JUS standardizacija

\

Eur uuu uuu III auuu muzara III i Or ma Izu1– mu mu u AIC cm GROCKA

4.2.

4.4

STANDARDIZACIJA. |

Određivanje stranih primesa.

Izmeri se 10 do 20 g semena ricinusa, razastre na glatki crni ili beli papir, odnosno staklo, pa se pomoću pincete i drugih sredstava izdvoje primese iz semena. Primese se izmere, a radi kontrole i čisto seme. Zbir semena i izdvojene nečistoće me sme se razlikovati više od 0,3 g od: celokupne količine izmerenog semena koja je uzeta na amalizu. E Dobiveni rezultat izražava se u procentima stranih primesa (P), na originalno seme, prema formuli:

n

P = — X 100 a

n — izmerena težina primesa u gramima, a = izmerena: težina semena u gramima.

Određivanje vlage

5 do 10 g razdrobljenog semena ricinusa: izmeri se u posudu za merenje i suši 2 časa u sušionici na 150"C. Posle sušenja hladi se pola časa u eksikatoru i meri u zatvorenoj posudi. Sušenje se ponavlja do konstanine težine tj. dok razlika dvaju uzastopnih merenja ne bude manja od 0,1%, računato ma igmerenu količinu semena. U slučaju ponovnog sušenja ovo. se Dponavlja po 1 čas, a hladi ma isti mačim kao što je rečeno ramije. Dobiveni rezultat izražava se iu procentima (V) na originalno seme prema formuli: a — b =

> 100 a

s = izmerena količina „originalnog gramima,

semena u

b= izmerena količina semena posle sušenja u gramima.

Određivanje ulja,

5 do 10 sg dobro usitnjenog semena ricinusa iZzmeri se i stavi u čauru za lekstrakciju. U čauri se suši 1 čas u sušionici na 105"'C (sušenje treba produžti ako seme sadrži više od 15" vlage), zatim: se ekstrahuje 6 časova u Soxhlet aparatu ihi 2 časa u aparatu po Twiselman-u. Ekstrakcija se vrši redestilovanim petrol-eterom (JUS B.H2.261), Posle dovršenja ekstrakcije iz ekstraktora se ispari rastvarač, suši na 103 do 105"C, hladi pola časa u eksikatoru i meri. Čaura sa ekstrahovamim. semenom. posle ispitivanja rastvarača, suši se takođe 1/4 časa na temDeraturi od 105"C. Posle toga sadržaj čaure pre= nese se u ftarionik, izmeša sa peskom (pesak mora bili iskuvan u hlorovodoničmoj kiselini, dobro opram i prosušem), dobro smrvi, kvanititativno premese u čauru ji ekstrakuje još 2 časa. Iz ekstrahovanog dela dobivenog posle druge ekstrakcije ispari rastvarač, a ostatak se suši od 103 do 105" do konstanine težine, hladi 1/2 časa: u. eksikatoru i, posle toga meri. Težina ulja smatra se konstantnom ako se posle ponovnog sušenja od 1/4 časa procenat ulja me menja više cd 0,1%. Ako je težina ulja dobivenog drugom ekstrakcijom veća: odi 10 mg, mora se ekstrakcija sa peskom. ponoviti. Ovo se ponavlja sve dotle, dok težima mulja ponovne ekstrakcije za vreme od! 2 časa ne bude manja od 10 mg.

Đ.1

5.2

Dobiveni rezultati izražavaju se u mprocenitima sirovog ulja (U) na originalno seme prema formuli:

c = XX 00 a

a= izmerena količina originalnog gramima,

semena u

b — izmerena količina ulja (zbir ulja iz glavne i ponovljenih ekstrakcija) u gramima.

Određivanje slobodnih maSnih kiselina u sirovom ulju semena ricinusa.,

Slobodne masne kiseline određuju se meposredno posle određivanja ulja.

Osušenom i izmerenom:; ulju, dobivenom. ekstrakcijom doda se 25 Ido 30 ml meutralne smese etilalkohola i etra (1:1), promućka se i titruje sa 0,1 m alkoholnim rastvorom KOH uz fenolftalein kao indikator.

Slobodne masne Kiseline izražavaju se U procentima kao oleinska kiselina.

Procenat slobodnih masnih Migelima (So), kao

oleimska kiselina, izračunava: se prema sledećoj formuli:

a >X 0,0282 X 100 SOM= JI S RE SS 8 a= broj upotrebljenih m1 0,1 n KOH, g= izmerena količina ulja u gramima.

Ako je sadržaj slobodmih masnih Kiselina potrebno izraziti u stepenu kiselosti ili kiselinskom broju, tada se sadržaj slobodmih masnih Kiselina preračunava lu procentima ma ove vredmosti pomoću sledeće tabele:

'/o oleinske kiselinski stepen kiseline broj kiselosti 1 3,5425 1,9894 0,2823 1 0,56104 0,5027 1,7806 1

Način pakovanja i isporuka

Seme se pakuje i isporučuje u vrećama ili u rasutom. wtanju (rinfuza).

Transportovanje semena ricinusa vrši se u sUuvim, čistim i zatvorenim vagonima, kamionima i kolima, šlepovima ili brodovima i drugim transporinim sredstvima. Ova transportna sredstva ne smeju biti uprljana materijama, niti smeju imati miris koji bi štetno uticao na seme ricinusa. Smeštanje i čuvanje

Seme ricinusa smešta se i čuva u vrećama ili u rasutom stanju u prostorijama (tavanskim prostorijama, wilosima i slično) koje moraju biti suve i zdrave i koje se mogu provetravati.