Beogradske opštinske novine

Број 14

— 116 —

Год. XX

VI По прочртању молбе Ристо Гроздлиовића, овд. зидара, АБр. 414, којом иоли, дл му со процвни зомљиште, које му се има одузети за регудисање Ђушине улице као и по прочатању извешћа грађевинског одељења, АВр. 2128, по истом предмету, — одбор је решио: Усваја се ова молба, да се сходно закону процени земљиште молиочево, које му се има одузети за регулисање Ђушине улице, па процена сонственику и одбору саопшти. VII По прочитању акта министарства војног, АВр. 2404, којим, у одговор на акт. општ. суда, — којим га је молио да нареди, да се барутни магацин на западном Врачару измести, да би се избегао сваки могући несрећни сдучаЈ, — извештава оашт. суд, да је ту потребу и само министарство увидело и наредило шта је потребно за измештање истог магацина, — одбор јепримио к внању овај акт министарства војног. VIII По прочатању молбе Ристе Костића, овд. пиљара, АВр. 1549, којом моли да му општина изда под закуи свој илац који постоји у улицама: Цара Душана, Сграхинића Бана и Добрачиној, по закупну годишњу цену од 60 динара годишње, као и по нрочигању извешћа економног одељења по истом предмету АВр. 2231, одбор је решио: Да се ова молба одбаци пошто се исти плац не може издати под кирију на наведену цељ. IX По прочитању модбе Радисава Митровића, трговца из Баине Баште АБр. 1776, којом нуди општини за израду калдрме борове и лучеве коцке — одбор је решио: Да се ова молба упути грађевинском одељењу на проучење и изјаву мишљења. X По прочитању акта грађевинског одељења АБр. 2384, а на предлог олштинског суда, одбор је решио: Одобрава се оаштинеком суду да може у овој и идућој години, на терет вашка трошаринских прихода, по добивеном за то надложном одобрењу г. министра финансија. утрогаити суму од седамнаест хиљада девет стотина педесет иједан динар и седамдесет и девет пара динарски за израду калдрме у једном делу улица: Краља Милутина и Бирчанипове. XI По прочитању акта грађевинског одељења АВр. 2385, а на преддог општинског суда, одбор је решио: Одобрава се општинском суду, да може у овој и ндућој години на терет вишка трошаринских прихода, по добивеном за то надлежном одобрењу г. миннстра Финансија, утрошити суму од дванаест хиљада динара и тридесет и три паре динарске за калдрмисање Ратарске улице између Таковске и Мајор Илића улице. XII По прочитању акта уираве општ. трошарине, АВр. 2369, а на предлог општинског суда, — одбор је решио:

Одобрава се општинском суду, да може у овој години на терет вишка трошаринских прихода по добивеном за то надлежном одобрењу г. министра Финансија, утрошити суму од осам стотина динара за плаћање хонорара контролорима државне трошарине за вршење наплате општинске трошарине. ХШ На предлог општ. суда а после говора одборника г. г. Милутина Степановића и ^Томе Цинцар-Јанковаћа, — одбор јо решио: Одобрава се општинском суду да може у овој години на терет општинске готовине по добикеном за то надлежном одобрењу г. министра Финансија, утрошити за исплату ресто трошкова око израде пројекта закона за општину београдску, још суму од хиљаду девет стотина осамдесет и пет динара, поред раније одобреног му кредита за исту цељ. XIV По прочитању молбе Идије Ћирића, пуковника у пензији, АБр. 11984, којом поаова моди, да му се да накнада за 298,73 кв. м. земљишта, колико му мање износи земљиште, које је купио од Косте Шуменковића, услед, тога, што је општински инжињер, придиком премера истог земљишта ради убаштанења срачунао погрешно површину истог за толико више као и по прочитању мишље ња ошптанског заступника по ис том предмету, АБр. 2030, којим остаје пра ра нијег својем мишљењу датом по истом предмету, — одбор је решио: Да остаје у свему при ранијем својем решењу од 16 новембра 1901 године АБр. 9905, донесеног по овоме предмету. XV По прочитању извешћа економног одељења, АБр. 2233,о држаној другој дицитацији за издавање под закуп месарских пдацева на Краљевом тргу с горње и с доње стране, — одбор је решио: Да се месарски плацеви на Краљевом тргу с доње стране под рб. I, IV и V издаду под закуп под прописаним погодбама а за време од првог маја ове године па до првог маја хиљалу девет стотина треће године, и то: а) под бр. I Ангонију С. Јовановићу, овд. месару, по годишњу закупну цену од две стотине седамдесет и осам динара; б) под бр. IV Стевану Половини овд. месару, по годишњу закупну цену од три стотине један динар и пет пара динарски; в) под бр. V Влајку Савићу, овд. месару, по годишљу закупну цену од две стотине и педесет динара и десет пара динарских. Да се остали месарски плацеви на Краљевом тргу с горње и доње стране који су сада под закупом издаду под закуп под прописаним погодбама под 14 фебруара 1902 г. АБр. 1564 за време од првог маја ове годпне па до првог маја хнљаду девет стотина треће године садашњим за купцима по садашњу годишњу закупну цену, ако на то исти пристану, а ако на то не пристану, онда да им се саопшти, да се са истих плацева изселе првог маја ове године, а општински суд да исте плацеве издаје под закуп под прописаним погодбама АБр. 1564902 за напред означено време онима који их буду тра-

жили по цену најмање коју сада општина за њих има. Да се за издавање под закуп општ. месарских нлацева на Краљевом тргу који сада нису под закупом држи понова лицитација. XVI По прочитању реФерата ликзидатора АБр„ 1390 којим извештава суд, да је безимено друштво за осветљење подиело општини на исплату рачун у износу 4722,50 динара, за ванредно удично осветљење у прошдој 1901 годнни. Да месни рачуноиспитачи нису хтели ставити своју визу за исплату исгог рачуна прво за то, што за озај издатак није предвиђена у прошдој години буџетска позиција и друго што се не види ко је и кад наредао ово ванредно освегљавање у ирошлој години; као и по прочитању извешћа надзорне комисије и књиговотства по истом предмету АБр. 1922, —одбор је решио: Да надзорна комисија за електрично оснеглење поднесе извешће о томе: Ко је наређивао ово ванредно осветљавање вароши у прошлој години, је ли приложен рачун исправан и ко је вршио контролу овог осветљења, па по том предмет изнети одбору на коначно решење. XVII Лредседник оиштине наводи, да језа ово време од кад је за председника онштине постављен удазећи у ствари које се односе на трамваје и електрично осветљење увидео потребу, да при опшгинском суду мора посгајоти звање реФерента за трамваје и едектрично осветљење. То би место имадо заузети једно стручно сиремно лице саизвесним хонораром. Среством тога реФерента општински би суд имао могућност да. води контролу о извршењу постојећих уговора са номенугим друштвима, а надзорна би комисија имада само да расправља спорна питања између општине и друштва у колико то додази у делокруг њеног рада. На тај начин општина би избегла и плаћање ванредног осветљења и била у могућности да држи у рукама обе ове установе а и сваку неисправност концесионара да благовремено уочи и од кдања, а међу тим издатак на хонорар овога реФерента био би скоро неосетна с обзиром на оно шта би се постигло установом истог звања у општини. Моли одбор да о овој ствари размисли и ако нађе, да је умесна одобри оиштинском суду кредит за илаћање хоаорара овоме ре®еренту* По саелушању тога, а после говора одборника г. г. Косте Главинића и Милутина Степановића и чдана суда г. Вдадимира Лацковића,. — одбор је решио: Да се решавање по овоме предмету одложи, за коју од идућих седница, а да се председништво распита о стручном лицу, које би се имало узети за реФерента за трамваје и електрично осветљење као и да размисли о суми која би се имала плаћати догичном лицу на име хонорара. XVIII Одборник г. Милушин СсаепановиК тражи да председништво у идућој седници реФерише: одбору како стојн са грађењем нових трамвајских пруга као и за чим стЈЈа пуштање саобраћаја на прузи Кадимегдан — Св. Савски дом. Првдс гдник изјављује да прима к знању овај захтев одборника г. Степановића. По сасдушању тога, — одбор је примио к знању ове изјаве одборника г. Степановића и председника општине.