Godišnjica Nikole Čupića

25

би новом мбном у црквеним и просветним па и подитичким приликама источних и западних Словена вејао дух предања првобитног хришћанства и светих маћедонских и моравско-панонских проповедника, са узвишеним начелима слободе и међународне правде, словенске узајамности и братства.

На сваки начин ово је у историји Олдовенства ретка и готово од хиљаде година једина појава, у којој сви словенски народи у једно исто време и једном или бар сличном просветном тежњом, и једнаким или сличним осећајима призивљу спомен великих и првих словенских проповедника Јеванђеља. Истина, последак светлог рада Ћирила и Методија био је неједнак и веома различит у источних и западних Словена. Њихов верозаконско просветни и вечито сјајан расад родио је на словенском ис-

У овој расправи која је за годину дана доживела 27 издања, г. Лавле као матодик и професор католичког университета особитом ФилосоФском дубином погледа и ретком непристрасношћу у поређивању историских доказа о култури и политичком развитку између католичких в протестантских земаља и народа износи јасно грдну разанку, која се свуда оштро им неодољиво истиче између једних и других, еведочећи на сваком кораку о ведиком и бујном напретку у протестантских, ш о наглом моралном н умном, привредном и политичком опадању у католичких држава. О том ћемо мало даље још коју казати. А овде само са сажаљењем напомињемо, како тај исти знатни научнику свом одушевљењу за благодети стране окупације у Босни и Херцеговини не види тамо ни једног Србина, не чује српски језик. не налази ни једну српску мисао, ниједну српску творевину ни српски споменик, и ако је сам собом био на лицу места; па не само то, но заборављајући своје идеје у горњем спису о католичким народима исказане, не види и не чује ништа о Језунтима н о римској пропаганди у Босни. Изгледа кас да је овај српски народ донста чедо клетве и жртва вековних својих заблуда и људског насиља. Бошњаци сами у верозаконском раздору 'омогоше да се порути целокупност турске царевине у Јевропи, целокупност балканских земаља и српског народа, и да се лево кридо, лева рука с витим ребрима Српства ишчупа и преда туђину !