JUS standardizacija
STANDARDIZACIJA
Predlog br. 2544
Krajnji rok za dostavljanje primedbi: 1 jun 1958
1 Opseg
Ovaj predlog standarda odnosi se na plodove plemenitih sorti pomorandže (Citrus sinensis 1.).
Ž Razvrstavanje
Plodovi pomorandže razvrstavaju se prema boji mesa i prema kvalitetu.
al Prema boji mesa plodovi pomorandže Trazvrstavaju se na pomorandže sa žutim i pomorandže sa crvenim mesom.
|] O
Prema kvalitetu plodovi pomorandže razvrstavaju se na: kvalitet ekstra, kvalitet 1 i II.
O [3] [ar
Kvalitet ekstra
U ovaj kvalitet spadaju pomorandže iste sorte, zrele, zdrave, čvrste, sočne, slafko-nakiselog ukusa i karakteristično prijatnog mirisa; zatim, sortirane, potpuno obojene žuto-narandžastom bojom, bez izraslina i ozleda na Kori (epidermisu), bez oštećenja od bolesti, štetočina i mehaničkih povreda, sa finom korom pričvršćenom uz meso. Plodovi ne smeju da budu oštećeni od mraza.
Prečnik plodova pomorandži ovog kvaliteta mora da bude najmanje 65 mm; plodovi moraju biti pravimnmnogE oblika, bez ikakvih deformacija ili arugin vidljivih nedostataka.
Dozvoljava se najviše 2%0 plodova koji imaju manje površinske ozlede, ali koje ne utiču na Trajnost čuvanja plodova.
Kvalitet I
U OVaJ kvalitet spadaju plodovi iste sorte, zreli, zara.vi, sortirani, sočni, slatko-nakiselog ukusa i prijatnog mirisa, čvrsti, žuto narandžaste boje, pravilnog oblika, bez mrlja i ozleda na kori, bez povrede od bolesti i štetočina. Plodovi ne smeju biti oštećeni od mraza.
Prečnik plodova pomorandži ovog kvaliteta mora imati najmanje 56 mm. Plodovi ne smeju biti
NB |R 9
POMORANDŽA (NARANDŽA)
2.23
3.2 -
DK 634.31 JUS E.B2.071
deformisani niti smeju pokazivati tragove bolesti (čađavica i dr.), štetočina (štitasta vaš i d?.), kao ni oštećenja od prskanja hemiskim preparatima. · Dozvoljeno je da bude najviše 10% plodova po-
morandži. koji imaju površinske ožiljke na kori, ali oni ne smeju uticati na trajnost plodova. Ožiljci ne smeju biti veći od 4 cm? na jednom plodu.
Kvalitet II
U ovaj kvalitet spadaju plodovi pomorandže iste sorte, zreli, zdravi, sočni, slatko-nakiselog ukusa i prijatnog mirisa, sveži, žuto-narandžaste boje. Dozvoljeno je da bude do 20% plodova pomorandži koji imaju površinske ožiljke na kori i mehaničke povrede.
Ambalaža
Plodovi pomorandže pakuju se u:
— letvarice za voće i povrće, JUS D.F1.088, — letvarice za voće i povrće, JUS D.F1.039, — letvarice za voće i povrće, JUS D.F1.040.
Plodovi pomorandže kvaliteta ekstra i kvaliteta I moraju biti umotani u svileni papir.
Oznake
Na svakom originalnom pakovanju moraju biti naznačeni sledeći podaci:
— naziv i mesfo proizvođača,
— naziv sorte,
— oznaka kvaliteta (ekstra, kvalitet I itd.),
— neto težina,
— bruto i tara težina,
— datum proizvodnje.
Opšti uslovi za sveže voće i povrće predviđeni su standardom JUS E. B1.010.