Bratstvo

=> 1608 =

и сто суарија (коњаника), којима је било наређено, да иду за Травник против швабе, али они дошавши на Илиџу кренуше преко Трнова. за Фочу, одавле су побјетли у Приштину.

Учешће Срба Сарајлија у отпору против окупације

Међу добровољцима у Сарајеву било је и око педесет Срба. Њихов бимбаша био је Ристо Бујак, који је заступао Јову Савића. Овај је дао Бујаку коња и сто дуката и тако себе ослободио од обвеве да иде у бој. — Срби нијесу били одушевљени за, учешће у отпору, јер им није било по вољи, што је Хаџми-Лојо вршљао по Сарајеву са избјеглим муслиманима, из Никшића, — међу којима је било пљачкаша и тлобаџија. Орби су су плашили Никшићана, јер су вјеро, вали да ће Никшићани запалити и опљачкати Сарајево. Они су опљачкали Хаџи-Лоју, кад је побјегао из Сарајева. прије уласка, аустроугарске војске а собом однио новце које је напљачкао од трговаца. То се догодило на Хреши. Никшићани су побјетли у Нови Пазар оставивши Хаџи-Јоју голе душе (Хами-ЈЈојо био је прије бјегства свог рањен у ноту, пошто му се омакла пушка док је ишао уз степене у пашином конаку).

Сарајевска депутација код генерала Филиповића

Кад је Хафизпаша по упуству из Цариграда требао ла пође пред главног команданта, аустроугарске војске, генерла Филиповића, сарајевски муслимани су тражили од њега да поведе собом п депутацију Сарајлија. Хафизпаша је домисао буде одредио, да своје кости остави у туђини, да му био упуство из Цариграда, да генерала Филиповића замоли за благо поступање са. народом у Босни, а муслимани су пак. молили, да не иде даље од Зенице, што је он одбио. Генерал Филиповић је најприје примио муслимане а затим хришћане, који су га замолили, да не слуша муслимане, него да. што прије дође у Сарајево, јер су се бојали да ће Турци поклати хришћане и да генерал Филиповић неће имати на што доћи. Уиме хришћана православне вјере били су у депутацији Димитрије Јефтановић и Ристо Ј. Бесаровић, а у име хришћана латина Хаџи-Иво Ливвајић, сајџија.

Улазак аустроугарске војске у Сарајево

Нападај аустроугарске војске на Сарајево отпочео је 7 (19) августа између пет и шест чавова ујутру, а завршена. је битка око два часа послије подне. Генерал Филиповић ушао је у Сарајево већ у 5 часова послије подне. Између аустроутарских војника и муслимана вођена је борба ш по улицама. — Причало св, да је 6 (18) августа увече једна,