JUS standardizacija
412
a Ga m
Predlog br. 2064 i
MARINIRANO POVRĆE (TURŠIJA)
WO KV ga YO DO
- STANDARDIZACIJA
DK 664.845.54 JUS E.H5.050
e Icm—I
Krajnji rok za dostavljanje primedbi: 1 mart 1957
1
3.2
3.3
3.4
3.5
3.6
37
Opseg
Ovaj standard odnosi se na gotov proizvod od povrća (marinirano ipovrće), meposredno: uDOtrebljiv za ishramai,
Definicija
Marimirano povrće (turšija) je proizvod: dobijen Ronzervisanjem svežeg povrća, prethodmo pripremljenog, sirćetnom: kiselinom, tako da se neposredno može upotrebiti za ishranu.
Tehnički propisi
Marinirano povrće mora imafi karakterističan
Marinirano povrće me sme bili plesnivo, ili u znaku vrenja ili pokazivati kakve druge znake kvara.
Sadržina sirćetne kiseline u mariniranom. povrću može biti odi 1,5 do 6,0%.
Dozvoljava se Wdodavamje Kkujnske soli do sadiržine od 2,0%, kao i muirođilja i začina, koji moraju odgovarati postojećim proipisima Pravilnika o životnim: mamirnicama.
Dozvoljava se dodavanje šećera wu količini od 1,5 do 4,0%.
Prilikom proizvodnje muariniranog: povrća nije dozvoljeno da se dodaju veštačke boje, mirilsi ili ma kakve druge materije, izuzev dodatke predviđene wu tač. 3.3, 83.4 i 3.5, ovog: standarda.
Sadržina celokupnih iselina, preračunmato na sirćetnu Miselinu, ne sme biti iznad 0,97%.
4
Sirovine
Ze proizvedmju mariniramog povrća upotrebljava se sveže, zdravo, dobro: oprano i odabrano povrće. -
Pakovanje
Marinirano povrće se pakuje u tegle sadržine 1/5 kg, 1,0 kg i 2,0 kg; limene kutije od belog lima. izmutra lakirame, sadržine 1/4 kg, 1/2 kg, 1,0 kg i 2,0 kg: burad sadržine 25 ij 50 ikg: kese od plastičnih materija.
Smeštaj i čuvanje · Proizvod se smešta i čuva u čistoj, suvoj, dobro
provetrenoj prostoriji, zamračenoj, zaštićenoj od neposredmog dejstva sumčamih zrakova i mraza.
Rok garancije Ako se proizvod čuva na načim predviđen. u tač. 6 ovog standarda, prodavac garamtuje za kvalitet
proizvoda u originalnom pakovanju 4 meseca od dana smeštaja.
Proveravanje kvaliteta
Proveravanje kvaliteta se vrši prema JUS
E..EH3.005.
Oznake
Na svakom, originalnom: pakovanju (limene ku tije, burad, kese) mora da bude maznačeno sledeće: — maziv. i mesto proizvođača, — Vrsta proizvoda.
— daitum. proizvodnje,
— bruto, tara: ii neto težina, — uputstvo za upotrebu,
i