Jugoslovenski Rotar

iza toga traži se podesna ličnost kojom će se ona popuniti. Ali koliko je važna klasifikacija t. j. zanimanje koje treba da bude prestavljeno u Klubu, toliko je važna i ličnost koja će tu klasifikaciju pretstavljati., Rotarstvo se ne ograničava samo na rad u ргоstorijama svoga Kluba, nego baš obratno, glavni i najvažniji zadatak rotara pretstavlja ona delatnost, koju svi vrše kako u svome pozivu tako ı u svakidanjem svom poslovnom saobraćaju sa ostalim svetom, t. j. u svome profesionalnom ı društvenom Životu. Baš u vršenju tih životnih funkcija dolazi do mzražaja primenjivanje rotarsxih principa, a u prvom redu idcala služenja interesima celine. To je bio razlog, da su inicijatori rotarskog pokreta postavili kao osnovno načelo: da članom Rotary Kluba, može postati samo lice, čestitog karaktera ı dobrog poslovnog glasa, koje u jednoj, ugleda dostojnoj poslovnoj grani zauzima vodeći položaj. Time se može nadalje tumačiti i poznato stanovište rotarstva, da se ekstenzija članstva ne traži pod svaku cenu, iako brojno stanje svake organizacije može poslužiti kao merilo njene snage ı uticaja. Povećanje brojnog stanja svoga članstva mogu rotary klubovi vršiti samo na bazi jedne zdrave i valjane selekcije. Ovo je potpuno svatljivo i razumljivo ako se uzme u obzir okolnost, da rotar ne samo pri radu u svome ličnom pozivu, već uvek ı u svima prilikama mora biti nesebičan, pravičan i nepristrasan. Članstvo u rotarskim organizacijama prema tome treba da počiva na ovim principima :

a) u svakom Rotary klubu treba da bude zastupljen prosek svih važnijih zanimanja dotičnog mesta u kojem se Klub nalazi.

b) članovi Rotary kluba treba da budu u svakom pogledu ugledni pretstavnici svojih poziva, koji ne samo mogu već zaista vrše blagotvorni uticaj u pravcu unapre" djenja opštih prilika onoga zanimanja, čiju klasifikaciju oni u Klubu pretstavljaju. Otvaranje klasifikacija dakle, treba da diktira stvarna potreba dotičnog mesta, u kojem se Klub nalazi; a za odabiranje lica, kojima će se klasifikacije popunjiti, pored karaktera i sposobnosti, ima da posluži kao merilo i aktivnost koju dotična lica ispoljavaju učestvujući u radu javnoga života svoje okoline. Ispunjavajući tako gornje uslove, Rotary klub će moći sa sigurnim autoritetom i punim uspehom raspravljati i rešavati probleme koji se odnose na pojedine delatnosti i omogućiće izgradnju one društvene solidarnosti, koja je prvi i najvažniji uslov za unapredjenje interesa celine”.

U diskusiji po prednjem тејетаћи uzeli su wčejća braća Crrić, Knežević i Gratanin. Usvajajuti natela 1 predloge izlozene u referatu brata Dr, Petrovića odbor se sloо, da je u interesu uspesnog vada svakog Rotary kluba potrebno, da članstvo kluba potiva na ovim prict prima:

1) u svakom Rotary klubu trba da bude zastupljen prosek svih važnijih zanimanja dotičnog mesta odnosno područja u kome se Klub nalazi,

2) Članovi Rotary kluba treba da budu u svakom pogledu ugledni ı sposobni prestavnici svojih poziva, koji ne samo da mogu nego koji već zaista vrše blagotvorni uticaj u pravcu unapredjenja opštih prilika onoga zanimanja (zvanja, posla) čiju klasifikaciju oni u Klubu zastupaju,

3) Otvaranje i popunjavanje klasifikacija, dakle treba da diktira stvarna potreba dotičnog mista odnosno područja u kome se Klub nalazi i radi, a za odabiranje lica, kojima će se te klasifikacije popuniti, pored karaktera i sposobnosti, ima da posiuzi kao merilo i aktivnost, koju dotiéna lica ispoljavaju ucestvujuci u radu javnog života svoje okoline.”

Posle toga rotar Dezider Roth litno je protitao svoj veferat 0 tem1:.Najpodes-

nije mere za poboljšanje frekvencije u klubu.

IEEE 45

Nastayak na sledećoj strani