Brastvo

183

вића („Орп. нар. пјесме из Лике п Баније“, Загреб 1885.), — ПИ. Мирковића („Срп. нар. пјесме терзовске и ђевојачке из Босне“, Панчево 1886.), — И. О. Јастребова („Обичаји п песме туреких Срба“, Петроград 1886.) Овде писац на руском језику опивује свеколике народне обичаје од рођења до смрти, и наводи верно записане многе песме нашега народа из призренског, пећског, моравског п дабарског краја, Старе Србије), — Григорија А. Николића („Орп. нар. песме из Срема“, Н. Сад 1888.), — М. Осветника, („Разне срп. нар. пјесме из Боке Которске и околине дубровачке“, Н. Сад 1888.) и др.

Осем ових повебних издања) изашао је на свет велики број одабраних народних песама и у нашим књижевним листовима: „Српеком Летопису“, „Вили“, „Даници“, „Матици“, „Јавору“, „Оловинцу“, „Босанској Вили“, „Орпетву“ ит. д. И на послетку има народних песама сакупљених, али још необјављених. 3;

1) Као доказ велике тражње и особите љубави наше

читалачке публике према народном песништву можемо поменути и позната прештампавања , ради просте шпекулације, појединих народних песама из Вукових зборника. То јеу педесетим и шесетим година радио неки ЛМлекса Х. О. Поповић, а у новијевреме књижарнице Браће Јовановића у Панчеву и Браће Поповића у Н. Саду. Ова је последња у том баш загрдила. — Са свим је друге врсте избор нар. песама за школеку омладину, који је, под именом «Неколико нар. песама за на изуст учење», доживео до сада неколико пзлдања у Новоме Саду.

2) Поред велике збирке пок. Вука Врчевића, познато нам је да има приличну збирку и г. Љ. Ковачевић у Београду и српско академско друштво «Зора» у Бечу.