Jugoslovenski Rotar

Osijek br. Dr. Milovan Pinterović ı za R.C. Maribor br. Henrik Saboty. Svi su se govornici upravo

natjecali, «Ко да згдастије ı prijaznije čestita banjalučkome klubu slavu i tko da mu želi što više uspješnoga rada. Darovi što ih donesoše sa sobom delegati klubova, mnoge pismene i brzojavne čestitke koje su bile pročitane, služiće u trajan spomen R.C. Banja Luka na krasno uspjelu proslavu. Br. Bocaric pozdravio je u ime banjalučkoga kluba prisutne dame, a zatim se je razvila ugodna zabava, na kojoj su ostali u priJateljskom razgovoru ı uz sviranje glazbe svi prisutni do kasne ure, a nekoji ostadoše i do rana.

Ali proslavi Još nije bilo kraja. Tek što smo si ujutru stisnuli ruke i nekoliko se ogledali po banjalučkim ulicama, već је bilo treba da putujemo. Brojnim automobilima podalo se veliko društvo na put prema Jajcu. Najsjajnije vrijeme podvostručilo je neopisivi užitak na putu kroz tjesnace Vrbasa, mimo toliko historičkih krajeva i toliko prirodnih krasota, da nije u okviru ovoga izvJešća moguće popisati niti manji diO svega cnoga, neopisivo lijepoga, što su izletnici vidjeli. U Jajcu bio je za izletnike spreman ručak, na kojem su osobito br. Inz. Slajmer i br. Bocarić govorili o znamenitostima i povijesti bosanskoga kraljevskoga grada Jajca; pripovjedili su prisutnima toliko interesantna ı lijepa, da će im biti uvijek za to iskreno zahvalni. Ргеhitro Je došlo, vrijeme rastanka. Družba se Je razdijelila na dvoje: proti SaraJevu otputovali su članovi sarajevskoga kluba ı odveli sa sobom brata guvernera ı br. Pelivanovića, a ostali su se uputili prema Banja Luci.

Onomadne rekao mi je brat guverner kako Je vrlo bio zadovoljan ı sretan, što je mogao prigodom banjalučke charter-proslave, koje se nije mogao nadohvaliti, učiniti u odličnome rotarskome društvu onako krasan izlet gotovo preko cijele Bosne od Okučana pa do Sarajeva. Automobilska vožnja ız Jajca u Sarajevo bijaše izvanredno interesantna i lijepa, na večer pOosljetio je guverner službeno sarajevski klub i ponovno se zahvalio svoj braći, koja su ga vjerno pratila od Banja Luke do Sarajeva.

Ona skupina izletnika, koja se je vra¢ala prema Banja Luci, ogledala si je pred odlazak razne historičke starine grada, slap 1 novi sckolski dom, za koji ide u najvećoj mjeri zasluga br. Inz. Slajmera. Vracali su se preko Jezera i Mrkonjić-grada u Bočac, gdje im je bila priredjena večera, o kojoj službeni izvještaj kluba veli: „...u Bočac, gdje Je bila priredjena večera, za kojom je gospodja br. Ostovića ispred dama održala jedan vrlo duhovit govor, na koji nijedan od braće nije bio kadar da odgovori, pa ni br. Vasić koji Je syoJim humorom svu braću nadmašavao.“

Pisac ovoga izvještaja svjetuje braći, neka što češće s guvernerom prisustvuju njegovim izletima na charter-slave, inauguracije i službene posjete — neće im biti žao. Натип а! Rašid.