JUS standardizacija

44

45

G1

63

64

65

Trajno suvo svinjsko meso dobija se sušenjem kroz duže vreme iu hladnom dimu | promaji, tako da za to vreme izgubi najmanje 32% vlage od prvobitne težine. - : Za dimljenjee upotrebljava se suvo ı zdravo drVo, prvenstveno bukovo ili grabovo.

Sušeno svinjsko meso sme sadržavali izmedu 4 i 7,5% soli i najviše 35 mg nitrita na 100 e suve materije bez kosti.

Suvo svinjsko meso treba da je sušeno iako, da propisno uskladišteno zadržati kvalitet, kod polutrajne robe 3 meseca, a kod trajne robe godinu dana. Ocenu kvaliteta vrši komisija koju imenuje nadležno operativno rukdvodstvo. 1

PAKOVANJE I OZNAČAVANJE Svi proizvodi sa kožom, obuhvaćeni ovim propisom kvaliteta, osim glave, nogu i repova, označuju se na koži užarenim žigom preduzeća koje ah je proizvelo. Šunkae i suve lopatice mogu se označavati kako užarenim ·'žigom, tako i plombom iste oznake. Ovi proizvodi pakuju se u drvene sanduke, obložene čistim ipapirom, sadržine do 50 ikg:; košare, obiožene čistom hartijom sadržine do 70 kg. U specijalno opremljen'm fransportima (posebni vagoni, kamioni i sl.) može se vršiti prevoz proizvoda bez pakovanja. Ambalaža mora biti nova, čista, suva i bez stranog .. 4 mirisa. Ambalaža se označava užarenim žigom, masnom bojom pomoću šablona ili privezanom etiketom, u to: drveni sanduci užarenim žigom ili masnom bojom pomoću šablona, košare privezanom <tiketom. Oznaka mora sadržati naslov proizvodnog preduzeća, vrstu robe, težinu brutto, tara, netto i redni broj po otpremnicima.

USKLADIŠTENJE

Prostorije u kojima se uskladlištuju ovi proizvodi moraju biti čiste, suve, dobro provetravane, bez stranog mirisa i. nepristupačne životinjskim štetočinama. Temperatura prostorija ne sme biti veća od 192" C, a relativni procenat vlage ne sme biti veći od 85%. Usikladištena roba mora da se veša.

637.524

Predlog saveznog propisa kvaliteta br. 160

PROPIS KVALITETA MESA I MESNIH PRERAĐEVINA

211

KOBASICE Industriski proizvodi POJAM Kobasicea su mesni proizvodi, dobijeni pumjenjem cre-

va ili drugih ovitaka i(veštačko crevo, jednjak, Želudac i mehur), smešom usitnjenog mesa i dodataka.

RAZVRSTAVANJE

Kobasice se razvrstavaju u: sveže kobasice, ipolutraijne kobasice i trajne kobasice.

Sveže kobasice :

Sveže kobasice sadrže od 45% do 65% vode, a proizvode se u sledećim vrstama: hrenovke, safalada, posebna (eksira) kobasica, pariska kobasica, jezična {lačenica, krvavica za pečenje, obična krvav.ca, jetrenjača, jetrenjača za pečenje, crna flačenica, bela tlačenica i mesna kobasica za pečenje. E

22

283

STANDARDIZACIJA

Polutrajne kobasice – Polutrajne kobasice sadrže od 35% do 55% vode, a proizvode se u sledećim vrstama: šunkarica, kranjska kobasica, letnja salama, mortadela, slaninska kobasica, lovačka kobasica kvalitet I i II, goveda kobasica i i debrecinska 'kobasica. Traijne kobasice :

Trajne kobasice sadrže do 35% vode, a proizvode se u sledećim vrstama: zimska salama, milanska salama,

kulen i slavonska (sremska kobasica).

1 _ SIROVINE I DODACI

Za izradu kobasica upolrebljavaju se sledeće sirovine

i dodaci: 31 „Surovine i 911 Govedina, svinjetina, teletina, slanina i iznutrica. 319 Pirinač | 3213. Omot a2 ~ Dodaci: so, smeša za salamurenje, šećer, začini ı mirođije. 4 SASTAV KOBASICA Sastav kobasica prema sledećim tabetama 41 „Sastav svežih kobasica CA 2 | si|a| 5 | e | z| ga | o | io} a | 12 7 REEL O ES s|š oo| ~ | = :9. |: ovw|.o | S|B|E o SCaalJJRS BO «< | o OSS: MER. ZORO oj |ieacRı| 9 |isw| S | | S | S SSS a|e | c | a SIROVINE > SB) e | S | | s |S SOS O| 2 |" R 53 595 | |, |S |sE|šsajsa| S A 9 |SS| s | S | s | s |hs S a|č s) E |9 s mio = |B E | E SJAJE | S | + kg na 100 kg mase, bez soli i smeše za salamurenje, mirođija i začina Mesno testo : e | ii (prat) kvaliteta ı || 65 | 70 65 i Svinjski iezici 25 i Tvrde slanine 35 | 30 35 40 | 20 | 20 | 15 Krv 10 10 20 | 20 Svinjetina | 40 Sviniski obresci 40 45 Sitnina (goveđa 20 20 | ili sviniska) e | Jetra 20 | 10 BrEsJiSaža = = |S Sviniske kožice 20 | 20 20 | 20 Sviniske glave 55 60 | 60 20 | 20 | 25 Supa (čsrba) | dd kožica 10 SOZ 10 So (kuhiniska) 2,5| 2,5| 2,5| 2,5| 2,5| 2,5| 2,5| 2,5| 2,B| 2,5| 2,5 | Sani |EisrR=0 Sz SR=3| SAJBER" |B ELSE U ia Smeša za salamurenie | | Pirinač "| a0 | 20 2,3 x 1 Sećer, mirođije - a IPZRBINI prema ukusu

IO U ULJU OU __L______L__ “TL —_·___cX-THHFHit_ _________ccO____