JUS standardizacija

Br. 6—7 1951

93

[07] O

91

TOPA

95

dene na temperaturu skladišta. Pravilno opremljene mogu ma putu i uz nepovoljne uslove sačuvati kvalitet 49 asova. Poluitrajne 'kobasice koje se otpremaju na duže relacije moraju se posle dimljenja, u irajanju od 92—4 dana sušiti u prostorijama koje se dobro proveiravaju. Sušenje nje obavezno za polutrajne ikobasice namenjene polrošnji u mestu proizvodmje, ako njihova Rkonsistencija ı vlažnost odgovaraju zahtevima tehničkih uslova i standarda.

Trajne kobasice

Trajna kobasice uskladištavaju se u hladnom (naviše 15" C), čstom i zračnom skladištu, obešene tako, dai se ne dodiruju. Ovako uskladištene, sačuvaju zimska i milanska salama, kao i kulen, kvalitet najmanje 3 meseca posle pune zrelosti, a slavonska (sremska) ikobasica najmanje G nedelja.

Pakovanje, transport i označavanje

Sveže kobasice

Sveže kobasice se za duže transportiovanje pakuju u drvene sanduke za netto sadržimi de najviše 50 kg. Sanduci su rznufra obioženi va!ovitom !epenkom i masnom hartijom. Za vremenski kraće transportovanije (od najviša 4 sata) pakuju se sveže kobasice u kartonske kutije, košare ii otvorene drvene sanduke. Ova ambalaža mora b'li iznutra obložena. masnom hartijom i zaštićena poklopcima ili ceradama od prašine i sunca.

Polutrajne i trajne kobasice pakuju se iu drvene samnduke, iznutra obiožene čistom hartijom, za melto-težinu do najviše 50 kg: košare iznutra obložene čistom hartijom, za netto-težinu do najviše 70 kg.

Ambalaža mora biti čista, suva i bez siranog mirisa.

Zaivoreni sanduci se označavaju užarenim ž.gom Hi postojanomi bojom pomoću šabloma, a ikošare privezanom etiketom iz čvrstog kartona.” %

Oznaka mora sadržavali naslov proizvodnog preduzeća, vrstu robe, težinu brutto-tara-netto i redni broj po otpremnicama. .

664.05

Predlog saveznog propisa kvaliteta br. 161

FROPIS KVALITETA MESA I MESNIH PRERAĐEVINA

,1

“a

MESNE KONZERVE

Indusirisk" proizvodi POJAM

Mesne konzerva su iproizvcdi različito prirecdenog mesa sa dodacima u hermaički zatvorenim limenkama, sterilizovane grejanjem. L menke se mogu: prema poirebi nadomestiti posudama iz drugog prikladnog malerijaia. Razvrstaivanje

Propis obuhavata stedeće vrste mesnih konzervi: meso u vlastitom soku, meso sa bujonom, gulaš (paprikaš) konzerve i paštetne konzerve. -

Meso u vlastitom soku

Meso u vlastitom soku su mesne konzerve, dobijene ipunjenjem limmerniki sirovim mesom bez kostiju, sa il bez dodaika začina, mirodija i sitno samilevenih kuvanih tet:va ili svinjskih, odnosno telećih kožica (prema vrsti mesa).

Ova vrsta konzervi proizvod: se uz govedeg, telećeg iii svinjskog mesa, odnosno mesa peradi,

Meso sa bu jonom

Meso sa bujonom su mesne konzerve, dobijene punjenjem limenki kuvanim ii salamuremm ij kuvanim mesom kao i bujonom od kožica, tetiva ili kostiju. Umesto buljjoona može se kod šunki i lopatlica u imenkama, kao i kod ostalog svinjskog mesa u komadu, upoinebiti želatin u prahu.

Ove se konzerve proizvode u sledećim vrstamia,

21 Kuvana govedina. 299 Kuvana salamurena govedina (Corned Beel). 23 Kuvana sajamurena svinjelina (Corned Porc).

224 Šumke * lopalice, kao i druge vrste svinjskog mesa u limenkama.

23 Gulaš — konzerve Gulaš konzerve su mesne konzerve, dobijene punjenjem limenki gulašom. o Ova vrsta konzervi proizvodi se iz goveđeg i svinjskog wulaša, telećeg i pilećeg paprikaša ı škembića (filek:a)).. :

24 Paštetne konzerVe

Paštetne konzerve su mesne konzerve, dobijene punjenjem limenki smešom iseckanog mesa razmog porekla i masti, uz dodatak začina i mirodija.

Prema upotrebijenoj vrsti mesa iproizvode se mesne i jetrene paštiete u sledećim vrstama:

241 Mesna paštela (svinjska, od peradi, mešana sa živinskim mesom j od divljači).

249 Jetrena paštela (pušča, gušča mešana, svinjska i teleća). O

Smeša za punjenje Smeša. za mesne konzerve izraduje se prema sledećim odnosima: s

31 „Meso u viastitom soku Meso \(goveđe, eleće, svinjsko ii Živinsko

meso) — — = = >= >— = = =|= 95,5%0 Sredstvo za želiramje (goveđe gubice; ko-

žice sa elećih ·glava, tetive "li svinjske

kožice) : — 3 % So 1,57% Povrćni začini i mirođije — — — — — prema ukusu Ovoj srazmeri mora cdgovarii sadržaj svake pojedine i. menike,

39 Meso sa bujonom

opere a ia a i

Kuyana | Kuvana Kuvana | (blanši- | (blanši-

(blanši- rana) rana) SIROVINM rana) | salamu- | salamugovedina rena rena

govedina |svinjetina

kr u 100 kg smeše

(ovedina I i II kvaliteta od goveda Ii II razreda 80 — —

Salamurena govedina 1 i II kval.od goveda IilI razreda — 85 —

Salamurena svinjetina

(meso za sečenje) | — 85 Bujon - 18,5 15 15 So 1,5 — DPovrćni začini i mirodije prema ukusu

dA LT ______,

Ovoj srazmeri mora odgovarati sadržaj svake pojedie limenike.

399. Šumlke i lopalice u, limenkama, kao i oslalo svin jsko: meso u komadu Šunke i lopatiee, kao i osla!o svinjsko meso (prema propisima kvaliteta za wvinjsko meso i zasoljeno |

salamureno svinjsko meso) najmanje ·— -— 98,5%6 Čista želatina u prahu |— — — — — — do „1,5% Ovoj srazmeri mora odgovarati sadržaj svake pojs-

dine Mmenke, ;