Bosansko-Hercegovački Istočnik

Стр. 276

Б -.Х ИСТОЧНИК

Св. 7

IV. ГГошто има случајева у варошп, да впше парохијана служи једно крсно име, то свдки од овијех желио бп, да му свештенпк прпје подне дође кући и ту му по обреду колач преломп и софру благослови. Но како је ово по све немогуће свештенику учинпти, а нарочито неможе

| у ономе сдучају, кад пма 25—30 кршњака у | варошп, то је свештенство ријешило, да у бу| дуће „обред резања колача" обави у црквп за[ једно са крсним кољивом, а. кући нпкако и да на иде. Овако се исто практикује и у Србији, | па не шкоди ако се и овдје тако уведе. С тим је ова сједница довршена и нотппсана.

Посвета темељног камена српско православне цркве у Биха^у дана 5 јуна 1894. год. Нећемо се преварити ако речемо да нпкад Бихаћ није доживио срнско-православну свечаност као на дан св. Троице-Духова а то је 5 јуна о. г. Већ на неколико дана када је посвета заказана народ је жељно очекивао тај дан ауједно сваки молио Бога да би тај дан вријеме повол.но било, како би се та свечаност што бол.е нзвестп могла. Већ у очи самога дана почелп с.у страпи гости долазити како из вароши тако из села. У вече била је вечерња са бденпјем коју су отслужили двојица свештеника. Сутра дан рано већ све је на ногама било, одборници сваки по распореду радили су евој посао приправљајући на новом мјесту за свечаност, мајсгори приређиваше камен за „споменицу", н&род непрестанце долазаше и хпташе на мјесто ђе ће се нова црква отпочети зидати. На лицу свакога видила се је необпчЕта радост и весеље. У 8 сати огласнше о хитца пз можарева јутрењу, а тачно у 9 сати отпочела је св литургија у старој дрвеној црквици која је за пеколико корака преко улице западно од новог мјесга за цркву удаљена. У цркву мало да је ко могао од домаћнх стати оспм страних гостију. Прн св. служби присуствовали су: вел. госп. окружни предстојник Јаков Војводпћ, президент окружног суда г. Левицки, поглавптн госп. котарски управитељ барон К. Малкомес и многи другп чиновнпци. Божаетвену службу отслужнли су: преч. г. прото крупски Петар Гаковпћ, надзиратељ протопрезвитерата преч. г. Коста Ковачевић парох бихаћки, Василије Ковачевић парох приточки, Давид Латиновпћ парох врточки, дочим су за нјевницом одговарали са учитељем часни г- Вукосаи Милановић парох К. Вакуфски и Стеван Ковачевић парох дољански.

По свршетку св. службе и за амвоне молитве ишла је литија по обичају (пошто је храм цркве на тај дан) кроз град и то у најбољем поретку каковом се управо ни надали нпјесмо. Најприје је ишао један у врло лпјепом народном одјелу тежак са литијом а за овим ђацп из основне народне, трговачке и српско-православне школе; за овима ношена је друга литија опет тежак а за овпма обучени ђаци за чирјацима и свештенством. Осим поменутпх свештеника|били су у литији и Петар РеПац парох Глинички, |Дука Недимовић парох јасениккп, Ђорђе Зорпћ парох пркошки и свештеник Давид Прошић. По крај свих пратили су литију: вел. г. окр. престојник Јаков Војводић, котар. управитељ барон К. Малкомес, окружног суда президент госп. Левицки, потпоручник Пургака и остало чиновнишство и часништво, па за овима многобројни народ из свих околних села и града Бихаћа, Крупе, Корјенице и Петрова села у Лици и т. д. На пијаци освећена је водица а послије ове пошло се }е на ново мјесто, ђе се нова црква пма подигнути. Чин посвећена темеља извршио преч. г. П. Гаковић прото крупска н надзиратељ преч. г. К. Ковачевпћ и са већ поменутим свештеницима. При свршетку чина изговорио је народу преч. г. надзиратељ К. Ковачевић слиједећу бесједу: Благочестиви Хришћани и мој мили и драги народе! Један од најзнаменптих и највеселих даиа у повјестници цркве наше српско-православне овђе у граду Бпхаћу би ће сигурно забпљежен данавгњи дан. — дан у који ми ево са помоћу божијом п благопаклоном вољом нашс вис. зем. владе полажемо ево први темељни камен за цркву нашу православну — тај дом Бога / свемогућег.