JUS standardizacija

STANDARDIZACIJA

Predlog br. 2544

Krajnji rok za dostavljanje primedbi: 1 jun 1958

1 Opseg

Ovaj predlog standarda odnosi se na plodove plemenitih sorti pomorandže (Citrus sinensis 1.).

Ž Razvrstavanje

Plodovi pomorandže razvrstavaju se prema boji mesa i prema kvalitetu.

al Prema boji mesa plodovi pomorandže Trazvrstavaju se na pomorandže sa žutim i pomorandže sa crvenim mesom.

|] O

Prema kvalitetu plodovi pomorandže razvrstavaju se na: kvalitet ekstra, kvalitet 1 i II.

O [3] [ar

Kvalitet ekstra

U ovaj kvalitet spadaju pomorandže iste sorte, zrele, zdrave, čvrste, sočne, slafko-nakiselog ukusa i karakteristično prijatnog mirisa; zatim, sortirane, potpuno obojene žuto-narandžastom bojom, bez izraslina i ozleda na Kori (epidermisu), bez oštećenja od bolesti, štetočina i mehaničkih povreda, sa finom korom pričvršćenom uz meso. Plodovi ne smeju da budu oštećeni od mraza.

Prečnik plodova pomorandži ovog kvaliteta mora da bude najmanje 65 mm; plodovi moraju biti pravimnmnogE oblika, bez ikakvih deformacija ili arugin vidljivih nedostataka.

Dozvoljava se najviše 2%0 plodova koji imaju manje površinske ozlede, ali koje ne utiču na Trajnost čuvanja plodova.

Kvalitet I

U OVaJ kvalitet spadaju plodovi iste sorte, zreli, zara.vi, sortirani, sočni, slatko-nakiselog ukusa i prijatnog mirisa, čvrsti, žuto narandžaste boje, pravilnog oblika, bez mrlja i ozleda na kori, bez povrede od bolesti i štetočina. Plodovi ne smeju biti oštećeni od mraza.

Prečnik plodova pomorandži ovog kvaliteta mora imati najmanje 56 mm. Plodovi ne smeju biti

NB |R 9

POMORANDŽA (NARANDŽA)

2.23

3.2 -

DK 634.31 JUS E.B2.071

deformisani niti smeju pokazivati tragove bolesti (čađavica i dr.), štetočina (štitasta vaš i d?.), kao ni oštećenja od prskanja hemiskim preparatima. · Dozvoljeno je da bude najviše 10% plodova po-

morandži. koji imaju površinske ožiljke na kori, ali oni ne smeju uticati na trajnost plodova. Ožiljci ne smeju biti veći od 4 cm? na jednom plodu.

Kvalitet II

U ovaj kvalitet spadaju plodovi pomorandže iste sorte, zreli, zdravi, sočni, slatko-nakiselog ukusa i prijatnog mirisa, sveži, žuto-narandžaste boje. Dozvoljeno je da bude do 20% plodova pomorandži koji imaju površinske ožiljke na kori i mehaničke povrede.

Ambalaža

Plodovi pomorandže pakuju se u:

— letvarice za voće i povrće, JUS D.F1.088, — letvarice za voće i povrće, JUS D.F1.039, — letvarice za voće i povrće, JUS D.F1.040.

Plodovi pomorandže kvaliteta ekstra i kvaliteta I moraju biti umotani u svileni papir.

Oznake

Na svakom originalnom pakovanju moraju biti naznačeni sledeći podaci:

— naziv i mesfo proizvođača,

— naziv sorte,

— oznaka kvaliteta (ekstra, kvalitet I itd.),

— neto težina,

— bruto i tara težina,

— datum proizvodnje.

Opšti uslovi za sveže voće i povrće predviđeni su standardom JUS E. B1.010.