JUS standardizacija

232

|) 9 |]

24 241

OJ

Koža ne sme naprskavati pri savijanju oko valjka prečnika petostruke debljme kože pri mormalnoj sadržini viage i sobne temperature.

Otstupanja

, Kvalitativno svrstavanje vrši se na osnovu:

a) Tehno:oško-analitičkih otstupanja b) Po prirodi i rasporedu oštećenja.

Po {ehnološko-analitičkim otstupanjima remenska leda se dele u grupe A-1, A-9, A-3. A-1. Koža bez ikakvih tehmološko-analitičkih otstupanja propisanih u tač. 22. A-2. Hladno mašćene kože ispod 67% masnoće do najmanje 57%; toplo mašćene kože ispod 19% do najmanje 97% masnoće; mašćene kože sa čvrstim masnoćama ispod 20% do najmanje 16% i preko 24% do majviše 26% masnoće. Ako mesnala strana kože nije dovoljno obrađena; ako pH vodenog ekstrakta olstupa od propisa; ako jačina na kidanje manja od 250 kg, ali ne ispod 220 kg/cm". . Ako je koža neprošlavljena; iš pri savijanju naprskava; ili ako je jačina na Rkidanie manja od 220 kg. ali ne ispod 190 kg po em". Po: prirodi i rasporedu oštećenja bilo mehaničkih ili oštećenja koja potiču od sirove kože remenska leđa se dele u grupe B-1, B-92, B-3. B-1 Remenska leđa potpuno neoštećena i sa -siedećim oštećenjima: a) Površinska oštećenja koja na opip ne poka-

A-3.

zuju dubinski karakter bilo na licu ili naličju.

b) Dubinska oštećenja na jezgru do #4. deb!ljine kože do 50 cm” površine i dubinska oštećenja. na perifernom delu, tj. na mestima koja su 5 cm od okrainmskog, vrainog i repnog ruba leđa, do najviše 80 cm* ukupne površine.

B-2. a) Remenska leđa sa dubinskim oštećenjima (zasek, rupa, žig) do 120 cm” oštećene površine bilo na perilernom delu bio na jezgru.

b) Sa zaraslim dubinskim oštećenjima i ugrcima do 1920 cm? oštećene površine bilo na perifernom delu bilo na jezgru.

B-5. Remenska leđa sa zaraslim ili otvorenim dubinskim oštećenjima ili žigovima do najviše 800 em? oštećene površine. ay :

Napomena: Oštećenom površinom smatra se površina oštećenog mesta. Ukoliko rastojanže između susednil oštećenja iznosi manje od G em u prečniku, Io se i ovaj međuproslor smalra oštećenom površinom. Mehanička oštećenja naslala u toku tehnološkog procesa snizuju grupu A u istoj meri kao grupu B.

Klasifikacija

Na osnovu ofslupanja prema lač. 93 remenska leđa se svrstavaju u {ri klase: Prva (prima) klasa (I-a) obuhvala grupe

Adi B-I Druga (sekunda) klasa (II-a) obuhvata grupe

A-1 i B-2 ili

A-9 i B-1 Treća (tlercija) klasa (IHI-a) obuhvala grupe

A-3 i B-1 ili

A-1 i B-3 ili

A-9 i B-9 U slučaju da se istovremeno pojavi više od jednoz olslupanja u grupi A-2, osnovna klasa se snižava, za jednu klasu.

UZIMANJE UZORAKA II NAČIN ISPITIVANJA

Uzimanje uzoraka i način ispilivanja vrši se prema posebnim propisima, |

44

Ooı Oi

O OCT –-

STANDARDIZACIJA

OFREMA I OZNAKA

Remenska leda se prodaju po fežinskoj meri (kg).

Svaka koža mora imati žig proizvođača, oznaku klase

i grupe i broj partije. Remenska leđa se sorlraju

po plasama.

Remenska leđa se pakuju u bale po 5 komada, s licem

unulra. Bale se vezuju konopcem, a ispod konopca

stavlja se papir radi zaštite kože. U jednu ba'u dolaze

kože iste klase i grupe.

Bala mora bili snabdevena proizvođačkom oznakom

koja sadrži: - e

1) Naziv i sedište preduzeća.

2) Naziv proizvoda sa oznakom klase, grupe, broja i težinu svakog komada.

3) Sadržaj masnoće.

4) (Naziv organa koji je doneo propis (kratica) i broj propisa.

5) Znak kontrole.

USKLADIŠTENJE

Remenska leđa se smeštaju u zalvorene i sHVe Drostorije. Uskladištena koža mora se svakih 15 dana preslagati da bi se sprečio samozaprevanje.

DK 675:.061.1 : 685

Predlog saveznog propisa kvaliteta br. I. 3-4/39

1 11

19 ·

O 2] 21

212

219

Cc

9 9.J|

IO 13

|

2 D

224

O: 293.

GALANTERISKA GOVEĐA KOŽA PRIRODNA I U BOJI

OPŠTE ODREDBE Pojam

Galanterijska goveda koža je proizvod koji se dobija šlavljenjem sirovih govedih koža biljmim žtavilom. mašćenjem i apretiranjem vodoslanom aprelurom.

Opseg i namena

Ovaj se propis odnosi na galanterijsku govedu kožu za saračke, sedlarske i galanierijske polrebe. Isli se propis odnosi i na okvirne kože, namenjene za izradu obuće.

TEHNIČKI USLOVI Izgled

Galanterijska goveđa koža se proizvodi u polovinama. Leđna linija kožom je koža podeljena u dve polovine mora biti ravna.

Lice kože mora biti glatko i jednolikoe sjaja. Bojadisanie galanterijske govede kože mora se vršiti prvo analinskom bojom, a poste vodostalnom. bojadisanom apreturom. Apretura, bilo kazeimska bilo kolodium, mora biti dobro povezana sa licem. Da bi se {o po„Slig!o, dozvoljava se fino brušenje ili fino skidanje gornjeg dela koriuma. Pri savijaniu, boja i apretura ne smeju se skidati sa lica kože. Mesnata strana kože mora biti dobro obrađena.

Presek kože mora biti jednolike smeđe boje lih pruga.

Tehničko-analitički pokazatelji

Od upotrebljenih šlavila mora bili kestenovog lanina najmanje 30%, smrekovog” lanina 90% i kvebrača 30%.

'Mašćenje se mora vršiti biljnim i životinjskim uljima.

Koža mora biti potpuno proštavljena, lj. mora izdržati probu s sirćetnom kiselinom.

Vlaga najviše do 15% Pepe!a najviše do 1.80% Org. vod. ekstr. najviše do 6% Masnoće najviše do 8%

pH veći od | 3 Razlika pH najviše do · (0,70 Nnalilički podaci se svode na 15% vlage,