JUS standardizacija
|__STANDARDIZACIJA
Predlog br. 2063
Krajnji rok za dostavljanje primedbi: 1 mart 1957
i
|V] o
3.6
Opseg
Ovaj standard odnosi se na gotov proizvod od povrća (zgusnuti sok od povrća), neposredmo upotrebljiv za ishramu.
Definicija
Zgusnuti sok od povrća je proizvod, dobijem
ukuvavanjem. ili smrzavanjem sirovog soka od
povrća: do sirupaste konzistencije, bez dodatka soli.
Tehnički propisi
Zgusnuti sok od povrća mora da bude sirupast, da ima prirodnu boju i karakterističan miris i ukus povrća iz koga je proizveden.
Zgusnuti sok od povrća ne sme da ima ulkus i miris na Dlesan, niti da je u stanju vrenja, ili da pokazuje kakve druge znake kvara.
Dozvoljeno je da se zgusnutom soku od povrća količina postojećih kiselina smanji čistim. kalciumlkkarbonatom ili pomoću izmenjivača tonova.
Zgusnuti sok” od povrća mora sadržavati najmamje 60% suve mater:je (po refraktometru).
Prilikom. proizvodnje zgusnutog soka od povrća nije dozvoljeno dodavati vode, soli, bojenih i aromatičnih materija, niti se smeju dodavati. hehijska sredstva za komzervisanje.
Stranih primesa, koje u zgusmufti sok od povrća dospevaju preko sirovine ili usled postupka. proizvodnje, može da bude, račumato na gotov proizvod: — peska najviše. do 0,1%,
— bakra najviše 50 mg na 1 kg,
— olova najviše 2 mg na 1 kg,
— arsena najviše 1 mg na 1 kg,
— SO» najviše 50 mg na 1 kg.
ZGUSNUTI SOK OD POVRĆA
a a ee e =—:—— |
3.7
DK 664.84 JUS E.H5.070
Dozvoljava se dodavanje askorbinske kiseline majviše 0,5 g|kg.
Sirovine
Za proizvodnju zgusnutog soka od povrća: upotrebljava se zdravo, sveže, dobro oprano i odabrano povrće.
Pakovanje
Zgusnultti sok od! povrća se pakuje u Kkulije od belog lima, iznutra lakirane, sadržine 1 k8, 2 kg i 5 kg: u burad od 50 i 100 kg sadržine. Smeštaj ı čuvanje
Proizvod se smešta i čuva u čistoj, suvoj, dobro provetrenoj prostoriji, zamračenoj, zaštićenoj od neposredmog dejstva sumčamih zrakova i mraza. Rok garancije
predviđen u
garamtuje za pakovanju 3
Alko se proizvod čuva ma način tač. 6 ovog standarda prodavac kvalitet proizvoda u origimalnom: meseca od dama smeštaja.
Proveravanje kvaliteta
Proveravanje kvaliteta vrši se prema JUS
R.H2.005.
Oznake
Na svakom orig:nalnom pakovamju (kutije od belog lima, burad) mora da bude naznačeno:
— naziv i mesto proizvođača, — Vrsta proizvoda,
— bruto, tara i neto težina, — uputstvo za upotrebu. ~