Godišnjica Nikole Čupića

ЕМА

68

сљедници таког истог великог духа, и повољније околности, да што је он назидао на развалинама староставних обичаја, не сурва се.“ Таб. 20. а.

„Из борбе краљевства, што је тежило за апсолутним господарством, са оним на племенском устројству пониклог племства, што је заступало народни партикуларизам, развио се у српској држави облик ограничене монархије.“ Таб. 20 4.

„Прави узрок лаганом ширењу и делу преобраћаја, лежао је у политичком устројству Срба. Онај преображај свеколиког грађанског шта више и самог човековог бијћа и свију постојећих отношаја, по коме је хришћанство у добу свога постанка у римској држави постало животном потребом целога људског друштва, омогућило је брзо ширење нове науке, која је одговарала чежњи онога века, и без припомоћи државне, шта више у пркос њезином одпору.“ Таб. 21. Ћ.

... . у Папа није располагао с другим којим срествима, но сам са Легатима и са анатемизирајућим прописима Концилија„“ Таб: 21. 2.

Да се види, како кроз цео превод има оваких погрешака, навешћу још неколика места и из последњих табака.

„Није било никакве индустрије; оно што је било, није још прешло први ступањ домаће индустрије за подмирити непосредне животне потребе.“ Таб. 34. с.

„Са далеког истока, па чак из Индије један део у западну Јевропу послате робе, додирућу Византију, ношен је кроз Србију у Немачку.“ Таб. 35. Ђ.

„Напоменули смо још, да она у напред потискујућа експанзивна тежња, која се зачела Милутином, а највернијег представника имала је у Душану до његовога последњег тренутка, Душановом смрћу од једаред је прекинута.“ Паоло Уа

»Османи освајачи наравно ни су подржали до онога до-

ба постојеће правне и друштвене разлике покореног народа.“ Таб. 412.