Filatelista

МГ Ми ~ "пл | M

MOSDEN. U. 4. R. and IP4AQ REPUBLIC CAT A4LOGUE. 1960.

Каталог поштанских марака Уједињене Арапске Републике (Египта, Палестине и Сирије) и Ирака, — издање Е. Н. Мозећ. — Један мали, али врло солидно израђен ка-

талог на 48 страна свих марака издатих од постанка У. А. Р. до краја 1959 године, са врло брижљиво израђеним текстом и са врло лепим сликама многих марака. Подељен на издања за Египат, Сирију, Јермен и Ирак. "Текст је на енглеском језику.

IN MEMORIAM

РУФИН П. ЂУКАНОВ, члан Подружнице „Врачар“

29 децембра 1958 г. умро је Руфин П. 'Ђуканов, саветник (Јавезног секретаријата за послове финансија и дугогодишњи члан Подружнице „Врачар“ у Београду.

Рођен је 21 децембра 1908 у Банатском Аранђелову, где је завршио основну школу. Виши течајни испит положио је 1927 године у Србобрану. Високу школу за светску трговину завршио је у Бечу 1932 године, чију диплому нострафицира 1934 године на Економско-комерцијалној високој школи у Загребу. (Са службом је две године био у родном месту, а 1935 године, после успешно положеног пријемног испита, примљен је у Држ. хипотекарну банку, где убрзо постаје шеф отсека. После Ослобођења био је шеф оделења, односно службе у Државној инвест. банци, у Дирекцији држ. зајмова и активно је учествовао у пословима око 1 и [1 народног зајма. Почетком 1953 године · постаје

финанс. инспектор НО града Београда, а крајем 1956 године прелази у Савезни финансиски инспекторат и ту, као финансиски саветник, остаје до смрти.

Филателијом је почео да се бави још у нижим разредима гимназије; много ју је волео и остао јој је веран до краја живота. Знао је више страних језика, те је имао много иностраних кореспондената.

(Сакупљао је марке како наших, тако и многих страних земаља.

ЕЊесови другови и пријатељи филателисти задржаће га у лепој успомени.

Нека је вечан помен Руфину Ђуканову!

Благоје Петровић

Др. СВЕТОЗАР Ј. СЕМИЗ

2 децембра 1959 изненадна смрт прекинула је живот Др. (Светозара Ј. Семиза, примаријуса кожно-венеричне клинике медицинског факултета у Сарајеву.

Смрћу Др. Семиза филателисти Босне и Херцеговине губе једног од виђених чланова, а југословенска филателија губи једно велико и познато име. (Слава му!

Др. Б. Н.

ЧИКА ТОША ЈАЊАНИН

Добри, омиљени и поштовани чика Тоша Јањанин, члан подружнице „Врачар“ умро је у дубокој старости 18 децембра 1959 године. До последњих дана био је ревносан члан подгужнице „Врачар“ и као добар филателиста оставио је код чланова подружнице врло лепе успомене.

Слава му!

Да!

ПОШАЉИТЕ ПРЕТПЛАТУ ЗА 1960 ГОД.