JUS standardizacija

E

Br. 6—7 1051

92.093

122:03. 122.031

122.041 122.042 122.05

192.06

122.081 122.081.1

55

riraju se male pli{ke zarasle raspukline, mrlje i neznatne mehaničke. povrede, svega do 10%

u jednoj otpremi. Povrede ne smiju utjecati na ·

itrajnosi ploda. Plodovi od 0,75 kg na više. Nesortirane (original). Plodovi iste sorte, neizjednačeni po veličini i boji, slatki, aromatični, dovoljno zreli, zdravi, čisti, dužina peteljke najmanje ] cm. Toleriraju se oštećenja, povrede, mrlje i zarasla raspukline svega do 57 u jednoj otpnemi. Plodovi od 0,75 kg na više.

Lubenice (Citrullus vulgaris Sch.)

Kvaliteta I. Plodovi iste sorte, probrani u pariijama, od 3 kg na više, zreli, slatki, zdravi, \čisti, nepovređeni od bolesti i štetnika, bez mehaničkih povreda, sa peteljkom najmanje 1 cm duljine.

Kvaliteta II. Piodovi iste sorie, mejednolični po veličini i boji, zre, slatki, zdravi, čisti, s malim mrljama e svega do 5%. Plodovi sa peteljkama najmam ije 1 cm duljine. Početna težina od 1,5 kg na više. Nesortirane (original). Plodovi ista sorte, neizjednačemi po veličini i boji, slatki, dovoljno zreli, čisti, dužina peteljke najmamije '! cm, Toteriraju se oštećenja, povrede, mrlje i zarasle napukline svega 5% u jednoj otpremi.

Plodovi od 1,5 kg na više.

Buča vrfina (Cucurbita pepo L.)

Plodovi iste sorte pravilno razvijeni, izjednačeni u boji, sa glatkom korom i zdravi, nepovredemi od bolesti i mehaničkih oštećenja, čisti ı ne smiju biti prezreli. Plodovi sa peteljkom.

Buče se sortiraju na:

Vel. 1) Buče dužine do 20 cm, tzv. bučice

Val. 2) Buče dužine veće od 20 cm.

Bundeva poljska (Cucurbita pepo L.)

Sinonim: m'sirača, cenfača, funtača, dublek. Plodovi iste sorte, pravilno razvijeni, zdravi, čisti, nepovređeni od bolesii | mehan:čkih oštećenja, zeleni. Plodovi sa peteljkom.

Pečenica (Cucurbita maxima L.)

Sinonim: furkinja, dublek, dulek, masunje. Nesortirano (original). Plodovi iste sorte, pravilno razvijeni, zdravi, čisti, nepovređemi od mehaničkih oštećenja, dovoljno slatki i ne smiju imali miris i ukus bundeve poljske.

Tikva jestiva (Cucurbita lagenaria L.)

Sinonim: jurgeta, 'ikvica za punjemje. NesSortirano (original). Plodovi iste sorte, praprav:Ino razvijeni, izjednačeni u boji, jedri, zdravi, svježi, čisti, nepovređemi od štetnika i mehamičkih povreda. Plodovi zeleni \dospjeli žza bramie). ; . Rajčica-paradajs · (Solanum lycopersicum |L.) Sinonim: crveni patlidžan, pomidor, jabučica. Prema upotrebi razlikujemo: ranu tržnu, kasnu tržnu | rajčicu za preradu.

Rana rajčica dolazi na tržište do konca mjeseca ·

jula, a kasna od 1. avgusta pa dalje. Rajčica za preradu dolazi na fržište bez čaške i peteljke i treba da je zrela.

Rana rajčica — paradajs

Kvaliteta I. Plodovi iste sorte, zreli za branje, jedri, izjednačeni po veličini, obliku i boji, zdraVi, čisti, nerosmi i meprani, bez povreda od bolesti i štetnika, ubrani sa čaškom i prikraćenom peteljkom. Dozvoljava se djelomično zelena boja, koja za vrijeme iransporta (3 dana) prelazi u TUŽIČASTU. : =

U istoj opremi sortiraju se plodovi po krupnoći: za duguljasti oblik veličma promjera od 2—4 em, 4—5 cm, 8—6 cm, pa na više u istom omijeru,

za okrugli oblik od 5—6, 6—7, 7—8 cm, pa. na Više, 7

i neznatnim mehamčkm wpovredama,-

122.:081.2

122.081.3

122.081.4

122.082 122.082.1

za plosnati oblik: od 6—7, 7—8, 8—9 cm, pa na više ı istom omjeru.

Kvaliteta II. Plodovi iste sorte, zreli za branje, jedri, zdravi, čisti, nerosni i meprani. Dozvoljava se djelomično zelena boja, koja za Vnijeme transporta {3 dana) prelazi u crvenu boju, kao i do 10% plodova koji su ubrani bez čaške. U istoj opremi plodovi su izjednačeni po zrelosti, te plodovi duguljastog oblika sa najmanje 3 cm, okruglog oblika sa najmanje 5 cm i plosnatog oblika sa najmanje 6 cm ipromjera.-

Nesortirana (original). Plodovi iste corte, zreli za branje, jedri, zdravi, izjednačeni po veličini, obliku i boji, čisti, nerosmi i neprani. Dozvoljava se djelomično zelena boja, koja za vrijeme transporta (3 dana) prelazi u crvenu boju, te do 5% grješaka (povreda), koje ne utječu ma trajnost ploda, kao ma pr. zaraštene raspuklime, ožiljc:, kraste, zatim tolerancija od 5% za Dplodove bez čaške.

“U astoj opremi dolaze plodovi izjednačemi po

zrelosti. _

Plodovi duguljastog oblika sa najmanje 3 cm, okruglog oblika 5 cm, a plosnatog oblika 6 cm promijera.

Kvaliteta IH. Plodovi raznih sorti, koji odgovaraju naprijed označenoj kvaliteti JI.

Rajčica kasna — tržna

Kvaliteta 1. Plodovi iste sorte, zreli za branje, što se očituje upotpuno crvenoj bojw izjednačeni po veličini, obliku ı boji, jedri, zdravi, čisti, nerosni i neprani, bez povreda od bolesti i štetnika. -

U istoj opremi sortmaju se po 'krupnoći ploda:

~ za duguljasti oblik veličina. promjera od 3—4,

499.089.9

122.082.3

122.082.4

122.083 1922.083.1

1292.089.2

4—6 cm, pa na Više, za okrugli oblik od na Više, ? za plosnati oblik od 10—11, 11—192 cm, pa na više 1ı istom orijeTu.

Kvaliteta IL Uvjeti kvalitete isti kao pod br. 192.089.1 (Kvalieta 1.), dozvoljava se samo do 10% grješaka, koje ne utječu na irajnost ploda. Plodovi duguljastog oblika sa najmanje 3 cm, okruglog oblika 5 cm, te plosnatog oblika 7 cm promijera.

Kvaliteta III. Plodovi razmh sorti, koji odgovaraju označenoj kvaliteti IIL., pod br. 122.082.2.

Nesortirana (original). Plodovi iste sorte, zreli za brarije (očituje se u crvenoj boji), neizjednačeni po veličini, jednolični po obliku i boji, jedri, zdravi, čisti, nerosni i neprani. Tolerira se do 5% grešaka, koje ne ulču ma trajnost ploda. Plodovi ne smiju biti sitniji od 3. cm za duguljasti oblik, od 5, em za okrugli oblik i 6 cm za plosnati oblik.

Rajčica za preradu

Kvaliteta I. Plodovi iste sorte, glatki, okrugli, zreli (očituje se. lu crvemoj boji), elastičnj ı mutne površine mploda, zdravi, čisti, merosni ii neprani, bez wopeklina, mrlja od sredstava za prskanje, neoštećenj od štetnika, bolesti i mehaničkih povreda, nezamazani od zemlje, bez peteljke i čaške.

U istoj opremi sortiraju se po krupnoći ploda od 5—6, 6—7 cm, pa na više.

U ovu kvalitetu ne spadaju worte rebraša, sa izrazito dubokim rebrima,

Kvaliteta II. Plodovi raznih sorti, zreli (očituje

7—8, 8—9, 90 cm, 'pa

Se crvenoj boji), elastični i mutne ipovrišine

poda, zdravi, Čisti, merosni i wmeprani, bez opeklina i mrlja iprouzrokovamih prskanjem, neoštećeni od štetnika, bolesti ı mehaničkih povreda, nezamazani od zemlje, bez peteljke. Tolerira se do 5% grešaka, koje me utiču na

. trajnost ploda.

Plodovi me smiju biti sitniji od 4 cm za okrugli i plosnati oblik, a 3 em za duguljasti oblik.