JUS standardizacija

Br. 6—4 1951

49 Sastav polutrajnih kobasica Mesno testo kvaliteta II izrađuje se od ostalog mišićnog {kiva netovljenih {mesnatih) bikova i starih 'kra1 2 | a |a|s} ce || a | o | va, kome se mogu dodati gubiće i vimena, svinjski ı Goc 05 i · S s ŠR s ·želuci i jednjaci. s |„s|S | |ss|<"*|<%| slss| 442 ObDresci (goveđi ili svinjski) su komadići mesa, koji = S = od |'0'm 2 * : · ... · S |zea| < d %4. | a pare 2) o a otpadaju kod obrezivanja pojedmih komada i kod SIROVINE < || E | s |-|Ssa|ss|>a|58 OVORaI| ZLO = |s'o| S | c |so|č.|ZČ.S|o p|e O odvajanja mesa ikostiju. „2 |S2) S | = || *|3%|35| |S O U RO O O OĆE . — 443 Siimma (goveđa i svinjska) je fznufrica bez jetri. kg na 100 kg mase bez soli ili smeše ke od; a pa za salamurenje, mirođija i začina | 444 Goveđe meso kvaliteta I u 'kobasičarstvu je TŠIĆnOo tkivo buta, plećke i leđa netovljenih (mesnat:h) bikova Mesno testo (prat) 15) 10) 30 | 15 | 10 - : a 1 : kvaliteta I ~ i starih krava, bez vezivnog i masnog tkiva. Mesno testo (praf) PRLPPSD U Lao) 55 445 Govede meso kvaliteta IT U 'kobasičarstvu Je ostalo kvaliteta II mišćno fkivo netovljenih \(mesnatih) bikova ı wWtarih i 70.|56 aa ji krava. vinietina : a o : Sao . eš ==# 446 Pašta je witno iseckana svinjetina & dodacima, prij mf| za punjenje. Svinjski obresci 30 | 70 10 75 pieuiena 74. punjei je KES SS TEHNIČKI USLOVI Tvrde slanine 15 | 10 25 | 80 | 25 | 15 | 15 La) S K |__ || | _ | ||____| Kobasice. moraju odgovarati sledećim uslovima: \ = Govedina kvaliteta 1 25 5i Sveže kobasice: —-— -- | IT TT — — TT | Govedina kvaliteta II 50 e S JI IJ | =|_ |__ VRSTA — ,e|gouoj ZO VESTE 1 DUŽINE || : . o |.9e0 :: Goveđi obresci 55 | 55 KOBASICE | 5 aka GREEN s Ss o eiJSi (> |___Ij — || || e || ____} > = a S = = Smeša za salamurenie 2,5| 2,5| _2,5| 2,5| 2,5|-2,5| 2,5| 2,5 : Ovčje i kozie tanko 14—1) c- ž Hrenovke 60 | 2,5—3,5| 20 crevo prečnika io Šećer, mirođije i začini rFrema ukusu 18—24 mm pa 7 O GCayi i Zin S O Sveže goveđe ravno Do 307 svinjetine može se zameniti s telelinom. Safalada 60 |2,5—3,5| 20 ||ili tanko crevo pre- || 15—20 čnika od 25 a 45 mm , ıL erka : ·. F— E Oi 43 Sastav trajnih kobasica. Posebna Sveže goveđe ravno - = (extra) 60 |2,5—3,5| 20 ||ili tanko crevo pre| KODBaIĆI čnika od 35—60 mm 1 2 | 3 4 5 - Slavonska Epaš | Zimska Milanska ; salama salama Kulen Oe) "Pariska 60 |2,5—3,5| 20 || Sveži goveđi damak SIROVINE kobasica = prečnika od I0—16 mm kg na 100 kg mase, bez smeše za salamurenje, ei či mirođiia i začina lica 3 ini i Jezična :. Svinjski želudac ZOO 11650 85 tlačenica 50 | 2,5—9,5) 20 ili mehur Svinisko meso ~ Po krupno sečeno 75 80 50 MN Ob : : ID Za i, 50 |2,5—3,5| 20 || Svinjsko tanko crevo Sviniski obresci 40 Mesno testo JAČerli Goveđi damak ili (rat) kvaliteta 1 10 jo 55)|2,5—4 |__-_|__ svinjski želndac Goveđe meso E kvaliteta I a : Tlačenica 55 | 2,5—4 i Goveđi damak ili Tyrde slanine 15 20) 20 crna | svinjski želudac Smeša za salamurenje 2,70 2,70 2,70 OOU Jetrenjača || ab |2,5—3,5| — (akorada ROVodi ZOBILAZADI jednjak ili vešt. crevo Šećer, mirođije |i začini prema ukusu —— ------—R——— SB Goveđe tanko, sviniJetrenjača. 50 | 2,5—3,5| — ||sko tanko ili svinjsko OON Taa Za DECO debelo crevo 4. Objašnjenja tabelama 41 do 43: IBIS:E 441 Mesno lesto \prat) izraduje se od samlevenih gOVe- ielyavida Goveđe tanko, svinjđih mišića s dodatkom tolike količine vode, da dobije zavpečenjej | 502923 Od U SKOJ{ankO ili BVI{SRQ potrebnu lepljivost i plastičnost. Mesi ira ; O SER e Mesno testo kvaliteta 1 izrađuje se od krupnijih mi KEVAVIGO 65)as_gs __|__Goveđe tanko ili šića netovljenih (mesnatih) bikova | starih. krava, Oči- obična NEO svinjsko debelo crevo

šćenih od vezivnog bkiva.

— –_–_ --— —–------ q——

12%