Istočnik

Стр. 174

ИСТОЧНИК

Вр. 11

онда сви погједају на дрвене клупе око стола. У трпезарији има толико намјештнја колико је најнужније. На зидовима један сат ? лампа и слика Толстојева. У опште све је тамо необично чисто и оставља на свакога најљепши утисак. „Цар, Гл." Српскн универзитет. „Београдске Новине" доносе, да је у једно сједнициј професора Велике Школе у Биограду једногласно закључено, да се умоли Бзегово Величанство краљ, да се Велика ПТкола прогласи универзитетом.

КњиЖевне вијести. Српека Књижевиа Задруга поводом Т. и VI. кола њених књига. Од М. Јовановића. Отштампано из „Дела и . Биоград. Парна радикална штампарија. 1898. Из моје домовине. Цртице Од Светозара Ћоровића. У Мостару, издање и штамна издавачке књижарнице Пахера и Кисића 1898. Цијена 60 новчића. Бујукдерска Венера од Мустафе Рашида са турског Хасан-Фехми Наметак. У Мостару, издање и штампа издавачке књизкарнице Пахер и Кисића. 1898. Иненик (каталог) цариградских патриара, римских папа, српских првојустинијанско-оридских архиенискона и жичско-пећских архиепископа и патриара. Саставио по разним каталозима и историјама Е. Н. Ружичић. Београд. ПТтампарија Петра К. Танасковића 583—97. 1897 Архипастирска послапица православног епископа нишког Никанора. Београд. Штампано у штампарији Ђуре Станојева. 1898.

Број 76.638Д. Раепис натјечаја. Почетком школске године 1898./9. подјелиће се уз већ постојећих 71, још 12 нових штипендија по 200 фор. онијем ученицима гимназије у Сарајеву и Мостару, који су вољни, по свргаеним гимназијским наукама посветити се свештеничком сталежу, и у ту сврху ступити у источно-православно богословско училиште у Рељеву. Од овијех новијех штипендијалних мјеста отпада на припаднике епархије дабробосанске 6, а на припаднике мостарске и тузланске епархије по 3 мјеста. Они, који једну од тих штипеидија добити жели, имаду своје, са крснијем листом, задњом школском свједоџбом, лијечничком свједоџбом и обвезницом (реверзом) — да ће по свршеним гимнабијским наукама ступити у рељевско богословско училиште, а у противном случају добивену штипендију земаљској влади у цјелости повратити — обложене молбенице до најзад 8./20. јула 1898. год. дотичној котарској области поднијети.