Filatelista

ВОГТАВЕТ ,„САТАКОСО БРЕТ ЕКАМСОBOLLI ITALIANI”.

ŽOMUHU.

Изашао је из штампе овај каталог у петом издању на задовољство сакупљача италијанских марака, као и марака свих италиЈанских колонија и окупационих издања, (Сан Марина, Ватикана, Трста — Зоне А и В и др.

Каталог је задржао своју лепу опрему из прошлих година, са пуно лепих слика марака. У каталог су унесена сва издања до јесени 1959 године. (Ове године каталог има 422 стране (према 402 од прошле године). Уз уобичајене податке о маркама ове године су код сваког издања још унесена и имена уметника, који су израдили слике марака.

Код старијих издања, поред других особености, унесене су и све нијансе боја, које

· се код марака налазе.

ене у лирама унесене су, према наводу издавача, према стварној ситуацији на тржишту у времену публикације каталога у знатном су скоку према ценама у 1959 години. — Промене цена објављују се преко године у месечном часопису „Ј| СоПеглопзја — Italia Filatelica".

За сакупљаче италијанских и других напред наведених издања овај каталог може врло добро послужити.

Цена каталога 1500 франц. франака. Може се поручити код издавача: осјећа сшћиrale opere tipografiche” (SCOT). — Via Roma

101. Torino.

180 GODIŠNJICA POŠTE (1779—41959). — PRVA POKRAJINSKA ЕШАТЕНSTIČKA IZLOŽBA — SUBOTICA.

За изложбу у Суботици, одржану — од 13 — 19 децембра 1959, издата је брошура, коју је уредио Људевит Вујковић-Ламић, у коју су, поред Изложбеног и Радног одбора, унесени поздрави претседнику _СФС Др. Ивана Рибара, генер. директора ПТТ Првослава: Васиљевића и претседнице Кларе Лендван. У књижици су и чланци: Николе Гулана „Осврт на развој птт веза у ВојвоAHHH , инж. Мирка Вернера „Филателија у Војводини“ и Људевита Вујковића „Суботица, најсјевернији град Војводине“, — који ће бити од велике користи филателистима за упознавање историског поштанског и филателистичког развоја Војводине. Књижица има и 14 лепих слика већином знаменитости Суботице.

KATALOG: PRVE POKRAJINSKE FILATELISTIČKE GZLOŽBE U SUBOTICI

Приређивачи изложбе у Суботици издали су и каталог за ту изложбу, који је уредно

У издање за 1960

радног и оцењивачког одбора и правилник о подели изложака и оцењивачког суда, као и списак изложака (81) и излагача (55).

LIPSIA. — PHILATELISTISCHE, | SCHRIFTENREIHE. 4. — LUFTPOST DER DEUTSCHEN DEMOKRATISCHEN

REPUBLIK” von Heinz Nemner.

У издању ЕпгуКрорафе Leipzig o6jaBJoeна је ова књижица Хајнца Ненера „Ваздушна пошта демократске републике“, на 138 страна, са сликама многих специјалних жигова за ваздушну пошту. (ем објеката ваздушне поште са франкатуром ДДР, овом књижицом су обухваћени и поштански и други жигови од аерофилателистичког интереса, документован је развитак „Луфтханзе“ Немачке демократске рпублике, као и ваздушни поштански саобраћај поводом лајнцишких сајмова; затим су обухваћене и све ваздушне поште иностраних друштава за ваздушни саобраћај у вези са Немачком демократском републиком. У предговору ce каже да издање ове каталошки уређене збирке треба да послужи за задобијање нових приврженика аерофилателије и као потстрекач за изградњу интересантних збирки.

~

LIPSIA. — PHILATELISTISCHE SCHRIFTENREIHE. 5. — (P4S D/E BRIEFMA4RKEN DER DDR ERZALEN”

von Атшт Pogt.

(Ова пета свеска ових издања изгледз нам најинтересантнија. У њој писан износи на врло леп и занимљив начин „Шта причају поштанске марке ДДР“. Ова књижица пуна-врло интересантних ствари из историје немачког радничког покрета, из филателије и о многим користима од ње, издата је посвећена десетогодишњици Немачке демократске републике — да послужи врло добро онима који желе да се упознају кроз марке ДДР с историјом радничког покрета и ове немачке републике. Из прегледа садржаја видеће се како је све то концизно, а поткрепљено многим сликама марака, изнесено у овој књижици на 120 страница: Наша ДДР у огледалу поштанских марака. Немачка од 1806 до 1918 г. — Немачка од 1918 до 1945 г. — Вечити спомен јунацима међународне борбе против фашизма. — Немачка од 1945 до 1949 г. — Наша ДДР. Наш велики план. — Наука и народно образовање. — Уметност и књижевност у огледалу наших марака. — Народна уметност. Омладина и спорт на сликама марака. Равноправност жене остварена у нашој ре-

Људевит Л. Вујковић, Каталог садржи по- публици. — инство социјалистичког ларед списка чланова почасног, изложбеног, repa. =

20