JUS standardizacija

96

61 611

612

6013.

614

616

63

~

dl

89

Označavanje mesnih konzervi Na poklopcu limenke utliskuju se sledeće oznake:

Mesec i godina punjenja, i to: mesec rimskim brožjevima, a godina arapskim brojevima.

Vrste konzerve označuju se: Meso u vlastitom soku

'goveđe MG svinjsko j MS ŽiiVi.nsiko | = ·MP Meso s bujonom

'kuvana govedina. — — — — — — — BKG salamurena govedina -— — — — — — BSG salamurena svinjetina — — — — — — BSS šunka BŠ lopatica — — BL druge vrste svinjskog mesa u komadu BS Gulaš — konzerve

goveđi gulaš — — — — _— ___— GG svinjski gulaš — — — — _ ___— GS” Tteleći paprikaš — — — — — GT pileći- paprikaš _— — ~ __” ” ~ — GP fileke — GE Paštetne konzerve ,

svinjska mesna paštela — — — — — PSM iživitiska pašteta _- — PP mešana pašteta s živinskim mesom — — PPM "paštela, od divljači = 0 —_ ____DPD guščija jelrena paštela | — — — — — PGJ guščija jetrena paštela mešana — — — · PGJM svinjska jetrema pašteta — — — — — PSJ teleća jetrena impaštela — — — — — PJ

Etiketa na limemkama mora da sadrži:

naziv proizvoda ;

adresu proizvođača

brutto i neto težinu

količinu mesa u mesnoj konzervi u %

ikoličinu masti u mesnoj konzervi u %

Pod količinom mesa i masti razume se ona količina,

koja se mehaničkim putem cedđemjem masij od mesa

može odvojiti, izražena u postocima.

Sve ostale oznake moraju biti u. skladn s Uredbom o cdredivanju i kontroli kvaliteta proizvoda Službeni list br. 47 od 5. IH. 1948).

USKLADIŠTENJE MESNIH KONZERVI

Mesne konzerve u menkama iskladištavaju se ma „drvenoj „podlozi u suvom, zračnom i hiadnom skladišiu. Oyvakc uskladištene mesne konzerve drže se na skladišiu najviše: ;

u lmenkama od belog lima ji u limenkama od aluminija sa zaštitnom prevlakom 2 godine,

u limenkama od crnog lima, sa zaštilnom prevlakom 9 meseci.

UZIMANJE UZORAKA

U slučaju spora zbog 'kvalilela uzimaju se uzorci na sledeći način:

Od mesnih konzervi ležine do 1 ke uzima se sa azličith mesla IO primeraka na prvih 1000 mesnih konzervi (1%).

Na svakih daljih 1000 mesnih konzervi uzima se još po 5 primenaka. ie

Od mesnih konzervi veće težine.od | ke uzima se sa različitih mesta 1O primeraka na prvih 1000 mesnih konzervi (1%).

Na svakdh daljnjib 1000 mesn'h konzervi uzima se još po i primerak.

Započeta hiljada računa se ·kao cela.

Konzerve se moraju dostavili laboraloriju sa zapisnikom o uzimanju uzoraka. U zapisniku mora b"'ti navedeno: STANDARDIZACIJA

. mesto ı datum uzimanja uzoraka

. naziv proizvoda

adresa proizvođača i njegov domicil

- 'količna partije, od koje je uzet uzorak

po čijem nalogu sui uzeti uzorci

· bliža oznaka ili broj vagona, odnosno sanduka (ulko-

liko "sta postoji)

· broj primeraka i težina uzoraka

· imena osoba, koje su. uzimale uzorak

· spoljašni izgled ambalaže robe, od koje su uzeti uzorci, odnosno sva eventualna zapažanja, učinjena prilikom uzimanja uzoraka,

10. potpis osoba ikoje-su pr.sustvovabe uzimanju uzO-

raka.

COO ~ O CJM = OJ WO a

637.517.211

Predlog saveznog propisa kvaliteta br. 162

PROPIS KVALITETA MESA I MESNIH PRERAĐEVINA

|

211

NO O

0

223

|59] (O

231

GOVEĐE MESO

POJAM e

Goveđe meso je meso krupne rogate stoke namenjeno ljudskoj ishranu sirovom ili prerađenom stanju. Razvrstavan je OEPaLO

Prema starosti zaklanih grla govede meso se Trazvi-_ stava na: meso ieladi, meso junad:' | meso odraslil goveda.

Meso: teladi je meso mlađih grla koja nisu odbijena cd sise, maksima'ne starosii do 6 meseci.

“Težina u zaklanom stanju je težina zaklanog grla bez kože, unutrašnjih organa (sa izuzetkom bubrega i bubrežnog loja) i polnih organa (kod muške teladi). Klasa I

Meso teladi renomiranih rasa za produkciju mesa. ne m:iađih od 4 nedelje i ne starijih od 4 meseca, dobro ugojenih._ oblih butova i širokih leda sa jako razvijenim masnim tkivom oko bubrega, tako da se bubreg od loja i ne vidi.

Klasa II

Meso teladi mnespecijalizovanih- rasa za proe!zvodmiju mesa, meso teladi koja misu u najpovocijnijem dobu starosti (mlađa od 2 rmeseca Ni stamja od 4 mesccnu) kao i meso te:adi koja su s'abije uhranjena, tako da se

_ bubreg vadi u masnom ikivu.

Meso junadi je meso gr'a ne m.iadih od 6 meseci | ne starijih od 92 godine.

Težina u zaklanom stanju je težina zaklanog grla s koga su, otstranjeni: koža, glava olsečena u zatiljiku ispred prvog vratnog mpršljena, noge olsečene u prednjem kolepu i skočnom: zglobu, unutrašnji organi (osim bubrega i sa mjim srasiog: masnog tkiva), poini organi kod mulkih i vime kod ženskih životinja. Klasa 1

Meso. junadi renomuranih rasa za produkciju mesa, ženskog pola. dobro ugojenih, oblih butova sa jako razvijenim masnim Htkivom oko bubrega, tako da sc bubrec od !oja ne vidi.

Klasa II a

Meso jumadi koje ne ispunjava uslove polrebne za 1 klasu.

Meso. odraslih goveda je meso grla starijih od 2 godine. Pcd težinom u zaklamom stanju (kYanična težina) podrazumeva: se ežina zak':anog ria sa koga se oisirani: koža, glava olsečena u zatiljku ispred prvog vrafnog priljena, mnoge otsečene u prednjem kclenu i skočnom zg:obu, umulrašnji organi (osim bubregza i sa njim sraslog: masnog ikiva) polni organi kod muškh i vime kod ženskih životinja.

Klasa 1 |

Meso, ova klase po:iče od životimja koje pripadaju renomiranim rasama za produkciju mesa, starosli 96 godina, koje misu bile iskorišćavane za rad, priplod ili mužu i koje su naročito hranjene i ugojene.