JUS standardizacija

184 j Sa _ STANDARDIZACIJA

| — Stočna hrana, POGACE OD BUNDEVINIH KOŠTICA

DK. 636.085.5 : 635.62 : 681.576.3 JUS E.K3.015

ke isporučeme količine, pre isporuke (kodi proizvo-

Krajnji rok za dostavljanje primedbi: 15 oktobar 1955

Opseg i opis proizvoda

'Ovaji standard se odnosi' na pogače od! bumdevimih koštica dobivene kao sporedmi: proizvodi posle presovamnmja prženih oljuštenih i samlevenih: bundevinih koštica, a. služi kao stočna hrana.

PFizičko-hemiske osobine

— Pogače od prženihi bundevinih koštica sul tvrde ploče, okruglog ili četvorouglastog oblika: koji potiče od oblika presa, boje zelemkasto-smeđe, ugodmog prirodnog mirisa ma. pržene ikoštice od bundeve. Pogače me smeju biti užegle, plesnive i zagađene stramim: primesama.

Sadržina ppetroletarskog ekstrakta, može da bude od 7 do 117.

Sadiržima vode i isparljivih materija na; 105% C sme da; bude najviše 99%.

Sadržima sirovih proteina može da bude od: 40 Ido 55%.

Sadržina pepela sme da bude najviše 9%, a peska majviše 1,59%.

Sirovima (koštice od bumdeve) koja. se 'upotrebljava za dobivamje ulja, odmosno. pogača, mora biti čista i zdrava sa majviše 27 stranih primesa. Sirovini ne sme biti. primešano. dirugo ulionosno seme ili ljuska, čime se smanjuje vredmost pogače.

Pakovanje i isporuka

Pogače odi bumdevivnih. koštica. pakuju: se i isporučuju Wu jutanim, papirnim: i drugim: vrećama, ali se isporuka može vršiti, ii u rasutom (rimfuza) stamjiu. ,

Transportovanje se VrŠi U suvim, zatvorenim. va– gonima, šlepovima, brodovima i ostalim: tramsportnim: sredstvima, koja moraju! biti u takvom stanju da me smeju! uticati ma miris odmosno kvalitet pogača.

Smeštanje i čuvanje

Pogače od bumdevinih: košticai smeštaju. se i čuvaju u vrećama ili ul rasutomi stamju u, tavanskim (podnim), prostorijama: i silosima.

Prostorije i silosi moraju biti suvi, zdravi, čisti i podešeni za provetravanje.

Proveravanje kvaliteta pogača od bundevinih koštica

Kvalitet pogača od bundevinihi Rkoštica proverava se ma uzetim uzorcima! koji se podvrgavaju: ispiitivanju.. 'Uzimanje uzoraka

'Uzorke uzimaju lica koja su dobro upozanata sa načinom uzimanja uzoraka, i koja su ovlašćena od zainteresovanih stranaka; ulkoliko nije prisutam pretstavnik jedne od zainteresovanih stranaka, mju obavezno zamenjuje arbitražni odnosno: privredno-sudski veštak. Uzorci se uzimaju od. sva-

đača odmosmo prodavca) ili posle izvršeme ispoOruke (kod kupca odnosno potrošača), prema: spo razumu! zainteresovanih: stramaka.

Uzorci se uzimaju: od: cele pošiljke ili od! jedinice pošiljike, naprimer od celog tovara od 1000 tona ili od svakog vagona odmosno prevozmog sredstva.

Kad se pogače bumdevinih. koštica. isporučuju u rasutom stamju (rimfuza) uzorci se uzimaju sa razmih: mesta; obično dijagonalno prema, uglovima i to iz gormjeg, srednjeg) i donjeg sloja — po koja ploča, a uzorci (ploče i delovi ploča) moraju! biti približno jednakih težima.

Kad su pogače od bumdevinih: košitca, samlevene i isporučuju: se u rasutom:i stanju uzorci se uzimaju sa raznih: mesta dijagonalno, obično prema uglovima iz gornjeg, srednjeg i donjeg sloja uvek u jgtim: količinama.

Za uzimamje uzoraka pogača samlevenih i ispOručenih u rasutom stanju dili u vrećama upotrebljavaju se sonde: mamje za uzimanje uzoraka iz vreća, a veće za uzimanje uzoraka u rasutom stamiju., 3

Kad je isporuka pogača izvršena u vrećama. izimamje uzoraka vrši se ma taj mačin što se za isporučene količine do 20 tona, uzima po jedna pogača ili deo pogače iz svake desete vreće, a, za isporučeme količine preko 20 toma, iz svake dva-– desete vreće. Uzimanje uzoraka iz vreća vrši se sa vrha, iz sredine i sa dma vreće a pogače ill delovi njeni moraju: biti približno jednakih: težima, ukoliko se mne upotrebljava: sonda za, uzimamje uzoraka iz vreća: u slučaju da se pogače isporučuju u samlevenom stanju.

Kad se uzorci pogača od: bundevinih koštice uzimaju pri utovaru ili istovaru, tada se uzimanje uzoraka vrši u jednakim vremenskim razmacima i to:

— kad su pogače u rasutom stanju uzimanje se vrši ma majpogodnijem: radnom: mjestu! odva-– jamjem približno jednakih: količima „odmosno broja pogača ili delova pogača u jedmakim vremenskim razmacima; kad! su: pogače samlevene i ul rasutom stamju uzimanje uzoraka se vrši ma majpogodnijem mestu, naprimer kod elevatora; protočnih cevi i sličnim: mestima gde proizvod pada u vag0n, šlep, brod ili drugo. prevozno sredstvo; ikad: se pogače pakuju u Wreće uzimanje uzoOzaika se Vrši kao što je opisano u tački 5.106 ovog standarda.

5.108. Za isporučene količine do 10.000 ks, uzeti zajed-

nički uzorak: mora biti težak majmanje 5 ikg. Kad

je isporuka veća od 10.000 kg, tada se za svakih daljih 10.000 kg ili započetih 10.000 kg uzima još po 2 kg.

'Uzorci uzeti ma načine opisane u tačkama 5.102 do 5.108 ovog standarda, pomešaju se Wu jedam zajednički uzorak uz prethodno razbijanje pogača u sitne delove, ukoliko isporuka nije bila u. samlevenom obliku, pa se od tog zajedničkog uzoTka postupkom. četvrtanja izdvoji srednji definitivni uzorak u težini od 3 do 5 kg. Ovaj \defiminitivni uzorak podeli se na 3 do 5 jednakih: delova i svaki deo mora da teži najmanje 1 KS. Ukoliko se zahteva veći broji defimitivnih. lizZO-