JUS standardizacija
Br. = ID51
99
S) SORTIRANJE BEKONA
51 Sortiranje bekona vrši se po sledećim oznakama: 1) težina polovica; 2) tvrdoća slanine (konsistencija); 3) debljina slanine.
592 Prema težini određene polovice bekon se razvrstava u sledećih 7 ikategorija:
1 kategorija 20,4 — 22,7 kg 2 kategorija 99,7 — 25,0 kg 3 kategorija 95,0 — 27,2 kg 4 kategorija 27,9. — 29,5. kg 5 kategorija 29,5 — 31,8 kg 6 kategorija 51,8 — 34,0 kg 7 kategorija 34,0 — 96,3 kg
53 Prema konsistenciji slanine bekon se razvrstava, dva tipa: : 1. tip (tvrdi bekon) sa čvrstom, zrnastom slaninom, čiste bele boje; H 2. lip (polumeki bekon) sa slaninom ipoltumeke konsistencije. Tyvrdoća slanine utvrđuje se opipom.
54 Svaki tip bekona, prema debljmi slanine, deli se na iri vrste: nemastan (Leanest). srednje uhranjen ((Lean) i mastan (Prime). Debljina slanine u milimetrima: nemastan IO 38,1 mm, mmi, mastan 44,5 63,5 mm.
PAKOVANJE BEKONA
Bekon se pakuje u specijalne džakove od jute. U
svaki džak pakuje se 6 polutaka TI kategorije i 4
polutke ostalh kategorija. Po jedna vrećica soli mora
se postaviti u svaku polutku i to ı prazninu nastalu uklanjanjem lopatične kosti. Vrećice treba ugurati do dna lako nastalih praznina.
6 U jednom džaku mogu biti upakovane samo nerasparene polutke jednorodne po tipu, vrsfi i kategoriji. Prilikom pakovanja po:utke se slažu tako da unuilrašnje strane budu okrenute jedna prema drugoj, zadnji prema prednjem delu. Krajevi i strane jutanog omotača moraju biti čvrsto uvezani, kako bi se obrazoVao uredan kompaktan svežanj. Ovakav svežanj Vezuje se kanapom na mestu udaljenom jednu stopu od svakog kraja. Kanap mora biti debeo | mekan kako se pr; podizanju bala (zbog utovara ı istovara) ne bi usecao u slaninu.
63 Svaka bala mora imati dve drvene pločice, od kojih
će jedna biti u omofaču, a druga privezana na kraju
bae. Na svakoj od ovih pločica moraju biti sledeća obeležja: oznaka fabr:ka (marka), naziv robe, netto težina sadržaja (u Lbs), broj svežnja. Iste oznake treba da sadrže i jutani omotač. Označenje na jutanom womotaču vrši se nafpisom (pomoću šablona).
Kretanje rednih brojeva vrši se od jedan do 9999, a
zatim ispočetka.
o O— s
USKLADIŠTENJE
Bekon se uskladištuje u čistim, suvim proslorijama, bez stranog mirisa. Temperatura prostorije, pri uskladištenju koje traje 15 dana od — 3" do — 0? C, pri dužem tuskladištenju od — 6" do — 8" C. Relativna vlažnost vazduha 452. Uskladištenijje ne sme da traje duže od 4 meseca.
665.221.1 Predlog saveznog propisa kvaliteta br. 165
FROPIS KVALITETA MESA I MESNIH PRERAĐEVI!NA GOVEĐI LOJ ZA LJUDSKU ISHRANU
1 POJAM
Goveđi loj je proizvod dobijen iz čistog masnog tkiva zaklanih goveda, bez ikakvih stranih primesa.
2 Sirovina za proizvodnju goveđeg loja je sirov loj goveda, junadi i ieladi.
srednje uhranjem 39,1—44,5 ·
9 Tehnički uslovi Topljen goveđi Ici se dobija iz sirovina topljenih na vatri tli na vodenoj pari (direktno ili indirektno).
4 Razvrstavanje Goveđi loj za ljudsku ishranu razvrstava se u tri kvalitetne 'klase: I, II i II. Loj koji ne odgovara ovom razvrstanju smatra se tehničkim lojem.
[5] Svojstva goveđeg loja.
OT Oe & ss = | E : 50 > ba 00 s | S> |Prozirmost| 2 Ssž .___| __Miris EO ae kod | = ER Boja | i nkus m | O || fempera= | == Ž> == >5S ture oo “S o.9 a | IE ~ = = < „Ugodm, | | |S:3 | |bezsvakog Kod 48'C | Miasa SO stranog tvrda | 0,2 | potpuno | 1,25 | ukusa | | | proziran | i mirisa | | | } | Uaodam, | | Svetlo |bezsvakog|- | | Rija ZE stranog | tvrda| 0,3 | KOG DAC | 2,95 ili žuta | ukusa BLOC n i mirisa | -—___ — | ._____ JJ us mi - Ugodamn | | lag tedi dopušta se | Kod 520 | TII nilansama miris na.| tvrda! 0,5 dopušta se, 3,5 žite bore slabu \izamućenost, 1 pregorelcst, | | ı | i O Goveđi loi koji ne odgovara gore navedenim loj svojstvima 6 Uzimanje uzoraka Važe propisi za svinjsku mast. 637.523.68
Predlog saveznog propisa kvaliteta br. 166
SUVA I SOLJENA CREVA ZA KOBASICE
1 POJAM
11 „uva ili soljena creva su delovi crevnog kanala 'krupne i silne stoke za klanje ı svinja koji su na odgovarajući način preradđeni i upotrebljavaju se kao omotači za kobasice.
19 „Suve ili soljene bešike (Omehut«) su prerađene mokraćne bešike krupne stoke i svimja, koje služe kao omotači za kobasice. Suvi jednjaci su preradeni govedi jednjaci namenjeni za omotače za kobasice.
2 | RAZVRSTAVANJE
Prema načinu prerade creva mogu biti suva ili soljena. Prema vrsti Životinja razlikuju se: goveđa, konjska, ovčija i svinjska.
9 SUVA CREVA
31 Suva creva preistavljaju očišćena i sušenjem Kkonzervsana tanka, slepa ili zadnja creva, bešike i jednjaka. Goveda fanka creva I klase moraju biti svetlo- srebrene ili svetlo-žudkaste boje, čvrstih zidova, oslobodena masnog ikiva, bez nečistoće i čvorića. U 100 metara ovih creva ne sme b:ti više od 10 komada, pri čemu najkraći komad mora imati barem 92 metra.
331
312 Goveda tanka creva II klase moraju biti sivo-žućkaste boje, sa što manje loja i sa najviše do 5 čvorića u jednom metru cneva. U sto metara creva ne sme biti više od 18 komada, od kojih mi jedan ne sme biti kraći od 3 metra.
Goveda fanka creva II klase su sivo-žućkaste boje bez sjaja, sa manjim ostacima masnog tkiva. Mogu