Dabro-bosanski Istočnik

Бр. 17 и 18

Д.-Б. ИСТОЧНИК

Стр. 291

роставне. Г1ош.1.с тога отишао је митрополит у парохов стан. А млада Србадија — особито момак и дјевојка ухватили су српско коло које је уз свирца, готово цијели дан играло, а и како не, кад и пјесншс каже: „Кој за коло, хајд у коло, а свирац свнра, срцс дира". Док се митрополит у Пљевљу бавио, ноходио је најирије његову екселенцију овдашњег генерала и његову екселенцију овдашњег пашу. Послнје је њега посјетио генерал, па паша са виђеним грађашшом Бајровићем и неколицином Срба мухамеданаца. Послије неколико дана, отишао је митрополит у ГГријепол.е н манас. Милошево и ту се бавио неколико дапа. Пошље се опет вратио у Пљевље и био три четири — дана, па се у очи Преображенија кренуо рано из Пљеваља за у Чајниче натраг.

И тада га је свештенство н неколицина грађана испратило, захваливши владица на доброј вођи и труду. Овако сјајан дочек има се највнше нриписати вриједном Србину Госн. Јови Митрановићу учитељу, овдашњем свештенству и оиштини. — А ја, бавившн се овде о Феријама и видивши све, не могу а да не захвалим госп. Митрополиту са ријечима: „За труд тешки прими хвалу Митроношче — наша дико, Храбри борче цркве наше Неманића Саве слико. Чедо твоје православно, Жели теби: здравља — среће : А србин то православни заборавит нигда не ће! . . . У Плевљу. На преображење, 1889. год. Марко С. Поповић богосговац и учитељ.

Број 1033. ОКРУЖНИЦА Сриско православним протопрезвитерским уредима, односно надзиратељима и иротојерејима Дабробосанске Епархије.

АЕ и Митрополитска консисторија намјерна је дати, да се штампају изводи: крштених. умр.шх и вјенчаних, — који ће бити сходни парохијалним протоколпма, који су такођер од ове духовне власти овдје устројени, и које наше инрохијално свештенство већ употребљује. Уш.Бед тога позпва се ваша пречасност да се изјасните: колико је комада потребно од сваког извода за подручне парохије вашег протопрезвитерата, и колико од прилике на годину троше од таковијех извода.

Уједно ставља вам се до знања, да ће се ти изводи тек чшда дати штампати кад горњем захтјеву удовољите и новац од подручног свештенства покупите за сваки поједини комад, од све три врсте по 2 новчића на комад, дакле б новчпћа, н. пр: за парохију Н. Н. треба крштеннх извода 20 комада, то онда треба послати 40 новч., и т. д. Из конзисторијалне сједнице. Сарајево. 30. јуна 1889. За АЕ и Митрополита Дабро-босанеког, Конзнсторијални Архимандрит Ђ. Магарашевић.

Број 294. ех 1889.

ОКРУЖНИЦА. Сриско-иравославном протоирезвитерском у^Једу.

Препоручује вам се: да по пријему овог писма сазовете свештенство тога протопрезвитерата, те испитате: Г^е и кад је којп рођен? Гђе и какве је науке учио ? Кад, гђе и од кога је рукоположеи за ђакона и свештеника? Кад, гђе и ког

је произведен за синђела, протосинђела, игумана, протопрезвитераи архимандрита ? Има ли свједоџбу рукоположења и синђелнју за парохију ? Је ли одликован црвеним пасом или напрсним крстом и има ли на то писмену дозволу? Има ли ка-