Filatelista

У оквиру изложбе одржани су и промотивни скупови за предстојеће изложбе у Сан Франциску, Москви, Јоханесбургу, Тел Авиву и Милану. Излошци су ношени и враћени у земљу уз поштовање постојеће компликоване извозно-увозне процедуре југословенске царине. У Београду, 25. јуна 1996. -

САОПШТЕЊЕ

Извод из записника Савста атестатора Савеза филателиста Југославије са састанка који је одржан 27. јуна 1996. године у Београду, којом приликом је разматран _метеријал достављен од стране Председништва Савеза филателиста Југославије.

Састанку су присуствовали чланови Савета атестатора гг. М. Јањић, Ј. Величковић, М. Мрђа, Б. Петровић, А. Крстић и М. Царан. После дуге и исцрпне дискусије једногласно је донета следећа одлука:

а) Објекти о којима се расправљало (ЕРС са сеченим маркама серије ПИ. предолимпијско "XIV зимске олимпијске игре - Сарајево 1954") не могу се третирати као званична издања. 6) Сви појединачни делови - компоненте ових објеката су оригинални. в) Из расположиве документације евидентна је злоупотреба службеног пропагандног жига - према томе објекти нису филателистички исправни. Председник Савета атестатора СФЛ Др Мирко Царан

Др. Мирко Царан, Београд

СВЕТСКА ФИЛАТЕЛИСТИЧКА ИЗЛОЖБА 15КАЕТ. 98

Под покровитељством Међународног удружења филателиста (ЕТР) одржаће се Светска филателистичка изложба 1998 године у Тел Авиву од 13 до 21. маја. Припреме су увелико у току и први број Билтена је разаслат националним савезима, односно националним комесарима. Пријаве за ућешће се примају до 1. јануара 1997 године и у току 1997. године обавиће се послови у вези са административним прихватањем ућешћа збирки и раподела по класама. Предвиђен је изложбени простор од 2.500 рамова у Конгресном центру. Новине у односу на предходне изложбе тога ранга представљају додатно таксирање збирки у шампионској класи (три освојене велике златне медаље на предходним изложбама) и то по 100 швеајцарских франака по раму. Такође је новина и посебна пажња посвећена компјутерској обради у филателији, чиме се отварају велике могућности за нове , приступе мако је то превасходно приступ везан за презентацију и документацију филателистичких збирки. Организује се и "Салон мофила" модерне филателије 32 филателистичке збирке емисија из задњих 15 година.

\ i 1