Beogradske opštinske novine

Број 14

— 115 —

Год. XX

X По прочитању молбе Љубе Дојчиновића, овд. економа, АВр. 1919, којом моли да му се уступн под закуп за време оводетње сезоне трава за кошење и попашу код малог резервоара у Булбулдеру, а за дену од четрдесет динара; као и по прочитању извештаја економног одељења и књиговодства АВр. 2185 по истом предмету, — одбор је решно: Да се трава за кошеље и попашу са малог резервоара у Булбулдеру изда под закуп за време оволетње сезоне г. Љуби Дојчиновићу, овд. економу, по цену од четрдесет динара. XI По прочитању молбе Вује Ранковића, царинског чиновника, војом тражи да се изврши регулација травничке улице пред његовим имањем у истој улици и да му се процени земљиште, које му се том регулацијом има одузети; као и по прочитању извешћа грађевинског одељења АБр. 1928 по истом предмету, — одбор је решио: Усваја се ока модба; да се сходно грађевинском закону за вар. Београд изврши процена земљигата молиочевог, које се има заузети за регулисање Травничке улице па процена сопственику и одбору саопшти. XII Лредседник извештава одбор, да је грађевинско одељење подносећи извештаје по молби Вује Ранковића, царинског чиповника, због регулацнје Травничке улице, изјавило мишљење, да би исту улицу требало регулисати не само пред имањем Ранковића, већ и у осталом њеном делу. По саслушању тога, а на предлог одборника г. Косте Главинића, — одбор је решио: Да ужи одбор у који да уђу одборници г. г. Коста Д. Главинић, Баса Николић и Ђорђе Соколовић проуче мишљеље грађевинског одељења о регулисању Травничке улице и у осталом њеном делу ван имања Бује Ранковића и о томе поднесу извешће са мишљењем које да се стави на дневни ред. XIII Председник извештава одбор, да је на дневном реду избор комисије за проучење регулације вароши ради ревизије досадањег регулационог плана. Објашњава да је овај предмет стављен на дневни ред по предлогу одборника г. Мидана 0. Петровића, који је одбор усвојио у седници својој од 8 марта тек. године решењем својим АБр. 2577. Даље објашњава каква је потреба изазвала решење овога нитања и изјављујв своје мишљење о томе: шта би ова комисија имала урадити. По саслушању тога, а после говора одборника г. г. Милутина Стенановића, Мидана 0. Петровића, Р. Драговића, Косте Главинића, Васе Николића, Д. Тадића и Томе Цанцар-Јанковића, у којима су разлагади: шта би се овој комисији имало ставити у задатак, како би она то имала извршити и да ли би било потребно, да у исту уђе и ко ван одбора општинског као и шта би грађевинско одељење имало припремити за рад исте комисије, — одбор је решио: Да се решавање по овоме л предмету одложи за коју од идућих седница, како би се имало времена, да се о напред истакнутим питањима још размисли.

XIV За остале предмете стављене ва дневни ред за данашњу седницу и то: одобрење кредита за исплагу ресто трошкова око израде пројекта закона за општину београдску; понуда Радисава Митровића, трговца, дрвених коцака за калдрмисање удица; молба Ристе Гроздановића, зидара, због регулације; одговор председништва на питање одборника г. Милана 0. Петровића о дневничарима управе водовода; поновна молба Идије Ђарића, нуковника у нензији, за накнаду у земљишту; одговор председништва на питање одборника г. Пере II. Ђорђевића : мисли ли председништво радиги шта на подизању сноменика пок. Кост. Хранисављевића, добротвора општине београдске; одобрење кредига за исндату ванредног осветљења за 1901 год.; модба Васе Петровића, агента и СоФије Павловић, због убаштинења; саонштење акга министарства војног, као одговора на акт суда но модби, да се барутни магацин измести; одобрење кредита за нлаћање хонорара држав. чнповницима, који врше напдату онштинске трошарине на предмете, који се у вароши нродукују; одобрење кредита за израду нове калдрме у Ратарској улици између Таковске и Мајор Идићеве, и за каддрмисање једног деда Крдљ Мидутинове и Бирчанинове удице; извешће економног одељења о држаној лнцигацији за издавање нод закуп месарских пдацева на Краљевом тргу; модба Ристе Костића, пиљара, због закуна: саонштења процена имања: Цаје Ненадовић, Анђелије Н. Мадојковић, масе поч. Петра Миленковића; модба београдске царинарнице за повећање осветљења на Савском пристаништу; модба Пегра и Гавре Браће Кики, да се поравнају са онштином по спору њиховом противу исте због накнаде; решење о уступању плацева регулацаоног Фонда у Дубровачкој — старој Которској — улици приватним лицима пред чијим имањима исти постоје; извешће о извршеној сондажи земљишта нредложеног за подизање зграде за основну шкоду за Савски крај, — одбор је решио: Да се ставе на дневни ред за идућу седницу.

РЕДОВНИ САСТАНАК 15. марта 1902 г. Председавао председннк општине београдске г. МиловР. Маринкови!). Ирисуствовали ч.тлнови суда: г. г. Владимир Лацковић и Драстгин Самић. Од одборника била: г. г. Ћ. Соколовић, Милутин Степановић, А. Н. Крсчановић, В. К. 'Борђевић, Љуба Дојчиновић, Милош Валожић, Урош Бдагојевић, Лалар ЈЈ. Матић, Тома Циндар-Јанковић, М. Капетавовић, Др Радовановић, Петар Новаковић, Младен Николић, Љ. Н. Христић, ЈРизнић, Коста Д. Главинић и Д. Тадић. Дедовођ, Мих. М. Марјановић I Прочитан је за шсник одлука седнице држане 12 марта тек. године и примљен без измене. II Одб рн ик г. 1)г. Милан РадовановиЛ наводи, да је општина с јесени купила зграду Пере Петровића, овд. бравара, постојећу у удици Југовићевој. Да је кирајџијама, који су тада у истој згради становали, а у којој је и он становао, а и сада станује саонштила, да могу у истој згради становати до 1 маја тек. године. Међу тим је општ. суд 14 ов. м. саопштиоњему и осталим кирајџијама, да се из исте зграде изселе 1. априда ове године. Налази да је овај ноступак општ. суда противузакон и моли одбор да изводе решити, да кирајџије исте зграде могу у истој становаги до 1. маја тек. године, те да се на тај начин избегну снорови између општине и кпрајџија, до којпх ће се насигурно

доћн и који ће се на штету општине окоичати, само ако се наредба суда ие обустлви. Председник је изјавио, да питање о својиии исте зграде није одмах по извршеној куновини окончано и да општ. суд с тога и није могао кирајџаје кретати. Кад је то нитање окончано оншт. је суд саопштио кирајџијама да се селе 1, аарида тек. годвне с тога, што онштина на то нма права као купац истог имања нутем Јавне дицитације н што онштина исту зграду мора преправљати за благовремено смешгање у њу извесних својих установа, како би могла на .време предатн сонственицима зграде, у којима су сада смештене те њеие установе те да избегне пдаћање шестомесечне кирије тима сонсгвеницима услед тога, што им зграде не бн могле на време предати. Радња општ. суда нотнуно -је коректна и са законског седишта и са гледишта чувања општ. ммтереса. Ако кирајџије исге зграде на и г. Радовановић сматрају да им је поменутом радњом оншг. с/да учињена каква незаконитосг они имају пута и н.лчина да је одкдоне, а ова се ствар као што жеди одборник г. Радовановић не може раснрављати у општ. одбору у тодико пре што њу у одбору шзкреће одборник г. Радовановић као интересован. Моди одбор да пређе на дневни ред. Одборник г. 1)г. Милан РацоаановиК, изјављује да и ако је он у овој ствари интересован ипак је он као одборник позван да чува опшгинске интересе и с тога унозорава опшг. одбор и на ову незакониту радњу оншгинеког Јсуда, која ако се не онозове, њоме ће се онштина оштетити. Најзад није ни по општину згодно да се овако постуни са овим кирајџијама и исте у невреме оставе без стана. Понова тража да одбор реши да се ова радња оншт. суда обустави. По сасдушању тога и говора одборника г. Милана Капетановића, — одбор је решио: Да се пређе на дневни ред. III По прочитању акта иследног судије првостепеног Суда за вар. Београд, АВр. 2638 п 2659, којима сетраже уверења о вдадањуи имовном стању извесних лица, — одбор је изјавио: Да су доброг владања и средњег имовног стања: Боривоје Димић и Лазар Дашковић, каФеције. IV У данашњој својој седници, — одбор је накнадно изјавио: Да је Димитрије Анђелковић, овд. каФеџија, доброг владања и сирогног имовног стања. Овом се изјавом замењује изјава одбора од 12 марта тек. године АБр. 2398 дата по тражењу кварта дорћолског. V Нрецседник извештава одбор, да је општ. суд решењем својим од данашњега АБр. 2685, оддучио: Да цена хлебу за другу ноловину месеца марта тек. године т. ј. од 16 истог месеца искључно буде иста, која је била и за другу половину истог месеца т. ј. двадесет и седам пара дин. по килограму, а хдеб да се продаје по двадесет и пет пара дпн. у тежини од 925 грама. По саслушању тога и по прочитању поменутог решења суда, — одбор је примио кзнању са одобравањем ово решење суда о одређеној цени хлебу за другу половину месеца марта тек. године.