JUS standardizacija
410
5.8
3.4
8.5
3.6
4,1
4.2
Krajnji rok za dostavljanje primedbi: 1 mart 1957
Opseg
Ovaj standard odnosi se na gotov proizvod od povrća (sušemo povrće), neposredmo upotrebljiv za ishranu.
Defimicija
Sušeno povrće je proizvod dobiven. sušenjem zdravog i svežeg povrća odgovarajućim: postulpkom: do takvog stepena, da je prikladno za duže smeštanje.
Tehnički propisi .
Sušeno povrće mora imati karakterističan mi Tis i ulkus svežeg povrća iz koga je proizvedeno.
Sušeno povrće mne sme biti plesnivo, oštećemo štetočinama, sadržavati insekte i larve, niti zagađeno. drugim. mehaničkim: i biološkim. zasađenjima, ne sme imati nikakav strami miris.
Pri završenom sušenju povrće sme sadržavati najviše 10% vode, a prilikom smeštaja i čuvanja najviše 15% vode.
Sušeno povrće naknadnim. kvašenjemi mora po-
kazivati organoleptička svojstva svežeg povrća.
Sušeno povrće potopljeno u čistu hladmu: vodu mora: da primi: pumu količinu: vode, koja mu. je sušenjem bila otstranjena.
Stramih primesa, koje u wsušeno povrće dospevaju preko sirovine ili usled postupka proizvodnje, može da bude, računato na gotov proizvod: — peska najviše 0,03%,
— sumipor-dioksida (SO-s) najviše 0,05%.
Sirovine
Za proizvodnju sušenog povrća umotrebljava se sveže, zdravo, mlado, pažljivo očišćeno povrće, oslobođeno neumpotrebljivih. delova.
Dozvoljeno je tretiranje svežeg ili sušenog pO-
vrća askorbinskom, kiselinom.
Pakovanje
Sušeno povrće se pakuje tako kako bil se sprečilo njegovo smanjivanje vredmosti.
Sušeno povrće se pakuje u papirne vreće, najmanje dvostruke, u kartonsku ambalažu, u li-
5.3 5.91
5.83
” STANDARDIZACIJA
1 menu ambalažu ili wu drusu podesnu ambalažu koja nije štema po zdravlje.
Sušemo povrće se pakuje ma sledeći način:
uu količini od 100 g čiste težine u papirmim: kesama, kartonskim kutijama, celofanskim: kesama, u ambalaži od papira impregnisanmoj voskom, u. aluminijumskim folijama, ili „drugim. podesnim i po zdravlje bezopasnim pakovamjima;
presovano (briketiranmo) povrće u količini od 100 do 500 g čiste težine u celofan, ambalažu od: pa– pira impregnisamog voskom, u aluminijumske folije ili w drugu podesnu ambalažu ikoja nije štetna po zdravlje;
samleveno sušeno povrće i povrće ui prahu u kaTtonske kuiije, dobro zatvorene, obložene paDipira jimipregnisamog: voskom, u aluminijumske folijom od plastične mase, jli u: limene kutije;
sušeno povrće za ishramui dece (u obliku praška ili krupice) posle presovamja se pakuje u papir impregmisan voskom. a zatim. ui specijalni omotač (pabi?T).
Smeštaj i čuvanje
Proizvodi se smešta i čuva u hladmoj, čistoj, suvoj, dobro mprovetrenoj prostoriji, zaštićenoj od neposrednog dejstva sumčanih zrakova i mraza, odvojeno od mamirmica sa stramim zadahom i podložnih plesnivosti.
Rok garancije
Ako se proizvod čuva na način predviđen u tač. 6 ovog standarda: proizvođač garantuje za kvalitet proizvoda ti originalnom. pakovanju 12 meseci: od: dana smeštaja.
Proveravanje kvaliteta
Proveravanje, kvaliteta vrši se prema JUS R.H3.005.
Oznake
Na svakom originalnom pakovanju (papirme vreće, limena amibalaža' i dr.) mora da bude naznačeno sledeće:
— naziv i mesto proizvođača,
— Vista proizvodi,
— bruito, tara i neto težina,
— mputstvo za upotrebu.
DK 664.844 JUS E.H6.005