Filatelista

|

13

Др Јован Величковић

ИЗВЕШТАЈ КОМЕСАРА СА СВЕТСКЕ ИЗЛОЖБЕ САРЕХ 96

Светска филателистичка изложба САРЕХ '96 одржана је у времену од 8. до 16. јуна 1996. године у Торонту, Канада, под покровитељством НР-е и у организацији Краљевског филателистичког друштва Канада и Канадске поште. 'CAPEX '96 је седма светска изложба коју је Канада припремила од 1951. године до данас. Изложба је одржана y Toronto - Convetion центру на око 4800 витрина, са 10 изложака у почасној класи, 20 изложака y FIP шампионској класи, око 600 изложака у такмичарској класи и око 150 изложака у класи литературе. На изложби је било заступљено 65 земаља са комесарима, а међународни жири обухватио је 47 чланова и 10 приправника. На изложби је било заступљено око 40 поштанских управа света са продајним штандовима и око 100 трговаца. Изложба је имала велике промоционе просторе канадске поште, као и специјалне програме посвећене омладини и почетницима.

Стандард изложака био је веома висок а оцењивање од стране жирија релативно доста строго. У шампионској калси велику награду освојио је изложак Велике Хермесове главе излагача из Грчке, док је велика награда у такмичарској класи припала излошку Венецуеле излагача из Немачке. Међу добитницима велике златне медаље преовлађивали су излошци Канаде и Јужне Америке, као и излошци из Европе: Турска, Грчка, Румунија, Швајцарска, Србија и друге. Велико злато освојила су и три тематска излошка.

Наши излагачи учествовали су са 4 излошка и то;

- Миодраг Мрђа, "Таксене марке Србије", златна медаља,

- Јован Величковић, "Целине Краљевине Југославије", велика сребрна медаља, - Ђорђе Радичевић, “Босна и Херцеговина", посребрена медаља и

- Савез филателиста Србије, часопис "Филателиста", сребрна медаља.

Треба посебно истаћи услех излагача М. Мрђе, који већ други луг осваја златну медаљу на светским изложбама, као и релативно добар успех нашег часописа,

„који је био запажен од стране жирија и посетиоца, са коментаром о врло

садржајним чланцима у њему.

Са нашег подручја су на изложби приказана још три излошка: - "Кнежевина Србија" - изложак В. Кардоша из Котапзћогпа, Швајцарска, са великим златом, = "Црна Гора" - изложак излагача из Брна са великом посребреном медаљом, - Поштанска историја Црне Горе - излагача из Велике Британије, позлаћена медаља. | Изложак В. Кардоша обогаћен је у односу на ранија излагања неколицином | уникатних реткости Србије, набављених на последњој аукцији фирме Сћизце 1996.

|

·" године.

У време изложбе одржани су стручни радни састанци великог броја | филателистичких радних група за појединачна подручја из Канаде и Сједињених „Америчких Држава, састанци неких FIP комисија, Међународног _ удружења · филателистичких новинара и других, као и семинари РГР комисија за традиционалну | филателију и поштанску историју.