JUS standardizacija

STANDARDIZACIJA : > 289

4.32.

Razvrstavanje

Prema klaničnoj, težimi zaklane svimje razvrstavaju se u ove kategorije:

1 kalegorija, sa težinom 53 do 575 kg; ,

5 kategorija, sa težinom 58 do 695 kg;

3 kategorija, sa težinom 68 do 68 kg,

4 kategorija, sa težinom: 68,5 do 74 Kg;

5 kategorija, sa težinom: 74,5 do 80 ik.

Svinje manje ili veće klanične težine od ovih ne dolaze u obzir za bekon.

Od navedenih Kklamičnih težima, odnosno kategorija, dobijaju se po dve igotove bekon polutke, težine: 1 kategorija — — — — >= >= = 2 kg; | |

2 kategorije — — — — — — — 92 do 25 kg;

3 kategorija. — == — >= — . 25 do 27 kg;

4 kategorija. — — — — — — — 27 do 29 kg;

5 kategorija. — — — — — — — 299 do 392 kg.

Kategorija se označava usijanim: žigom na unutrašnjim stranama obe šunke sa: kat. 1, kat. 2 itđ. Visina slova i broja na žigu iznosi 25 mm.

Tom prilikom označavaju se i obe polutke jedne svimje istim redmim brojem. i to na koži lakta, numeratorom, sa hemiskim mastilom. Redni brojevi svimija označavaju se od 1 do 10.000, a posle ovoga! počimje ispočetka u istoj klanici od broja 1.

Ocenjivanje polutki

Ocenjivanje polutki vrši se prema debljini slanine na grebemu, sredini leđaj i nai krstima, ulkoliko su već ispunjeni uslcvi u pogledu čvrstoće i boje slanine, kao i kvaliteta mesa.

Klasa Iznad grebena maksimum

maksimum maksimum minimum cm cm cm cm

| 5,4 8,8 1,9 8,8 ||| 517 | 5,8 : 1,9 8,8 III 6,0 4,1 1,9 4,1

F Se ia Je čija debljina slanine na sredini leđa prelazi određenu maksimalnu granicu za asu.

IL Sve svinje čija debljina slanine na sredini !eđa iznosi manje od 1,9 cm.

auuu uma ruznu paru uuu uuu uuu uuu nur auuu uuu uuu uuu uuu uuu mu u uuuUUEIEIEEKE, Isu ruzu umu nu uuu m munare uu uuu Ia uuu

Debljina slanine meri se na ovim mestima: — iznad grebena, gde je najideblja, — iznad krsta — ma vrhu mišića koji ulaze u slaminm,

— ma sredini leđa, tako da otstupanje ne bude veće od 7 cm levo i desno od tačke koja se nalazi na sredini između. krsta i sredini leđa.

Polutke koje imaju niže navedene nedostatke ne mogu doći u obzir za bekom: — alko je koža u znatnoj meri oštećena,

— alo koža u znabnoj meri otstupa od normalnog izgleda,

— s krvavim partijama slanine,

Na osnovu dobivenih mera o debljini slanine određuje se konačna ikdasa polutki prema priloženoj tabeli.

Dužima mpolutki za izradu bekona me sme biti manja od 76 cm, a meri se od sredine kuvrge silme kosti do zgloba između zadmjeg vratnog i prvog grudnog pršljema.

Klasa se označava kada se na: polutki bekona učžeže sijanim gvožđemi rimiski ibroj ili slovo #, odmosno TI, ispod oznake kategorije. Veličina znaka je 25 mrn.

Na kožu polutki koje odgovaraju po kategorijama i klasama za izradu bekoma, točkom koji se stalno greje na posebnom plameniku, užeže se natpis »Y U GOSLA V«. Visina slova moral iznositi 27 mm. Ovaj natpis se stavlja u dva reda. Redovi počinju od početka do kraja šunke i zatim se razdvajaju i idu paralelno do kraja vrata. Razmak i;zmeđu redova treba da bude oko 15 cm. Red koji ide pored reza na leđima treba da je udaljen od ovoga G do 7 cm.

Između ova dva reda natpisa, klanica stavlja svoj žig ma 3 mesta i to na šumi, sredini i plećki.

Posle ocenjivanja polutki glava se odreže neposredno iza mpotiljne kosti ali tako da polutka ostane viseći na dva ligamenta. Zatim se udara snažno po glavi sa unutrašnje strane gvozdenom: motkom,

da se istegne vrat, nakom čega se glava sasvim otseče.

Posle toga se iz poludi vade salo i bubrezi.

Prema debljini slanime polutke se razvrstavaju u ove klase: i Debljina slanine Sredina leđa Iznad krsta