JUS standardizacija
| ;
. STANDARDIZACIJA
Predlog br.
2543
Krajnji rok za dostavljanje primedbi: 1 jun 1958
3.13
3.14
3.22
Opseg
Ovaj predlog standarda odnosi se na slatke plodove badema u ljusci i jezgre badema (Amygdalus communis L,).
Opšte osobine
Plodovi badema moraju biti potpuno zreli, suvi, zdravi, celi, bez ikakvih ostataka vlakanaca j lupine na ljusci, prijatnog ukusa i mirisa, boje žuto-smeđe ili zlatno-žute (ako se suši na suncu); ne smeju biti crne boje. Ljuska badema ne sme biti oštećena, natrula ili plesniva.
Razvrstavanje
Badem u ljusci razvrstava se prema tvrdoći ljuske na mekiše, polumekiše, polutvrdiše i tvrdiše.
Mekiši su plodovi badema čije se ljuske DOR lako lomiti pod pritiskom prstiju.
Polumekiši su plodovi badema koji se teže lome među prstima, ali lako na zubima, fako da Jezgra ostaje cela u većini slučajeva.
Polutvrdiši su plodovi badema koji se teško lome među prstima, ali lako sa drugim plodom badema. Tvrdiši su plodovi badema koji se teško lome s drugim plodom, a većinom se razbijaju pod udarom tvrdih predmeta.
Prema kvalitetu, plodovi badema dele se na: kvalitet I, kvalitet II i kvalitet III.
Kvalitet I
U ovaj kvalitet spadaju plodovi badema iste sorte plemenitog badema, koji moraju biti krupni, sortirani. U jednom kilogramu badema može da bude: kod mekiša 250 komada, a kod polumekiša 200 komada.
Debljina ljuske ploda badema u sredini izbočene strane može biti najviše 1,2 mm, merena u sredini ploda.
Gorkih plodova badema ne sme da bude kod OvVOE kvaliteta.
Dozvoljava se do 50/0 plodova. sa 2 jezgra u plodu. Kvalitet II
U kvalitet II spadaju plodovi badema iste sorte, srednje krupni i sortirani prema krupnoći, tj. prema broju plodova u 1 kg i to, kod:
— tvrdiša 250 komada, — polutvrdiša 280 komada, — polumekiša 300 komada — mekiša 340 komada.
BADEM
DE 634.551 JUS E.B2.048
eee ee e==== , o e e==:=GI—EEEK
3523)
5.1
5.11
9.12
5.13
Ne dozvoljava se nikakva primesa gorkih plodova badema.
Dozvoljava se do 8% plodova badema sa 2 jezgra u plodu.
Kvalitet II
Ovde spadaju plodovi badema koji po svome kvalitetu ne odgovaraju kvalitetu I i II. Plodovi ne moraju da budu sort:rani i mogu biti razne veličine, ali moraju biti zdravi.
Dozvoljava se da u kvalitetu III može da bude do 5" gorkih badema.
Ambalaža
Plodovi badema svih Ekvaliteta pakuju se u jutane vreće JUS F.G4.020 red. br. 4 i 5.
Jezgre badema
Jezgre badema moraju biti zrele, suve, zdrave, cele, pokrivene smeđom pokožicom, bez povreda: na prelomu moraju da budu bele boje, prirodnog mirisa i ukusa, bez ikakvih drugih primesa. Prema kvalitetu, jezgre badema razvrstavaju se na kvalitet I, kvalitet II i kvalitet III.
Kvalitet I
U ovaj kvalitet spadaju jezgre ujednačene po veličini, krupne, pojedinačne (bez primesa dvojnih jezgri — blizanaca), sa najviše 800 komada u 1 kilogramu, bez primesa gorkih jezgri.
Kvalitet II
U ovaj kvalitet spadaju jezgre srednje krupnoće, ujednačene po veličini sa najviše 1200 komada u 1 kilogramu.
Dozvoljava se da bude do 10% dvojnih plodova (duplica) i do 2" gorkih badema. Kvalitet III
Ovde spadaju jezgre badema koje ne spadaju u kvalitet I i II, razne Lina: ali moraju da budu zdrave.
Dozvoljava se da bude do 20% slomljenih i do 30% dvojnih jezgri kao i do 5%o gorkih plodova badema. Jezgre ne smeju biti užegnute, ni imati stranih primesa.
Analiza
Jezgre badema pakuju se u:
— zatvorene amerikanske sanduke JUS D.F!1.031, — zatvorene kabinetske sanduke JUS D.F1.032, — fekstilne vreće JUS F.G4.020 red. br. 8.
Opšti uslovi za sveže voće i povrće predviđeni su standardom JUS E.B1.010,
==
| ;