JUS standardizacija
BROJ 3— OKTOBAR—NOVEMBAR 1950
(O ID O
226
297
2 O 5
24]
Koža ne sme naprskavaii pri savijanju na pola pri
normalnoj sadržini vlage i sobnoj temperaturi.
Koža mora biti izjednačene debline, tako da deb:jina
okrajine i vrainog dela iznosi najmanje */, debljine
jezgra.
Pri irljanju lica suvom ili viažnom pamučnom. krpom,
boja i apretura ne smeju se skidati. Ov:aženo lice kože
posle glačanja suvom krpom freba da povrati prvo-
bitni sjaj.
Otstupanja
Kvalitativno svrstavnje vrši se na osnovu:
a) Tehno:oško-analitičkih otstupanja
b) Po prirodi i rasporedu oštećenja.
Pod iehno:oško-analitičkim otstupanjima galanlerijska
goveđa koža se deli u grupe A-1, A-9, A-3.
A-1. Koža bez ikakvih tehnološko-analitičkih ofstupa· Mija od istova propisanih u lač. 92.
Koža sa manje masnoće od 6%; ili koža sa ne-
dovoljno obrađenim licem i mesnaiom sfranom;
ili ako olsilupa od propisanog pH; ii ako je
neujednačene debljine.
A-2.
T 1 C ~ LJ _ ·. A-3. Neproštavliena koža; Pi ako se aprelura skida
sa lica; ii ako koža naprskava pri savijanju.
Po prirodi rasporeda oštećenja bilo mehaničkih ili oštećenja koja poliču cd sirove kože „ kože se dele-·u grupe B-1, B-2, B-3. B-1. Polpuno neoštećema galanterijska goveđa koža i koža sa sledećim oštećenjima: | a) Laki nabori na vratu, koji na op:p praktično ne pokazuju dubifski karakier. b) S piitkim zarezima na vrainom: i okrajinskom delu naličja. c) Zarasla oštećenja (ogreboline. ugrci) do najviše 17% od cele površine kože. d) Jedan žig na jezgru kože od 120 cm” po-
vršine. B-2. a) Površinske greške i nabafi do 3% cele površine. b) Dubinska oštećen'a (žigovi, rupe, zasekotine) do najviše 3% ukupne površine. B-3. a) Površinska oštećenja i grubi nabori do 4%
oštećene površine. b) Dubinska oštećenja do 6% DOVrŠiHG
ROD. Oštećenom površinom smatra se površ žirfa
ošlećenog mesla. Ukoliko raslojanje izmedu susednih ošlećenja iznosi manje od 6 em u prečniku, lo se i ovaj međuprostor smafra ošfećenom površinom. Mehanička oštećenja naslala u foku tehnološkog procesa snizuju grupu A u istoj meri kao grupu B.
Klasifikacija
'Na osnovu olstupanja od tačke 23 galanterijska g0veda koža se svrstava u iri klase: -
Prva klasa — prima (I-a) obuhvata grupe A-1 i B-I
Druga klasa — sekunda (IH-a) obuhvata grupe A-1 i B-2 ili A-2 i B-1_
Treća klasa — fercija (IHI-a) obuhvata grupe A-] i B-3 ili
A-92 i B-2 ili A-3 i B-1
5
UZIMANJE UZORAKA | NAČIN ISPITIVANJA
Uzimanje uzoraka i način ispilivanja vrši se prema posebnim DLOpISITIO
O
127
OPREMA I OZNAKA : Galanterijska goveda koža se prodaie po površinskoj meri (dm?).
Svaka koža mora imali žig DrOiOVOdača i oznaku i :aše, i grupe kao i površinsku meru.
Galanterijska goveda. koža pakuje se u bale po 10 polovina s licem spolja. Baie se pakuju u papir i veZuju konopcem. U jednu balu pakuju se iste klase i grupe. Svaka ba:a mora imati proizvođačku oznaku koja sadrži:
1) Naziv i sedište proizvodača.
2) Naziv proizvoda sa oznakom klase, broja
i površine svakog komada.
grupe,
3) Naziv organa 0 je doneo propis (kratica) ı broj propisa.
4) Znak koniro: e.
USKLADIŠTENJE
Galanterijska goveda koža se smešla u suve proslorije zašličene od sunčevih zraka.
DK 675.06 : 620.165
Predlog saveznog propisa kvaliteta br. I. 3-4/40
UZIMANJE UZORAKA I NAČIN ISPITIVANJA
21
O O
281
KOŽE OPSEG
Ovaj propis se odnosi na sledeća ispilivanja: proštavljenost, vlaga, masnoća, pepeo. oganski vodeni eksirakt, pH, upijanje vode i jačina na kidaniu.
Ispitivanža koja se odnose na tehnološka svo'jisva kože (elasličnost, punoća, naprskavanje, bojadisan'e, A) i mehanička oštećenja (B) vrše se na način kako to određuje propis o kvalitetu za određenu vrstu kože,
UZIMANJE UZORAKA ZA ISPITIVANJE
Ispitivanja tehnoloških svojstava i mehaničkih ošiećenja (tiač. 12) može se vršili na svakoj pojedinoj koži.
Za ispitivanje prošlavljenosti koža se zareže u dužini od najmanje 25 cm ma bio kojem delu. U slučaju pojave svefl!e pruge '(žice) u celoj dužini preseka, prislupa se utvrdivanju neproštavljenosti prema članu 31 ovog propisa. Broj zarezane kože odnosno Uzoraka za ispilivanje proštavljenosli određuje se po labeli 24.
Uzorci za ispitlivanž:e pod tač. 11 uzimaju se:
Za cele kože sa dva mesta i io, jedan uzorak iz jezgre kože, 25 cm iznad repa i 10 cm od !edne linije, a drugi uzorak se uzima sa mesfa koje Je na granici između „kruponskog i vratnog dela fako. da polovina uzorka !eži u vrainom delu. a druga polovina na kruponskom delu u leđnoj liniji.
Za krupon ili leda, iz jezgra kruponskog dea, tj. 25 em iznad repa i 10 cm od ledne linije.
Za vraf, sa mesla koje leži na granici izmedu kruponskog i vratnog dela u dužini granične linije.
Za okrajine, sa mesta koje leži na.graničnoj liniji između okrajine i krupona u dužini isle.
Za polovine, sa mesta koje leži 10 cem udaljeno od ledne linije na sredini kože, tj. kao kod krupona.
Uzorak je pravougaonog oblika, dimenzi:e G %D 16 em ili koje druge dimenzije prema debljini i speciličnoj ležini kože, da bi se dobila minimaina težina uzorka #0 Vršenje analize (cca 30 gr po uzorku),