i n a n d o m. O tome sastanku javlja se iz stana ratne štampe: „Nadvojvoda je F r i d r i k došao u Smederevu na salonskom parodvoru „Sophie“ i posjetio je tamo bugarsicog kralja. Cilj je

ovoga puta bio, da nadvojvoda u ime najvišeg komandanta pozdravi kralja savezne i pobjedonosne bugarske vojske. Da bi nadvojvoda što manje izostao iz glavnoga stana, izišli su kralj Ferdinand, u pratnji p r ijestoljonaslednika B o r i s a i princa C i r i 1 a u susret nadvojvodi sve do Smedereva. Čim je prispio parobrod, pozvao je kralj preko svog prvog adjutanta nadvojvodu, da dogje u naročiti dvorski voz, koji se nazio u Smederevu. Poslije srdačnog pozdrava sa ki-aljem i sa oba princa, i poslije pred| stavljanja pratnje, probavio je nadvojvođa u razgovoru sa kraljem više od jednog sata. Kh-atko vrijeme poslije toga došao je kralj | u pratnji princa i svoje svite na brod, gdje | je priregjena jedna zajednička večera. Za vrijeme je ove večere nadvojvođa i Fridrik na francuskom jeziku nazdravio 1 hrabroj i pobjedonosnoj bugarskoj vojsci. Na ovu zdravicu odgovorio je kralj Ferdinand na njemačkom jeziku. U dirljivim riječima, koje prisutni ni| kacla neće zaboraviti, govorio je bugarski kralj o svome visokom savezniku, našem vrbovnom zapovjedniku. Sa riječima punim hvale i divljenja, kao i pouzđanjem u siguran nspjeh i pobjedu, pomenuo je dalje pobjedonosnu austro-ugarslcu vojsku, na čelu sa svojim suverenom i ispraznio čašu u zdravlje Njegovog Veličanstva našeg cara i kralja. U živom je razgovoru ostao kralj skoro do ponoći na brodu, a zatim je na posebnom dvorskom vozu otputovao za Sofiju. Feldmaršal nadvojvoda Fridrik otputovao je sutradan u svoj glavni stan“.

RATNI IZIIJEŠTAJI.

Izvještaj austro-ugarskog generalnog stožera. K. B. Beč, 2. januara. Službeno se javlja: Rusko bojište: Neprijatelj je i o p e t započeoofenz i v o m na b e s a r a 15 i j s k o j f r o n t i protiv vojslce generala konjaništva P f 1 a nzer-Baltina. 1 ’ošto su Rusi u noći na Novu godinu, pa i čitavo slijedeće prije podne jednako često kao i uzaludno jurišali, navalili su oko 1 sat o podne sa četiri p j e š a d i j s k e p u k o v n i j e na naš odsjek oko Toporoucza. Navalajebila strasna, ali su n a š e č e t e bajunetom odbile neprijatelja. Dva su sata kasnije navalili Rusi n a i s t o m mj estu sa š e s t p j e š a d i j s k i h p u k o v n i j a. I ovaj je juriš odbijen, jedino se na jednoj tačci, kod jednog našeg bataljuna vodi đalje boj. Neprijatelj imade n e i zm j e r n e g u b i t k e. Jednako je na Novu godinu navalio neprijatelj i na Strypi, sjeveroistočno od B u c z a c z a. Ova je navala odbijena, kao i navala na naše položaje sjeveroistočno od B u r k a n o w a. Broj je zarobljenih u istočnoj Galiciji u jeđnoj nedjelji đostigao 3.000 momaka. Južno od D u b n a i Berestianya odbijeni su slabiji neprijatcljski odjeli.

T a 1 i j a n s k o b o j i š t e: Ništa novoga. Jugoistočno bojište: Nerna osobitih đogagjaja. Zamjenik glavara generalnog stožera: podmaršal pi. Hdfer.

Izvještaj njemačkog generalnog stožera Veliki glavni stan 2. jannara. Wolffov uređ javlja: Zapadno bojište: U noći 1. januara pokušali su jači I odjeli Engleza provaliti u naše položaje kod J Freilinghena, sjeveroistočnoodArmentiera, ali su odbijeni. Sjevero-zapađno su od H u 11 u c h a zaposjele naše čete nakon uspješnog šprengovanja razoreni položaj. Kod zauzeća dijela neprijateljskih jaraka južno od Hartmaunsweilerkopfa zarobili smo 200 F r a n c u z a. Istočno bojište: Na raznim su dijelovima fronta odbijeni manji ruski napadaji. Sjeverno je od D r y s w j a t y j s k o g j e z e r a pošlo neprijatelju za rukom prodrijeti u dio naŠih | položaja, ali je o p e t o d b i j e n. Balkansko bojište: Položaj je n'epromijenjen. Vrhovno vojno vodstvo.