JUS standardizacija
96
61 611
612
6013.
614
616
63
~
dl
89
Označavanje mesnih konzervi Na poklopcu limenke utliskuju se sledeće oznake:
Mesec i godina punjenja, i to: mesec rimskim brožjevima, a godina arapskim brojevima.
Vrste konzerve označuju se: Meso u vlastitom soku
'goveđe MG svinjsko j MS ŽiiVi.nsiko | = ·MP Meso s bujonom
'kuvana govedina. — — — — — — — BKG salamurena govedina -— — — — — — BSG salamurena svinjetina — — — — — — BSS šunka BŠ lopatica — — BL druge vrste svinjskog mesa u komadu BS Gulaš — konzerve
goveđi gulaš — — — — _— ___— GG svinjski gulaš — — — — _ ___— GS” Tteleći paprikaš — — — — — GT pileći- paprikaš _— — ~ __” ” ~ — GP fileke — GE Paštetne konzerve ,
svinjska mesna paštela — — — — — PSM iživitiska pašteta _- — PP mešana pašteta s živinskim mesom — — PPM "paštela, od divljači = 0 —_ ____DPD guščija jelrena paštela | — — — — — PGJ guščija jetrena paštela mešana — — — · PGJM svinjska jetrema pašteta — — — — — PSJ teleća jetrena impaštela — — — — — PJ
Etiketa na limemkama mora da sadrži:
naziv proizvoda ;
adresu proizvođača
brutto i neto težinu
količinu mesa u mesnoj konzervi u %
ikoličinu masti u mesnoj konzervi u %
Pod količinom mesa i masti razume se ona količina,
koja se mehaničkim putem cedđemjem masij od mesa
može odvojiti, izražena u postocima.
Sve ostale oznake moraju biti u. skladn s Uredbom o cdredivanju i kontroli kvaliteta proizvoda Službeni list br. 47 od 5. IH. 1948).
USKLADIŠTENJE MESNIH KONZERVI
Mesne konzerve u menkama iskladištavaju se ma „drvenoj „podlozi u suvom, zračnom i hiadnom skladišiu. Oyvakc uskladištene mesne konzerve drže se na skladišiu najviše: ;
u lmenkama od belog lima ji u limenkama od aluminija sa zaštitnom prevlakom 2 godine,
u limenkama od crnog lima, sa zaštilnom prevlakom 9 meseci.
UZIMANJE UZORAKA
U slučaju spora zbog 'kvalilela uzimaju se uzorci na sledeći način:
Od mesnih konzervi ležine do 1 ke uzima se sa azličith mesla IO primeraka na prvih 1000 mesnih konzervi (1%).
Na svakih daljih 1000 mesnih konzervi uzima se još po 5 primenaka. ie
Od mesnih konzervi veće težine.od | ke uzima se sa različitih mesta 1O primeraka na prvih 1000 mesnih konzervi (1%).
Na svakdh daljnjib 1000 mesn'h konzervi uzima se još po i primerak.
Započeta hiljada računa se ·kao cela.
Konzerve se moraju dostavili laboraloriju sa zapisnikom o uzimanju uzoraka. U zapisniku mora b"'ti navedeno: STANDARDIZACIJA
. mesto ı datum uzimanja uzoraka
. naziv proizvoda
adresa proizvođača i njegov domicil
- 'količna partije, od koje je uzet uzorak
po čijem nalogu sui uzeti uzorci
· bliža oznaka ili broj vagona, odnosno sanduka (ulko-
liko "sta postoji)
· broj primeraka i težina uzoraka
· imena osoba, koje su. uzimale uzorak
· spoljašni izgled ambalaže robe, od koje su uzeti uzorci, odnosno sva eventualna zapažanja, učinjena prilikom uzimanja uzoraka,
10. potpis osoba ikoje-su pr.sustvovabe uzimanju uzO-
raka.
COO ~ O CJM = OJ WO a
637.517.211
Predlog saveznog propisa kvaliteta br. 162
PROPIS KVALITETA MESA I MESNIH PRERAĐEVINA
|
211
NO O
0
223
|59] (O
231
GOVEĐE MESO
POJAM e
Goveđe meso je meso krupne rogate stoke namenjeno ljudskoj ishranu sirovom ili prerađenom stanju. Razvrstavan je OEPaLO
Prema starosti zaklanih grla govede meso se Trazvi-_ stava na: meso ieladi, meso junad:' | meso odraslil goveda.
Meso: teladi je meso mlađih grla koja nisu odbijena cd sise, maksima'ne starosii do 6 meseci.
“Težina u zaklanom stanju je težina zaklanog grla bez kože, unutrašnjih organa (sa izuzetkom bubrega i bubrežnog loja) i polnih organa (kod muške teladi). Klasa I
Meso teladi renomiranih rasa za produkciju mesa. ne m:iađih od 4 nedelje i ne starijih od 4 meseca, dobro ugojenih._ oblih butova i širokih leda sa jako razvijenim masnim tkivom oko bubrega, tako da se bubreg od loja i ne vidi.
Klasa II
Meso teladi mnespecijalizovanih- rasa za proe!zvodmiju mesa, meso teladi koja misu u najpovocijnijem dobu starosti (mlađa od 2 rmeseca Ni stamja od 4 mesccnu) kao i meso te:adi koja su s'abije uhranjena, tako da se
_ bubreg vadi u masnom ikivu.
Meso junadi je meso gr'a ne m.iadih od 6 meseci | ne starijih od 92 godine.
Težina u zaklanom stanju je težina zaklanog grla s koga su, otstranjeni: koža, glava olsečena u zatiljiku ispred prvog vratnog mpršljena, noge olsečene u prednjem kolepu i skočnom: zglobu, unutrašnji organi (osim bubrega i sa mjim srasiog: masnog tkiva), poini organi kod mulkih i vime kod ženskih životinja. Klasa 1
Meso. junadi renomuranih rasa za produkciju mesa, ženskog pola. dobro ugojenih, oblih butova sa jako razvijenim masnim Htkivom oko bubrega, tako da sc bubrec od !oja ne vidi.
Klasa II a
Meso jumadi koje ne ispunjava uslove polrebne za 1 klasu.
Meso. odraslih goveda je meso grla starijih od 2 godine. Pcd težinom u zaklamom stanju (kYanična težina) podrazumeva: se ežina zak':anog ria sa koga se oisirani: koža, glava olsečena u zatiljku ispred prvog vrafnog priljena, mnoge otsečene u prednjem kclenu i skočnom zg:obu, umulrašnji organi (osim bubregza i sa njim sraslog: masnog ikiva) polni organi kod muškh i vime kod ženskih životinja.
Klasa 1 |
Meso, ova klase po:iče od životimja koje pripadaju renomiranim rasama za produkciju mesa, starosli 96 godina, koje misu bile iskorišćavane za rad, priplod ili mužu i koje su naročito hranjene i ugojene.