JUS standardizacija
Br. 6—? 1951
od G dana. Za duže držanje i čuvanje kvasca, koje usleđuje usled prekida varenja piva, kvasac mora da se presuje i čuva u ledu. :
Otsiupanja od načina fransportovanja i čuvanja ne sme biti.
1 Lil
|J 1
NO Ot. OD
|yS9) [| ~
2) .
(9
32
921
601.751
Predlog saveznog propis4a kvaliteta br. 179
SIRĆE — OPŠTI USLOVI POJAM
Sirće je kiseli začin sa sadržajem od 4—13% sirćetne kiseline, koji služi za iseljenje jela i konzervisanje živežnih namirnica. Sirće se dobija sirćetnim vren jem alkoho!e tečnosti ili razređivanjem čiste sirćetne kiseline vodom. i
Sirće treba da bude bistro, ne sme sadržavati prostim okom v:dljive sirćetne jeguljice, sluzaste materije ili mutež, prouzrokovan mikroorganizmima ili drugih nečistoća.
Sirće razređeno do 5 igr sirćetne kiselmne u 100. mi ili kod voćnog sirćeta do 4 gr u 100 ml treba da ima karakterističan kiseo ukus i miris. Aromatizovano sirće mora imati izraziti ukus | miris upotrebijenih mirodija, začina, Voća, esencija ili aroma. Sirće me sme bit: gorko m.ti imati miris na trulež.
Strane: ili štetne materije su oni sastavni đelovi, koji
čine ulkus, miris i izgled sirćeta lošim, ili koji bi mogli
biti štetni za ljudsko zdravlje.
Bojadisanja sirćeta je zabranjeno. Vinsko ı voćno sir-
će sme sadržavati samo prirodne boje upotrebljenih
vina.
Vrednost razlomka gr ekstrakta u 1000 ml treba da gr pepela u 10O00 ml
se kreće između 5 i 8. Ispod 5 i iznad 8 odreduje se
i glicerm, koji treba da iznosi najmanje 25%: od koli-
čine ekstrakta.
Sirće se pakuje u boce od 1—3 lit. i u staklene balone
od jo lit i drvene bačve čvrsto okovane, iznad
50 lit.
Boce od 1 lit do 3 lit treba da budu iz belog ili svetlo
zelenog stakla, zatvorene dobrim čepom i prilepljene
trakom ili kapslom sa naštampanom adresom 'proizvo-
dača.
Stakleni baloni od 5—50 lit treba da su zaštićemi od
spoljnjeg udara. Baloni moraju biti zatvoreni dobr.m
čepovima, koji su presvučeni pergamentom ili neapre-
tiranim platnom. Čepovi traba da budu spolja do ispod
grla presvučeni pergamentom ili voštanim papirom, a
ovaj zavezan kanapom, koji je zapečaćen p'ombom ili
voštanim pečatom sa oznakom firme proizvođača. ”.
Bačve treba da budu zatvorene dobrim drvenim čepo-
vima. iznad čepova treba pričvratiti limenu pločicu.
Na ambalaži mora biti etiketa, koja sadrži:
adresu proizvođača,
Vrstu proizvoda, 6
sadržinu u litrama,
jačinu u “% (gr ma "00 ml),
datum izrade.
UZIMANJE UZORAKA
51 Kod pakovanja u boce uzorci se uzimaju do 1000 lit
3 boce, koje zajedno čine jedan uzorak. Za svakih započemih daljnih 1000 lit uzimaju se još po 3 boce.
Kod pakovanja u balone uzima se, pošto se sadržaj posuda sa prosečnim uzorkom dobro promeša, 3 pula po Jedan litar i ulije u čiste boce, koje treba zapečatiti dobrim, suvim, plutanim zapušačima.
Prosečni uzorak priprema se ako, da se iz svakog suda vadi toliko ml, koliko litara sud sadrži. Izvadene
41
49
43
44
45
, 107
količine iz!iju se u suvu posudu. Ako količina \prosečnog uzorka no bi iznosila 34% litra, treba iz opreme uzeti iproporcionalno veće količine, da se dostigne gornja minimalna količina. Čepovi se vežu za grlo boce kanapom ili tankom žicom. Kanap ili žica proVlači se kroz karton, pa se krajevi zapečate voskom, ili zatvore plombom. Na karton se upiše: 1) oznaka uzorka, 2) isporučena količina, 3) vrsta ambalaže i broj komada, 4) ime prodavca i kupca ı broj ugovora po kome se vrši isporuka, 5), broj zapisnika sastavljenog pri uzimanju uzoraka, 6) potpisi lica prisutnih kod uzimanja uzoraka.
Zapisnik o uzmanju uzoraka sadrži sve gornje Dpodalike, a osim toga i bliže podatke o ambalaži ((oznaka i veličina), način ma koji je uzet uzorak, kao ı opis uzorka. U zapisnik se unosi, kome su uzorci predati ili poslati, kao ı gde će se čuvati treći uzorak i ko će ga u slučaju spora analizirati.
RAZVRSTAVANJE SIRĆETA
Konzumno sirće se dobija razređivanjem čiste sirćetne kiseline ı mora sadržavati u 100 ml 10 gr sirćetne kiseline sa dozvoljenim olstupanjem plus ili mimus 0,3%.
Alkoho!no sirće se dobija sirćetnim vrenjem mrazredenog alkohola i mora: sadržavati u 100 ml 10 gr sirćetne kiseline sa dozvoljenim olstupanjem plus ili minus 0,93%.
Voćno sirće se dobija sirćetnim vrenjem za ishranu prikladnog voćnog vina. Voćno sirće mora sadržavati u ]1O0 ml najmanje 4 gr sirćelne kiseline sa dozvoljenim otstupanjem plus ili minus 0,3%.
Vinsko sirće se dobija sirćetnim vrenjem Vina ili sirćetnim vremjem komina. Vimsko sirće mora da sadrži u 1O0 ml najmanje 5 gr sirćetne kiseline sa dozvoljenim otstupanjem plus li minus 0Q,3%. Aromat:zovano sirće je konzumno sirće ili alkoholno sirće u kojem su 'ekstrahirane mirođije, biljni·začint, voće ili dodane iprirodne esencije ili arome. Ovo sirće Treba da sadrži u 100 ml 10 gr sirćetne kiseline sa dozvoljenim oitstupanjem 'plus ili mimus 0,3%.
Srće mora odgovarati sledećim uslovima:
II: e —ss–Aroma- Ron- | AO Voćno |Vinsko| tizoZzumno | holno |-iyde Oj,lsirće Oj vano TORO. O \l_va sirće 0/,\sirće |, sirće '9/,
Sirćetna kiselina 10 10 4 5 10
Ekstrakt — —
1,20naj-
manje 1,30 i ga
Efilni, alkohRo1 najviše = 068) aa | ji 0,8
Mravlia kiselina naiviše
Bakraigvožđa zajedno, na lit. naiviše
Cinka najviše
0,5 gr na 100 gr sirćet. kisel.
30 mg | 30 mg | 30 mg | 30 mg —
tragovi|tragovijfragovi fragovi|ftragovi
Kalajia naiviše
tragovi|tragovi tragovij|tragovi|tragovi
Arsena 0 0 0) 0 0
Olova 0 0 0. 0 0
Odnos ekstrakta prema pepelu gr
Glicerina naimanie —2 =
gr pepela u 1000 ml = =
ekstr. u 1000 ml
5—8 5—8 =
25 25 od ekstrakta
14%