JUS standardizacija

STANDARDIZACIJA

MANDARINE

Predlog br. 2545

Krajnji rok za dostavljanje primedbi: 1 jun 1958

2.1

2.21

2.22.

Opseg

Ovaj predlog standarda odmosi se na plodove plemenitih sorti mandarine (Citrus reticulata Blanco). i

Razvrstavanje

Plodovi mandarine se razvrstavaju prema dobu sazrevanja sorata i prema Kvalitetu.

Prema dobu sazrevanja mandarine se dele na 2 grupe: rane i pozne sorte. U prvu grupu spadaju sorte: unšiu i klementina, a u drugu grupu domaća mandarina (havana) i Danecy tangerine.

Prema kvalitetu mandarine se dele na Kvalitete: ekstra, kvalitet I (»standard«) i Kvalitet IT. (»merkantil«).

Kvalitet ekstra

U ovaj kvalitet spadaju plodovi mandarina iste sorte, zreli, zdravi, sortirani, sočni, slatko nakiselog ukusa, pravilnog oblika, bez mehaničkih povreda na kori (epiderm:su) i bez oštećenja od bolesti, štetočina i mrazeva. Plodovi moraju biti ubrani sa peteljkom koja je kratko odrezana na nivo površine ploda i sa ravnim presekom. Boja plodova ovog kvaliteta treba da bude kod sorata domaća (havana) i klemenftina žuto narandžasta, kod sorte unšiu početak prelaza iz zelene u žutu (ukol ko nije veštački izazvana žuta boja), a kod sorte Dancy tangerine crvena.

Mandarine ovog kvaliteta treba da imaju prečnik najmanje 52 mm po ekvatorijalnom preseku ploda; ne smeju imati nikakvih deformacija niti vidljivih nedostataka i treba da imaju specifične osobine sorte.

Dopušta se najviše 2%5 plodova koji imaju sitne površinske ozlede kore ali koje ne utiču na trajnost čuvanja plodova.

Kvalitet I (»standard«)

U ovaj kvalitet spadaju plodovi mandarina iste sorte, zreli, zdravi, sortirani, sočni, slatko naki-

2.23

3.2

DK 634.322 JUS H. B2.072

selog ukusa, bez mehaničkih ozleda i bez oštećenja od bolesti, štetočina i mrazeva. Boja plodova kao što je navedeno kod kvaliteta ekstra. Mandarine ovog kvaliteta treba da imaju u prečniku najmanje 48 mm, i da su ubrane sa pefeljkom kao kod prethodnog kvaliteta.

Dopušta se najviše 10% plodova koji imaju Dpovršinske ozlede kore, ali da ove ne utiču na trajnost čuvanja plodova.

Kvalitet II (»merkantil«)

'wU ovaj kvalitet spadaju plodovi mandarina iste sorte, zreli, zdravi, sort rani ili nesortirani, sveži, sočni, slatko nakiselog ukusa, bez mehaničkih povreda kore i bez oštećenja od bolesti i štetočina i mrazeva.

Dopušta se 10% plodova sa mehaničkim manama i nedovoljne kalibraže za druge kvalitete.

Ambalaža - | ,

Plodovi mandarine pakuju se u:

— letvarice za voće i povrće JUS D.F1.038, — letvarice za voće i povrće JUS D.F1.039, — letvarice za voće i povrće JUS D.F1.040.

Plodovi mandarine kvalitete ekstra i kvaliteta I moraju biti umotani u svileni papir.

Oznake

Mandarine pakovane u ambalažu predviđenu tač. 3 ovog standarda moraju imati sledeće oznake:

— mesto, odnosno reon proizvodnje,

— naziv sorte,

— oznaka kvaliteta (extra, kantil«) .

— kalibraža plodova,

— naziv preduzeća (pošiljaoca).

Opšti uslovi za sveže voće i povrće predviđeni su standardom JUS E.B1.010.

»standard«, »mer-