JUS standardizacija
106 štački voćni sirup mora da odgovara propisima za izradu voćnih sirupa.
12 Upotrebljava se 'kao osvežavajuće piće.
Ž ELEMENTI KVALITETA
21 Šumeća tečnost boje voća Čiji naziv nosi. :
23 Miru na prirodno voće čiji naziv nosi, prijatnog, slatko-nakiselog ukusa, osvežavajućegp karaktera,
2 Za izradu ovih proizvoda upotrebljava se čista voda u u koju se uvodi CO» pod pritiskom od 5 at., prirodni il: dozvoljem veštački voćni sirup i po potrebi neotrovna boja koja dolazi u obzir za prehranbenu proizvodnju. 24 Količina sirupa za proizvodnju 100 litara- soka iznosi: 60% sirupa 11,5. lit. 14,8 kg 65% sirupa 10,7 lit. 14,1 kg
9 NAČIN IZRADE
21 Sirup mora imati svojstvo propisa kvaliteta za izradu prirodn.h i veštačkih voćnih sokova.
352 Spremanmje veštačkih voćnih šumećih pića može da se vrši na dva načina:
321 Odgovarajuća količina sirupa i vogle stavi se u naročiti aparat za punjenje u koj se uvodi CO» iz bombe pod pritiskom od 5 al.
322 Uvođenje CO» može da se vrši ma taj način Što se
- pomoći naročitog aparata istovremeno uu flaše ubacuje potrebna količina sirupa i puni sa soda vodom.
4 Prilikom izrade ne dozvoljava se druga vrsta sirupa os:m gore naznačenih. ·
41 Ne dozvoljava se upotreba saharina.
42 Na ovaj način spremljena veštačka šumeća voćna pića su prvoklasnog i jedinog kvaliteta.
5 NAČIN ISPITIVANJA Ispitivanje uzoraka se vrši prema JS za ispitivanje životnih namirnica.
6 NAČIN UZIMANJA UZORAKA
Gl Prosečan uzorak od gotove robe uzima se na taj način šlo se iz sanduka uzima svaka deseta Ilaša i od njih se pravi srednja proba.
6) U slučaju potrebe vršenja kontrolne analize uzimaju
se dva uzorka koja moraju biti zapečaćena a svakom treba biti priključen istovrememi karton na kome mora biti naznačeno: ; 1) adresa mesta gde se uzima uzorak, 2) kada je uzet uzorak, 3) ko je uzeo uzorak, M,) mazi proizvoda, 5) adresa proizvodača, 6) količina robe od koje je uzet uzorak, 7) bliža oznaka ili broj pakovanja i 8) težina uzorka.
| NAČIN PAKOVANJA I OZNAKA
71 Pakovanje se vrši u flašama od jakog belog stakla koje imaju zapreminu %, % ili '} litar sa patent zatvaračem. 743 Na ilaši je obavezno wtavljanje proizvođačke oznake na kojoj mora biti vidno istaknut natpis: »Šumeće Veštačko bezalkoholno piće«.
š NAČIN USKLADIŠTENJA ILI ČUVANJA Ovi promwvodi namenjeni su brzoj polrošnji. Čuvaju se na hladnom muesiu,
9 NAČIN ISPORUKE
Isporuka se vrši u flašama stavljenim u odgovarajuću ambalažu.
(9) 639, 29" 09, |R, RO — (2 MO —
GO. OD. Čak, e
OD. OD < O
38 39
"NOO E
za [077]
53 54
STANDARDIZACIJA
: 663.124 Predlog saveznog propisa kvaliteta br. 178
KVASAC DONJEG VRENJA POJAM Pivski kvasac je jednoćelijski mikrobio!oški orgamizam, koji izaziva alkoho!lno vremje, pri čemu se šećer pretvara u alkohol! i wugljenu kisejnu. Pivski kvasac koji se upotrebljava za vremje piva pripada porodici askom:ceta, a naučno se UVršćuje u: saharomices. _Kvasac se deh na kvasac donjeg i gornjeg vrenja. Predmet ovog propisa je kvasac donjeg vrenja. Pivski kvasac mora: biti: bakteriološki čist, svežeg jezgra, pahuljastog izgleda, da ne pravi površinsku skramictu, da ne pokaže znakove mulnoće, da se prilikom vrenja množi 2,5 do 3 puta, da glavno vrenje počne i završi se u određenom Vremenu, e _ da se na završetku vrenja čisto taloži na dno posude. Previranje: a U O
Stepen previranja
=
Dani previranja
LJ
svetlo pivo | crno pivo
9P/6 | 1—8 | 50—56 | = 10"/6 | O 55—58 48—45 190/, | 8—9 55—065 55—58 1476 9—10 55—60 50—55
Tolerancije mema.
Način ispitivanja
Čistoća, svežina skramice i talog utvrđuju se mikroskopskim putem, izgled se utvrđuje prostim okom, množenje običnim merenjem a izračunavanje stepena previranja saharometriski.
Proveravanje života ćelija vrši se pomoću metilen plavila, koje prodire i boj: mrtve. ćelije.
Hemiska analiza se ne vrši.
Biološka analiza vrši se mikroskopsko-biološkim putem,
NAČIN UZIMANJA UZORAKA
'Uzorak se uzima komi'siski iz kade u vrionom podđriumu posle završenog vrenja | mikroskopira se, a jedna proba prevre:og piva drži se u sternnoj boci u termostatu kod 25" C i posle 8 dana mikroskopira se.
NAČIN PAKOVANJA I OZNAKA
Ukoliko se pivski kvasac transportuje, te je izložen atmosferskim prilikama, on se opere, proseje, presu je i stavlja u kutije od belog Ima, koje se hermetički zatvaraju i transporiuju propisno obložene ledom. Garantovano isti kvasac daju samo pivare koje gaje kvasac, a rukovodilac proizvodnje kvasca mora bili inženjer.
Ovako pripremljen ı transportovan pivski kvasac može se održati u dobrom slanju leti 4 do 5 dana, a zimi 10 do 14 dana. “2
Podnosi temperaturu do — 20" C.
Omot ili limena kutija mora da mosi natpis (oznaku) iproizvođača pivskog kvasca.
NAČIN USKLADIŠTENJA
Pivski kvasac se stalmo čuva ispod vode, koja mora biti biološki čista, temperature 2 do 5"C, a menja. se svakih 12 časova. Pod vodom se ne sme čuvati duže