Godišnjica Nikole Čupića

СТЕВАН Д. ПОПОВИЋ 17 "било је везано за њих и оно је значило нову школу, ново време, када ће се у школи све разумевати и када ће у њој место страха и батина обладати љубав и човечност.

Ж

Ако бисмо хтели да износимо и недостатке у педагошким погледима и васпитној системи Стевиној, онда би се они састојали само у овоме:

|| што је у неколико, рекли бисмо, прецењивала вредност умноме или интелектуалноме развитку, и

2) што је слабије истицала здравље и телесни развитак дечји, а уметничко или техничко васпитање није заступала нимало.

Али ново време има ово да поправи и допуни. А почетак је учињен јак и поуздан. Мртвоме механизму, где се све учило напамет без разумевања, и празноме вербализму, где се све училе саме речи, оглашен је рат и победа је задобивена. Победио је рационализам, али сада не смемо допустити да се и он осили на штету осећања, здравља и руке — овога величанственога органа, којим се човек одликује од осталих животиња исто онако као и мозгом. Основној настави и народној просвети уопште Стевиним радом дан је већи значај и много бољи правац и он ваља сада само срећно да се продужи.

А онај, који је оволико урадио у народу своме, заслужио је несумњиво, да му школа основна и народ његов кажу срдачно: Хвала !

НУООДА БАСК

Добротом поштоване госпође Ђурђине, супруге пок. Стеве Д. Поповића и његове кћери г-ђе Мице потписаноме су стављени на расположење сви рукописи покојнога Стеве, особито из доба бављења његова на страни и првога најинтензивнијега његовог педагошког рада. Много што шта не само што је потписаноме послужило као грађа за ову студију него би се и данас

ТОДИШЊИЦА ХХУШП 2