JUS standardizacija
70
O
STANDARDIZACIJA
OTKUPNA VREDNOST OBZIROM NA KVALITET
Otkupna vrednost pojedimh kvaliteta šljiva stoji u sledećem odnosu:
I TI II za kvalitet | kvalitet |kvalit. rakiju
Prave šljive: rane 150 100 50 80 kasne 100 10 60 40
Renkloda: rane 140 110 — 30 "kasne 100 0 = 30 Bardaklije: rane 190 80 — S kasne 90 60 — 85
Mirabela: 90 10 60 30 Japanske šljve: 90 60 |— 30 Šljive za rakiju: 60 — == 80 Dženerike: | 40 — — 10
O
— _ 634.91:631.576 Predlog saveznog propisa kvaliteta br. 138
KAJSIJA POJAM
Kajsije su svježi plodovi kultiviranih serata voćka »Prunus armeniaca«.
RAZVRSTAVANJE
Kajsije se dijele po kvalitetu na kvalitet ekstra, kvalitet 1, kvalitet JI, kvalitet III i original (nesomlirane). Kvalitet ekstra. U ovaj kvalitet spadaju plodovi iste sorte, brani rukom, bez peteljaka, vrlo dobro i ipravino razvijeni, izjednačeni po \krupnoći i zrelosti, sa bojom araktenističnom a dohičnu sortu, bez
|
ikakvih mana i sa najmanjim promjerom od 50. mm.
Plodovi se moraju brati na početku zrelosti da mogu jodržali transport, tj. kad plodovi Ina zasjenjenoj strani počinju da Žžuibe,
Plodovi moraju biti bez oštećenja od bolesti, štetnika, prskanja ı mehaničkih povneda. Plodovi koji su. prisilno dozreli ne spadaju u ovaj kvalitet. : Plodovi ovog kvaliteta opremaju se u kabinetskim sanducima, te u malim plitkim letvaricama, odvojeno po sortama.
Kvalitet I. U ovaj kvalitet spadaju plodovi iste sorte, brani rukom, bez peteljaka, vrlo dobro i pravilno razvijeni, izjednačeni po krupnoći li zrelosti, sa boJom karakterističnom za dofličnu sortu. Plodovi moraju se brati na početku zrelosti, da mogu izdržati iransport, 'j. kad plodovi na zasjenjenoj sfrani počinju da žute. · Plodovi mofaju biti bez oštećenja od bolesti, štetnika, prskanja i mehaničkih povreda. Dozvoljava se najviše 57% plodova sa malim, tvrdim mrljama na kori (ukupna površina me smije bii veća od. 1/10 ploda), a koje ne utječu na trajnost plodova. Plodovi koji su prisilno dozreli ne spadaju u ovaj kvalitet. Plodovi ovog kvaliteta moraju biti iznad prosječne veličine dotične sorte za rod u toj godini.
Opremaju se u plitkim letvaricama, malim kosim letvaricama i malim košarama. U istoj opremi moraju biti plodovi samo jedne sorte. -
Kvalitet II. U ovaj kvalitet spadaju plodovi iste sorte, brani rukom, bez peteljaka. Plodovi se moraju brati na početku zrelosti, da mdgu izdržati fransport, tj. kad plodovi na zasjenjenoj strani počinju da žute. Dozvoljava se 10% plodova s malim, tvrdim mrljama na kori (ukupna površina ne smuje bit veća od 1/4
24
21
ID Sa
1
O
_ brani rukom, bez
proda), koje ne wlječu ma trajnost podova. Plodovi koji su prisilmo dozreli ma spadaju u Ovaj kvalitet. ·Opremaju se (pakuju) u male kose, velike i sredn je 'plitke letvarice, te u male košare. U istoj opremi moraju biti plodovi samo jedne sorte.
Original. U ovaj kvalitet spadaju plodovi iste sorte, peteljaka, nezjednačeni po krupmoći, sa najmanjim ipromjerom od 30 mm (mjereno po dužoj osovini ploda). Dozvoljava se najviše 5% plodova s malim tvrdim mrljama na kori (ukupna poVršina mrlja ne smije bih veća od 1/10 ploda), koje ne ulječu na trajnost plodova. Plodovi koji su pr.silno dozreli ne spadaju u ovaj kvalitet,
Plodovi se moraju brati na počelku zrelosti, da mos!i izdržati iramspori, tj. kada plodovi na zasjenjenoj · strani počinju da Žule.
Opremaju se ı male kose letvarice, u plitke letvaTice i u mala košare,
Kvalitet III daju:
a) Plodovi ikalemljenih kajsija, koji se ne mogu uvrstiti u gorije kvalitebe. Plodovi mogu biti i prezreli, sa više oštećenja i mehaničkih povreda, no le smiju biti truli, niti prisilno dozraeli.
b) Plodoviž nekalemljenih (divljih) kajsija. Plodovi moraju biti potpumo zreli. Ostali uslovi kvaliteta kao pod a).
Plodovi ovog kvaliteta opremaju se u velikim i malim kosim letvaricama i u plitkim velikim i srednjim letvaricama. (kajsije za preradu). U ovaij kvalitet &pa-
OTKUPNA VRIJEDNOST OBZIROM NA KVA- · LITET ·Otkupna vrijednost pojedinih u slijedećem odnosu:
|
IEC Jak JE, J| 18 }95 3E' Vrednost -|__o
kvaliteta kajsija stoji
Kvalitet ekstra
: Kvalitet 1 200 Kvalitet II 80 Original 100 Kvalitet II a) 60 Kvalitet JHI b) 40
634.25:631.576 Predlog saveznog propisa kvaliteta br. 139
BRESKVA POJAM
Breskve su svježi plodovi kultiviranih i divljih sorata i tipova voćke »Prunus persuica«.
RAZVRSTAVANJE
Razlikuju se kultivirane vrste bresaka i vinogradske breskve. n
Kultivirane breskve su plodovi oplemenjenih sorala, razmnožene cijepljenjem i milenzivno kultivirane Obzirom na vrijeme sazrevanja dijele se Rkultivirane breskve na rane, srednje rane i kasne sorte. Rane breskve su one, čiji plodovi eazrevaju najdalje do sazrevanja sorata Amsden i Aleksandar u doličnom rejonu. Ovamo spadaju sorte: majski cVijet, Amzden, Aleksandar i sl
Srednje rane breskve su one čiji plodovi sazreyaju posle ranih sorata, a prije sazrevanja sorata Hale kasna i Elbert kasna u dotičnom rejonu. Ovamo spadaju sorte: Trijumf, Vadel, Vaterlo, Hale rana, Moretini I i II, crvena plica (red. bird) Carmen ı
slično. u
| | |