Godišnjica Nikole Čupića

17

колико десетина година, а већ се при крају Светопукове владе почела јако колебати, док се под његовим несложним синовима сасвим не распаде. Њеним падом изгубише сваки ослонац полапски и панонски Словени, но мало по мало подиже се кнежевина и краљевина Чешка, која отпре док бејаше у савезу с Моравском, даваше овој слабу потпору и при крају 1Х века у вези с Немцима много допринесе, да Моравска падне. Како је у извесном смислу била погрешна политика последњих моравских кнезова, види се по кроници, која каже, да су немачке владике и свештеници преузимали на кнежевом двору и у земљи мах над словенским Методијем и његовим ученицима и с тога, што су ови у чувању хришћанске поро• дичне и друштвене наравствености забрањивали кнезу и племићима држати више жена, а немачке владике то су им допуштале. Немачко свештенство у Моравској и Панонији било је огњиште раздора и распада словенске савезне државе а најбољи стуб немачке културе и политике :ј. Пошто се кнез Светопук завади и зарати с немачким царем Арнулфом, главни немачки владика у Моравској, Вихинг, и највећи противник Методију и словенском свештенству, које је Папа заштићавао, постане код немачког цара канцелар.

Какве су биле прилике и односи између римске цркве и западних Словена у прво време њихова покрштења, о том се налазе значајни податци у повељама Папе Адријана П и Јована УШ, а тичу се упута и на-

1). Баварско свештенство у својој посланици Папи Јовану 1Х у 900 год. сматра Панонију као своју земљу и пазива је позга шахита ргомтеја (наша највећа област); ао Моравцима веди, да ће они, хтели не хтели, бити покорени њиховој (баварској) влади, еф вјув увраб, муе попе, гегио повео виђаси егшо«. Егђ еп, Кебезја Воћеппае еб Могамлав. (у К. Д, Грота, Моравји и Малђарн).

Годишњица УШ 9