Godišnjica Nikole Čupića

16

јужним Словенима, Србима и Бугарима, дозвав противу њих у помоћ Османске Турке из мале Азије. Овако мишљење најозбиљнијих словенских писаца могло је имати својих јаких унутарњих и спољашњих разлога. Мађари, са свим страно угрофинско племе:), различно од свију индојевропских народа језиком, оделом, начином живљења и обичајима, а веома сурово и грабљиво, изазивало је свуда страх, а панонским и моравским Словенима одмах с почетка одузело сву моћ и вољу за отпор. Општи упечатак који је прва појава мађарских хорда оставила у Јевропи, био је налик на упечатак што оста иза поплаве Хуна, Авара и Бугара. Осим тога, колико је у први мах мађарско племе ставило немачкој бујици на исток и југ неодољиве преграде, опет је доцније у дружби с Немцима више пута задавало тешке ударце Чесима, а доле на југу и Хрватима, па кад што и Србима. На сваки начин у географском и политичком правцу створило је наодољиву преграду између западних и јужних Словена.

Но исто тако дубоки и непристрасни проматрачи историје и живота словенских и средњејевропских народа опажали су, да у извесним епохама ових народа има историјских тренутака и доказа, који живо сведоче, да би се прва велика државна творевина западних Словена под руком моравских и панонских кнезова и без мађарског освојења тешко одржала, према све јачој ђерманској поплави!'. Велика Моравска држава једва је трајала не-

1) Чувени византиски кроничар и писац Х. века, цар Константин ПорФирогенит, који је и за стару историју Срба најзнатнији извор, назиза Мађаре свуда Турци. (Види његово знаменито дело: Пе адпипагапдо Јтрегн, ед. Воап.)

1). Оџак, АЛа. Дезоћећее Мећгевпз 1. — Елагин, Рускал Басћда, М. 1858. Ламански, обђ изученји Греко Славдискаго мјра вљ Европф (Спт. 1871.)