JUS standardizacija

yaya

STANDARDIZACIJA

Predlog br. 2059

Krajnji rok za dostavljanje primedbi: 1 mart 1957

Opseg

Ovaj standard odmosi se na gotov proizvod od! povrća (biološki konzervisano povrće), neposredmo upotrebljiv za ishranu.

Definicija

Biološki konmzervisano povrće je povrće konzervisano mlečnom., kiselinom, stvorenom mlečnom fermenitacijom, tako da se neposredno može up9oitrebiti za ishramu,

Tehnički propisi

Biološki konzervisano povrće mora: imati karakterističan ulkus i miris.

Biološki komzervisanmo povrće ne sme biti kašasto, sluzavo, omekšalo, plesnivo i ne sme poka-– zivati bilo kakve druge znakove kvarehnja.

Biološki konzervisamo povrće se ne sme konzervisati hemiskim sredstvima.

Biološki Rkomzervisano povrće mora sadržavati ukumpnih. iiselina, izraženih kao mlečna, najmamje 1,2%. \

'U biološki konzervisanom povrću sadržina ispar– ljivih kiselina može biti, najviše 0,77%, alkohola 0,74% a pH 4.2.

6

Dozvoljeno je da se biološki konzervisanom po= vrću: doda kujnske soli od 1 do 6% kao i rafinovanog šećera, začina i mirođija, a čiji kvalitet mora. odgovarati propisima Pravilnika: za Životne namirnice.

DK 664.853.541 JUS E.H5.015

Sirovine

Za proizvodnju biološki konzervisanog povrća upotrebljava, se sveže, zdravo i odabrano povrće.

Pakovanje

Biološki konzervisamo povrće se pakuje u: — drvenu burad sadržine 50 kg,

— fegle sadržime od. 0,5, 1, 2 |. 9 kB,

— kese od' plastičnih materija.

Smeštaj i čuvanje

Proizvodi se smešta i čuva u čistoj, suvoj, dobro

provetrenoj prostoriji, zamračenoj, zaštićenoj od neposrednog dejstva sunčanih zrakova i mraza, odvojeno od namirnica sa stranim zadahom i Dpodložnih plesnivosti.

Rok garancije

Ako se proizvod čuva na način: predviđen. u. tač. 6 ovog standarda prodavac garnatuje za, kvalitet proizvoda. u originalnom: pakovamju mesec dana od. dana smeštaja.

Proveravanje kvaliteta

Proveravanje Mevaliteta se vrši prema JUS #.H3.005.

Oznake

Na svakom originalnom pakovanju (drvena burad, tegle, kese od plastičnih materija) mora da bude naznačeno sledeće:

— naziv i mesto proizvođača,

— Vrsta. proizvoda, i

— brufo, tara i neto težina,

— datum proizvodnje,

— uputstvo, za upotrebu.

_407