JUS standardizacija

e

144

:

991 da je bez sjaja i da ima sivu ili mrkocervenkastu boju, 5 Miris i ukus brašna sa mnogobrojnim ipegicama kod suve probe, a SiVu, _ a | „ri: Si plavičastu ii crvemkastu boju, \prugastoc ili mra- 51 Brašna ireba da su bez mirisa i bez naročiteg Mkusa. moriziranog izgleda, kod vlažne Pekarove probe; bi brašna ne sme da bude meprijatan i gorak, 939 da ima miris ma plesan, memlu ji zagušljivost, na · mili da miriše na buđ i p:esan. užeženost, starež (dušljivost), prašinu i siičan mirisu ribe; : 5 6 Blaga brašna 2301 dar je Kiselegi ponor ili ljuti ica: GI Vlaga ne sme da premazi granicu preko 14%. O Boja brašna O? J Ž : 7 Pecivost brašna 31 Boja zavisi od vrste žita i proceniualnog izmeljava- ari - Pe - :) nja. Pšenična brašna moraju imafi belo-žućkastu boju 71 Uslovi koji su polrebni za dobru pecivosi kod Drašma i na oko prijatan sveileći ton. Ražena brašna imaju -SU: više piavkasti tom, koji kod punog brašna prelazi u ~ 7II dobro upijanje vode, sivo. Brašna ne smeju ibiti veštački ibeljena. 719 dobra prerada testa 2:16 ~ 713 dobro vrenmje i 4 Oštrina brašna O 714 dobro marastanje (volumen). 41 Brašmo opipano između prstiju mora da bude oštro, ; i pa i ono po strukturi najfinije i da se oseća glatko q pPšenična brašna ili prašinjavo. Pšenično brašnć stegnuto u šaku il između dve, me sme da se skupi.u loptu ili da se Sl Pženična brašaa lreba da odgovaraju sledećim Uuslood njega prave klikeri. - Ž Vima: St | SO i O | Ogg | Og| 0 9 JEJ|P}S 6 7 750, | 80%, Od pšenice čiste eura ie |____- : 800/, | 850/, | 90%/0 | 95% |100%, Pepeo 9 - | | Mo 04 | 0,4 0,4 0,.47| (08) (0,65 0,8 1,9 | 0,4| 10 1,0 IE, 1,4 158 | _Ž2.0 Kiselin. - | stepen ' a ODO 2 O. O| 25-09 275 5 5 6 6 6 6 7 7 Hi, 8 najviše . Sir. . : ir lulO70 Coa | 0) 0 | 0.35| 0,45) 0,35| 0,65| 0,85) OG | 0,85) 0,85| OM | 1, | 153 | 1,6 naiviše | Krupnoća u! 325—245— 195 | mikronima | 250—200—1(5 | 100.180 | 180—80 180— 70 Toleraniija ; | : _ 0. 10 10 10 | 10 | 10 | 10 10 10 10 10 10 10 10 10 | 10 0 - Brašno Ogg pepela 0,4, viage 14%, sirove celuloze | 8992 Jednolično raženo brašno izmeljavanja 72%, sa De0,27%, sveto-žute boje. ____pelom 0,91% i latitudom od 0O,O5 i dodđalkom 0,05. Sll Pšenično 80% brašno, pepela 0,94( sa latitudom boje sivo-žućkaste ii POLO ŽUISISIE a pro0,035 i dodatkom 0,06, vlage 14%, sirove celuloze pisi za kvalitet važe kao i kod pšeničnog brašna. 0,8%, boje prikladne za oko. ~ :Š SiD Pšenično brašno 5—80%., pepe'a 197. sa lalitudom # Kukuruzno brašno od žutog ili belog kukuruza - 0,035 i dodatkom 0,06, vlage 14%, sirove celuloze JLO KULU A Peoa roDat UR dO IDO OP OBEIMU 0,97%. : - uslovima: i 313 |Pšenično brašno 90%, pepela 1,67%, sa latitudom O O 0,1, vlage 149, sirove “celuloze Isklicano. Neisklic. Bez mekin a 10%/, 814 Pšenica i druge vrste žila moraju biti mlinski oči- Stepen ekstrakciie 750 __75"/o 750/, ___100%% šćeni lj. da produ kroz aspirator (vejalicu), irijer, | Pepeo u oj, najviše 1.00 1,00 1.00. 1.90 ljuštihlicu i četkalicu, radi obrubijivanja zrna. ae ——~ j5 E O e 7 815 Suražica je mešavina pšenice i raži, mahom u od- Masti u 9%/, najviše .: ; , ; · nosu 30% prema 70%. Krupnoća u mikronima 180 – 50 180— 50 S16 Napolica je mešavina pšenice, · ječma, obično u odnosu 1 5 0/ 10 10 10 10 O 00 Tolerancija u % _ 87 Za ova. brašna važe iste kvaltalivne oznake i SVOJ- -ggqo Kukuruzno brašno 80%, pepela 1,29%, masnoće 1,89%, stva kao i za oslale vrste. “sirove celuloze 1,9%. - · 80 Ražena brašna 8933 Kukuruzno brašno 90% od neisklicanog kukuruza, Pa] Šš a :: pepela ,1,6%, masnoće 4% upolrebljivo za ljudsku 821 HRažena brašna lreba da odgovaraju sledećim uslo- Pal MA SiD LAVA O) vima: || 10. : - 834 Kukuruzno brašno 1O0% je meprosejano ikukuruzno Stepen ekstrakcije 70%, 80%, brašno, Izv. »na prosto samleveni kukuruz«. sirova celuloza u " najviše 0,50 0.90 8935 Za ljudsku ishranu sme da se upolrebi 0 O iselinski iš — sejano ikulkuruzno brašno sa stepenom eksirakcije KiSeUaSRI Sen naj Se S O (DUNAV n ja) najviše 75% el zdravog i očišćenop Pepeo u ?/, najviše 0,85 1,2 kukuruza. Oslatak od 75% izmeljavanja treba da Krupnoća u mikronima 180— 60 180— 60 SUŽi 72 IST an stoke, e SOJ TPOTEEaP CIAM TVOJ 10 10 836 Kukuruzno brašno iz meisklicalog kukuruza ne sic 5 ·

da se čuva duže od G nedelja.

STANDARDIZACIJA