JUS standardizacija

- STANDARDIZAC

Predlog br. 2060

Krajnji rok za dostavijanje primedbi: 1 marta 1957

i Opseg

Ovaj stamdard odmosi se na gotov prošdzvođ od povrća, (povrće konzervisano u hermetički zatvorenoj ambalaži), meposredmo upotrebljiv za ishramu.

2 Definicija

Povrće konzervisano w hermeftički zatvorenoj amibalaži je povrće konzervisanmo tcplotom: u. hermetičkii zatvorenim sudovima, tako da. se neposredno može upotrebiti: za ishranu.

3 Tehnički propisi

3.1. „Povrće Momnmzervisamo i hermefički zatvorenoj amibalaži mora: imati, karakterističan ukus |i miris svežeg povrća iz koga je proizvedeno.

3.3 Tečnost (slami rastvor)

konzervisanog: povrća - mora biti bistra. +

13 Za zalivanje konzervisanog povrća upotrebljava se slani rastvor čija sadržina Kkujnmske soli ne sme biti veća od 2%, a, sadržina šećera iznadi 27%.

3.4 Voda, sa kojom: povrće prilikom prerade i konzervisanja dolazi u neposredam: dodir, kao i vodn koja služi za spravljanje slanog rastvora, mora lbiti besprekorna sa zdravstvemog i tehmološkos gledišta.

315 Povrće konzervisamo u hermetički zatvorenoj amibalaži me sme biti plesnivo niti pokazivati znake vrenja. :

8.6 Dozvoljeno je dodavati mirođije koje moraju. ođgovarafi Pravilniku za životne namirnice.

VI Dozvoljeno je da se povrću konzervisanom u hermetički zatvorenoj ambalaži dodaju limnumska, vinska ili mlečna kiselina, do 0,3% računato na gotov proizvod, a l-askorbimska kiselima najma-– nje 0,92 g/kg. Ove MRiseline moraju odgovarati Praviilnlikuw za Životne namirnice.

8.8 Povrće u hermetički zatvorenoj amibalaži ne sme | se konzervisati hemiskim sredstvima,

POVRĆE KONZERVISANO 1 HERMETICKI ZATVORENOJ AMBALAŽI

JUS E.H5.001

- | DE 664.843.6

3.9 U 1 kg povrća, komzervisanog: u! hermetički zatvorenoj amibalaži može biti: — bakra majviše 10 mr” — kalaja najviše 50 mg, '—m arsena najviše 1,0 mg: na 1 kg, — olova ne sme biti ni u tragovima.

4 Sirovine

4.1 Za proizvodnju povrća konzervisanog u hermetički zatvoremoj ambalaži upotrebljava se sveže, zdravo, mlado, neoštećeno povrće.

4.9 Povrće mora biti besprekorno oprano i očišćeno, kao i pažljivo. odabrano.

5 Pakovanje all Pakovanje se vrši mprema JUS E.H3.015. 6 „Smeštaj čuvanje

Proizvodi se smešta, i čuva u hladmoj, Čistoj, su voj, dobro mprovetremoj, zamračenoj prostoriji, zaštićenoij od neposredmog dejstva sunčamih zrakova i mraza.

T Rok garancije

Alko se proizvod čuva na mačin predviđen u tač. 6 ovog stamdarda, proizvođač garamfuje za njegovu frajnost godinu: dama od dana smeštaja.

8 Proveravanje kvaliteta Proveravanje kvaliteta vrši se prema JUS B.H3.015.

9-_ Omake

Na svakom: originalnom pakovanju (drveni samduci, kutiije od kartona) mora da bude naznačeno sledeće:

— naziv i mesto proizvođača,

— Vrste proizvoda,

— bruto, tara Ili neto. težina,

— datum: proizvodnje,

— uputstvo za upotrebu, =

O |)

ze?

Sr. . IJA |

|