JUS standardizacija

100

314

915

991

24

241

342

345

351

352 950

361

- II kategorija

STANDARDIZACIJA

imali čvorića. U 100 metara ovih creva ne sme bili više od 920 komada, ipri čemu najkraći komad mora imafi barem 1,5 melara.

Prema širini valjanog oveđeg fankog creva ragzlikuju se unutar svake klase sledeće kategorije:

IT ialegorija iznad 55 ma

od 45 — 55 mm

III kategorija do 45, mm

Juneća fanka creva moraju biti svetlo-srebrene boje, slobodna od masnog tkiva, bez čvorića i širine preko

38 mm. U 100 metara ovih creva ne sme bili Više .

od 18 komada, pri čemu najkraći komad mora imati barem 9 metra.

Goveđa slepa creva (»keSe«) I klase moraju biti bledoružičasta boje, bez prljavštine i bez čvorića. i

Goveđa Slepa creva II klase su sive boje, sa nekim otstupanjima od I klase i sa njaviše 5 čvorića.

Goveđa slepa creva III klase su sivo-ružičaste boje, bez sjaja, koja po svojim kvalitetima ne odgovaraju prvim dvema klasama.

Prema širini valjanog slepog creva razlikuju se umnu-s tar: svake pojedine klase sledeće kategorije:

I kategorija iznad 160, mm:

II kategorija od 130—160 mm

II} kategorija do 130 mm

Juneća Slepa creva (»kese«) moraju biti bledo-ružičaste boje, bez ostataka masnog tkiva, čvrstih zidova, bez prljavštine i bez 'čvorića.

Goveđe, teleće i svinjske bešike moraju biti svello-

ružičaste boje, čvrstih, neoštećenih zidova, bez osta-

taka masnog bkiva. Vrat goveđe bešike treba imati

Drini najmanje 3 cm, a teleće i svinjske najmanje cm.

Goveđe bešike s vratom sortiraju se prema dimenzi-

jama na sledeće kategorije:

I kategorija preko 35 cm II kategorija od 25—35 cm III kategorija do 25 cm

Svinjske bešike sortiraju se na sledeće kategorije: I kategorija preko 95, cm II kategorija od 20—95. cm

Goveda zadnja creva (»kulari«) reba da imaju dužinmu u preradenom slanju barem 40 cm i dele se na sledeće klase:

Goveđa zadnja creva I klase su beličaste ili svetloružičaste boje, sa sjajem, neoštećenih zidova, bez ostataka sluzokože i uzdužnih mišićnih vlakana, bez nečistoće i patoloških promena.

Goveđa zadnja creva II klase su sive ili sivo-beličaste boje, bez sjaja. Dozvoljavaju se slabija oštećenja zidova koja ne obuhvataju sve slojeve crevnog zida Isto tako dozvoljavaju se i manji ostaci sluzokože.

Prema veličini dijametra razlikuju se unutar svake

klase sledeće kategorije: I kategorija II kategorija IH kategorija

preko 190 mm

od 90—190 mm

do 90 mm

Goveđi jednjaci treba da su dugi barem 40 cm i dele se na sledeće klase:

Govedi jednjaci I klase su beličaste ili svetlo-žućkaste boje, zlatnog sjaja, čvrstih i elastičnih- zidova. Govedi jednjaci II klase su beličaste boje, bez sjaja. Prema veličini dijametra razlikuju se unular svake klase sledeće kategorije:

I casa iznad 85 mm II klasa od 70—85 mm III klasa do 70 mm

Jagnjeća creva dele se na sledeće klase:

Jagnjeća creva I klase imaju svetlo-žućkaslu boju, moraju biti bez ostataka sluzokože | nečistoće i u komadima od najmanje 5 m.

411

412

421

422

45

451

439

44

_B

451

Jagnjeća creva II klase imaju žućkastu do tamno-žućkastu boju, moraju biti bez ostataka sluzokože i u komadima od najmanje tri metra.

SOLJENA CREVA Soljena creva prefstavljaju očišćena i soljenjem kon-

zervisana tanka, slepa, debela i zadnja creva, bešike i jednjake prema sledećem sortimanu:

·Goveda creva I klase treba da su svetlo-ružičasie

boje, čvrstih neoštećenih zidova, oslobođena masnog “tkiva bez nečistoće i ostataka sluzokože. Dozvoljavaju se mali čvorići, izuzev crnih. Žufi, krupni i zelemi čvorići \ognojni«) ne dopuštaju se. Veza (svežanj ili snop) mora imati 25 m dužine i ne sme sadržavati više od 2 komada. ·

Goveđa fanka creva II klase su sive do tamno-s:ve boje, sa manjim ostacima masnog tkiva ili drugim otstupanjima od I klase, U vezi, koja treba da sadrži 95 m creva, dozvoljava se najviša 5 komada. Prema dijametru \(kalibru) iumutar obeju klasa razl:kuju se sledeće kategorije:

I ikategorija iznad 40 mim

II kategorija od 39—40 mm

III kategorija do 32 mm

Goveđa debela creva I klase treba da su beličaste ili

_ bledo-žućkaste boje, čvrstih neoštećenih zidova, bez

ostataka masnog tkiva, sluzokože i nečistoće. U vezi koja treba da sadrži 25 m creva, dozvoljava se majviše do 5 kom.

Goveđa debela creva II klase su sive do tamno-sive boje, s manjim ostacima masnog tkiva ili drugim otstupanjima od I klase. U vezi, koja treba da sadrži 95 m creva, dozvoljava se najviše 8 komada.

Prema veličini dijametra \((kalibra) razlikuju se unutar svake klase sledeće kategorije:

I kategorija iznad GO mm

II kategorija od 50—60 mm III kategorija od 40—50 mm IV kategorija do 40 mm

Ovčija tanka creva Il klase su ibelčaste ili sive boje, · oslobođena od seroze, mišićnog sloja i sluzokože, ČVIslih neoštećenih zidova, bez delekata, ne užeg dijametra od 1G mm. U vezi, koja treba da sadrži 25 m creva, dozvoljava se najviše 2 komada.

Ovčija fanka creva II klase su sive do tamno-sive boje, oslobođena seroze mišićnog sloja i sluzokože. Dozvoljavaju se meka oftstupanja od I klase. U Vezi, koja treba da sadrži 25 m creva, dozvoljava se najviše 3 komada.

Prema veličini dijametra (kalibra) razlikuju se unutar svake klase sledeće kategorije:

I kategorija iznad 29 mm

II kategorija od 189—22 mm

III kategorija i16—18 mm

Jagnjeća tanka creva su beličaste ili sveilo-sive boje neošltećemih zidova, bez ostataka sluzokože i defekala. Treba da imaju prosečan ipromer iznađ 16 mm. U vezi, koja treba da sadrži 20 m creva, može da se nalazi najviše 3, komada.

Svinjska tanka .creva I klaše su beličaste boje, oslobođena od seroze, mišićnog sloja i sluzokože, čvrstili, neoštećenih zidova, bez defekata. U vezi, koja treba da sadrži 50 m creva, može da se nalazi najviše 8 kom., a najmanji komad treba da ima 2 m.

Svinjska tanka creva II klase su sive ili beličasto-sive boje, oslobođena seroze, mišićnog sloja i sluzokože, s manjim ostacima masnog tkiva ili drugim otstupanjima od | klase. U vezi, koja treba sda sadrži 50! m creva, može da se nalazi najviše 10 komada, a najmanji komad mora da iznosi barem 2 m.

Prema veličini dijametra (kalibra) razlikuju se unutar svaka klase sledeće kategorije:

I kategorija iznad 35 immm

II kategorija od 30—35 mm

III kategorija do 30 mm