JUS standardizacija
- MALU O jV= 48 i di
a :.\ NOSA S la 0811 ? s
STANDARDIZACIJA OPNNŽIMS 1 · j Ž 400
SO pra ; SO. DK 664.84
Predlog Dr. 2061 _ SOKOVI OD POVRĆA JUS B.H5.090 .. ~: Šš · · · · · i i
Krajnji rok za dostavljanje orimedbi: 1 mart 1957 4.9 Dozvoljeno je tretiranje svežeg povrća askor-
binskom kiselinom. mpre izdvajanja soka.
1 Opseg 43 Dozvoljeno je da se soku od povrća doda
1-askorbinska kiselina u količini od 0,5 g/kg. Ovaj standard odnosi se na gotov proizvod od .. OBE
povrća (sokovi od povrća), neposredno upotreb-
ljiv za ishranu. 5 Pakovanje
5.1 Sok od povrća se pakuje u hermetički zatvorenu
2 Dežinicija | staklenu ili limenu ambalažu, iznutra lakiramu Sok od povrća je gotov proizvod. dobiven odgo- (yerniranu). varajućom preradom: svežeg povrća, bez dodatka 5.92 Sokovi od povrća se pakuju. i: vode i aromatičnih materija, pripraviljen: konzer- — staklene boce od 0,5; 0,7 i 1 litar zapremine, visanjem tako, da se neposredmo može upotre- — limene kutije (od belog lima) odi 0,5; 1,0; 2,0; biti za ishranu. i 5,0 litara zapremine. L
a Pr MOO BS SN LOVU ! Walyaı ki i
a Tehnički propisi 6 Smeštaj i čuvanje
3.1 Sok od povrća mora. da ima prirodnu boju, mi-
iii LO: . . Proizvodi se smeštaju i čuvaju u hladnoj, čistoj, Tis i ukus povrća iz koga je proizvediem.
suvoj, dobro provetrenoj prostoriji, zamračenoj
3.5 Sok od povrća me sme biti u stanju vrenja niti ij zaštićenoj od neposrednog dejstva -sumčanih da je prevreo, ili da ima ukus ili miris ma plesam. zrakova ij mraza.
3:58 Sok od povrća mora sadržavati najmanje 37 suve materije (refraktometriski), bez soli. 17 Rok garancije
3.4 sok O povrća može sadržavati fino dispergiran Ako se proizvod čuva na mačin predviđen, u parenhim. tač. 6 ovog standarda, proizvođač garantuje za
3.5 Sok od povrća se ne sme konzervisati hemiskim kvalitet proizvoda u originalnom. pakovanju 6 sredstvima. ' meseci od dana smeštaja.
3.6 | Dozvoljeno je mešanje sokova od povrća: u. cilju: poboljšanja ukusa. 8 Proveravanje kvaliteta
9.1 Dozvoljeno je da se u soku od povrća u cilju Proveravanje kvaliteta se vrši prema JUS poboljšanja ukusa doda kujnske soli u količimi #..H2.005. najviše 27%, računato na Sotov proizvod.
3.8 Dozvoljeno jie da se soku od povrća u cilju po- 9 Oznake boljšanja ukusa doda vinske, limunske ili mlečne ı | | kiseline u količini najviše 0,15%, računato na: go- Na svakom originalnom pakovanju (staklena ill tov proizvod. limena ambalaža) mora da bude naznačeno sle-
deće: 4 Sirovine — maziv i mesto proizvođača, i — vrsta proizvoda, 4.1 Za proizvodnju soka od: povrća upotrebljava se - — bruto, tara i neto težina,
sveže, oprano, dobro sazrelo i potpuno zdravo — datum proizvodnje, povrće. — umputtstvo za upotrebu.