JUS standardizacija
Br. 6—2 1051
OZNAČAVANJE
5
51 Naziv na ambalaži kompota mora odgovarati vrsli : Voća.
592 Ne smeju se upotrebljavati nazivi koji bi moli do-
vesti potrošača u zabunu u ipogledu sorte i kvaliteta. 53 Na etiketama mora biti označeno:
Ime, adresa i znak proizvođača,
Naziv proizvoda,
Datum izrade,
% šećera u soku.
6 PAKOVANJE
61 Kompoti se pakuju u staklene posude sadržine 0,5.
i ] kg uz oznaku netto težine.
62 U limene posude sadržine 06, 1] i Đ kg netto fežine. Posude moraju biti od belog ili aluminiskog lima, prevučene lakom.
55 Ambalaža namenjena izvozu mora imati! oznaku »YUGOSLAVIA«. +
664.853.035.6-663.823 Predlog saveznog propisa kvaliteta br. 175
VOĆNE PRERAĐEVINE
VOĆE I VOĆNI SOK KONZERVISANI
ALKOHOLOM l POJAM
Voće i voćni sok konzervisani alkoholom su polupreradevine iz mpresovanog, svežeg ili prevrelog voća, koje je konzervisano alkoholom. Alkohol se stvara vrenjem ih se prema potrebi dodaje.
Voće i voćni sok Rkonzervisani alkoholom dele se u
4 Viste:
voće prevrelo alkoholnim vrenjem,
voće konzervisano dodatkom alkahola,
voćni sok prevreo alkoholnim vrenjem,
Voćni sok sa dodatkom alkohola.
21 Prevrelo voće je ipresovano voće, poipuno ili delimično prevrelo.
22 Voće konzervisano dodatkom alkohola je presovano voće, koje može biti : delimično prevrelo, sa dodatkom alkohola tako da ukupne kolčine šećera preraičunatog u alkohol! ne smeju pokazivati alkohola više od 16%.
24 Prevreli voćni sok je isceđeni sok voća, koji je polpuno prevreo.
Voćni sok Sa dodatkom alkohola je isceđeni prevreli
ili neprevreh sok voća, sa dodatkom alkohola do
ukupno 16% alkohola prema ukupnoj količini šećera
preračunatog u alkohol.
TEHNIČKI USLOVI
U buretu sme biti sok od jedne vrsete voća. Sok mora imati svojstvenu boju, miris i ukus. Ne sme imati miris ili ukus na plesan ili trulež + ne sme sadržavati više od 0,3% hlapljivih kiselina.
4 Upotrebljeno voće i sok moraju biti čisti, od zrelog - VOĆA.
5 Sredstvo za kongzervisanje je rafinirani alkohol od 96%. alkohola.
6 | OZNAČAVANJE 0! Svaki sud mora imati oznakii
Vrstu VOĆA, sorta voća
67 Bez koštica
IO
O >
|]
oznaka A sa košticama ı voćni sok prevreli B voćni sok sa dodafkom alkohola B, voće prevrelo (5; voće konzervisano dodatkom alkohola Gui
105
69 Ime, prezime i znak proizvođača Brutto, tara i netto težina Datum izrade Redni broj prema dzradi % alkohola
64 Proizvodi namenjeni izvozu moraju »ž»YUGOSLAVIJA«. Natpis i oznake treba ispisati čitljivo, štampanim Slovima žigom ili masnom bojom.
nosili oznaku
7 PAKOVANJE
Voće i sokovi konzervisani alkoholom pakuju se u pulpašku burad od 200 litara, u burad od 500 litara zapremine i u cisterne.
663.642 · Predlog saveznog propisa kvaliteta br. 176
BEZALKOHOLNA PIĆA
SODA VODA
1 POJAM
11 Soda voda je bezalkoholno piće koje je spremljeno od” pijaće vode i CO koji je uvođen pod pritiskom od 8—10 at., na 20% C.
192 | Upotrebljava se sama ili u mešavini sa alkoholnim ili bezalkoholnim pićem kao osvežavajuće piće.
2 Soda-voda je šumeća, bezbojna, providna iečnost, oštrog, prodornog ukusa.
21 Za izradu soda-vode upotrebljava se čista pijaća voda
| i ugljen-dioksid iz bombi. :
3 Soda-voda se pravi pomoću naročitog uređaja koji se sastoji iz jedme bombe sa ugljen-dioksidom, jednog rezervoara za mešanje vode i ugljen-dioksida i jednog punjača.
31 Na ovaj načm izrađena voda je jedinog i prvorazrednog kvaliteta. Ne dozvoljavaju se nikakva otstupanja.
4 NAČIN UZIMANJA UZORAKA Uzima se prosečan uzorak od gotove proizvodnje i
određuje se zasićenost ugljen-dioksida na pritisku 8—10 at. Ž
5 NAČIN ISPITIVANJA
Ispitivanje se vrši prema JS za ispitivanje životnih namirnica.
6 NAČIN PAKOVANJA I OZNAKA Pakovanje se vrši u sifonske boce od jakog stakla sa glavom od alum'niuma ili od pocinkovanog gvožđa.
7 NAČIN USKLADIŠTENJA ILI ČUVANJA Sifone je potrebno 'čuvati na hladnom mestu.
8 NAČIN ISPORUKE
Isporuka se vrši u sifonima jli u bakrenim balonima od po 10—290 litara.
665.815
Predlog saveznog propisa kvaliteta br. 177
- BEZALKOHOLNA PIĆA VEŠTAČKA ŠUMEĆA VOĆNA PIĆA 1 POJAM 1 Veštačka šumeća voćna pića su bezalkoholna pića
'koja su spremljena od čiste vode kojoj je dodat CO. i prirodni ili veštački voćni sirup. Upolrebljenj ve-
O 3 14